Najdražje in najbolj varno svetovno prvenstvo doslej

Na slovesnosti, ki jo bodo zaznamovali »živa žoga« iz 90.000 luči in 600 plesalcev, tudi voditelji 12 držav in generalni sekretar ZN.

Objavljeno
12. junij 2014 00.47
FBL-WC-2014-BRAZIL-FAVELA
 J. S., šport
J. S., šport
Sao Paulo – Brazilija in Hrvaška bosta ob 22. uri odprli jubilejno 20. svetovno prvenstvo v nogometu, ki ga vse od 30. oktobra 2007 spremljajo dvomi o ustreznosti izbora prireditelja. Brazilska predsednica Dilma Rousseff je kljub vsemu prijazno povabila navijače z vsega sveta na največji športni spektakel leta 2014, saj je Brazilija po njenem pripravljena.

Dolgotrajno odštevanje do začetka turnirja, ki ustavi čas vsaka štiri leta, se bo končalo ob 17. uri po lokalnem času, ko se bosta v tradicionalni tekmi pomerili gostiteljica in Hrvaška. Brazilci po mnenju stavnih hiš veljajo za favorita turnirja, ki je zagledal luč sveta leta 1930, prvič po 64 letih pa bo obiskal domovino romantičnega nogometa. Če bi izračunali povprečje stavnic, bi med favorite nanizali Brazilijo (povprečna kvota 3,9), Argentino (5), Nemčijo (6), Španijo (7) in Belgijo (18), v zlati sredini med 32 udeleženkami šampionata pa sta Hrvaška in BiH (med 150 in 200).

Organizatorji bodo poskušali približati spektakel gledalcem pred TV zasloni s 37 kamerami na sleherni od 64 tekem mundiala, ki ga bodo že za uvod začinili z umetniško-tehnološkim šovom. Otvoritveno slovesnost, ki se bo začela ob 20.15, bodo zaznamovali ameriška pevka in filmska igralka Jennifer Lopez, raper Pitbull in brazilska pevka popa Claudia Leitte, ki bodo odpeli uradno himno prvenstva »We Are One, Ole Ola« (Mi smo eno, ole, ola), posebne učinke naj bi pričarala »živa žoga«, sestavljena iz 90.000 luči, ki se bo kotalila med 600 plesalci in gimnastiki. Navzoči bodo številni visoki gostje iz sveta politike, globalnega gospodarstva in šovbiznisa, med njimi dvanajst voditeljev držav in generalni sekretar ZN Ban Ki Mun.

Nogometno občestvo bo za trenutek pozabilo na nevšečnosti zadnjih dni, s katerimi se soočajo organizatorji. V številnih mestih po Braziliji so prav v teh dneh napovedali stavke delavci v javnem potniškem prometu, tudi v São Paulu, ki bo nocoj gostil premierno tekmo enomesečnega plesa nogometne elite, so delavci železniškega prometa začasno ohromili 20-milijonski megalopolis, podobno bo v Riu de Janeiru, če bodo tamkajšnji sindikati uresničili grožnjo o stavki zaradi domnevno prenizkih plač. O stavki razmišljajo tudi drugi, na primer sindikat šolskih učiteljev. Ob tem sinoči niso vedeli, koliko gledalcev bo lahko sprejel štadion Corinthians Arena. Četudi bi ga morali dokončati že decembra, še ni imel uporabnega dovoljenja za uporabo vseh 61.600 sedežev, saj gasilci niso »blagoslovili« montažnih tribun.

Četudi naj bi celotni stroški, ki jih bo imela brazilska vlada z mundialom, presegli 14 milijard dolarjev (10,4 milijarde €), s čimer bi Brazilija 2014 postala najdražje prvenstvo doslej, celotna infrastruktura ne bo nared. Gostje iz Južne Amerike, Evrope in ZDA naj bi bili v času prvenstva vsaj varni, zagotavljajo prireditelji. Vlada je za varnost odštela 700 milijonov evrov, mundial naj bi bil »najbolj varen doslej«. Med drugim bo za varnost udeležencev odgovornih 150.000 policistov in 20.000 pripadnikov zasebnih varnostnih služb, v nenehni pripravljenosti pa bo brazilska vojska. Brazilska reprezentanca je po včerajšnjem prihodu v največje brazilsko mesto dobila 150 varnostnikov, v okolici hotela patruljirajo enote vojske.

Podobno je bilo tudi nazadnje v Južni Afriki, varnost je tako ali tako postala tematika številka 1 v času organizacije globalnih dogodkov. Morda bo prav zaradi tega prišel v ospredje enomesečni nogometni festival in bodo navijači polemizirali le o nogometnih dejstvih. Južnoameričani že sanjajo o zgodovinskem finalu med Brazilijo in Argentino, ki ga lahko preprečijo le Evropejci.