Ne Leo Messi, argentinski junak je Sergio Romero

Po 120 minutah boja Nizozemske in Argentine brez golov, Sergio Romero je ubranil dva strela z bele točke.

Objavljeno
10. julij 2014 03.31
Argentina's goalkeeper Sergio Romero saves a penalty from Netherlands' Ron Vlaar during a shootout at the end of the World Cup semifinal soccer match between the Netherlands and Argentina at the Itaquerao Stadium in Sao Paulo Brazil, Wednesday, July 9,
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
São Paulo – V 20. finalu SP se bosta v nedeljo pomerili Nemčija in Argentina. Junak drugega polfinalnega dvoboja je bil argentinski vratar Sergio Romero. Po 120 minutah brez golov sta Argentina in Nizozemska o finalistu odločali s streli z bele točke. Romero je ubranil dva strela, Argentinci so bili natančni in s 4:2 dobili tekmo brez velikih priložnosti.

Po dobri uri izrazito taktičnega dvoboja se je porajalo naslednje vprašnje. Ali si sploh kdo želi zmago in uvrstitev v veliki finale? Po tem, ko je Arjen Robben prav v zadnji minuti po imenitni podaji Wesleyja Sneijderja stekel v kazenski prostor in z dotikom preveč zamudil bržkone najlepšo priložnost na tekmi ter iztržil samo kot, se je zazdelo, da so se oboji pripravili samo za podaljšek ali strele z bele točke.

Nizozemci in Argentinci so igrali previdno, strpno in disciplinirano. Prvih 45 minut je bila Argentina za odtenek bolj ambiciozna, toda po dobri uri je statistika še vedno beležila en sam neposredni strel proti vratom: v prvem polčasu je ta »podvig« pripadel Lionelu Messiju iz prostega strela z 22 m. Položaj je bil izvrsten, vendar je argentinski zvedznik streljal naravnost v vratarja Jasperja Cillessena.

Louis van Gaal in Alejandor Sabella sta zaprla vse dostope do vrat, hkrati pa onemogočila največjima zvezdnikoma moštev, da bi se lahko razigrala. Robben in Messi sta bila na trenutke povsem nevidna, glavne vloge so prevzeli obrambni zvezni igralci. Nizozemci so z vrnitvijo za dobro uro pripravljenega Nigela de Jonga dobili pomembno okrepitev v zvezni vrsti. Argentinci namesto Angela di Marie niso imeli ustreznega igralca. Na klopi pa so vendarle imeli Sergia Agüera, ki je v 82. minuti vstopil v igro.

Sabella je z menjavo Gonzala Higuaina in Enza Pereza v zadnjih minutah tekme pred podaljškom nakazal, da Argentino zanima tudi kaj več, toda to je bilo le zavajanje. Bolj ko je šlo prvih 90 minut dvoboja h koncu, močnejši so postajali Nizozemci. Toda še premalo, da bi iztržili kaj več, kot le premoč v posesti žoge. A tudi to je bila pomembna prednost v slogu šahovskih partij, kakršno sta sinoči uprizorila tekmici iz Evrope in Južne Amerike. Nizozemci so igro preselili daleč od svojih vrat in prav veliko bojazni, da bi Argentinci izpeljali bliskovit nasprotni napad, ni bilo. Messi je bil kar debelo v senci odlično postavljenih oranžnih tekmecev, ki pa so tudi pogrešali kakšnega bolj razigranega napadalca, kot je bil sicer marljivi, a precej nemočen ob čvrstih argentinskih štoperjih kapetan Robin van Persie. Argentinski vratar Sergio Romero je bil tako rekoč vso tekmo brez dela.

Podaljšek ni spremenil podobe na igrišču. Oboji so bili tako rekoč popolni v potrpljenju in v tem, da niso storili niti ene napake v bližini svojih vrat.

Toda v 115. minuti je na štadionu za trenutek zavladala tišina v pričakovanju razpleta nepričakovane priložnosti, ki se je ponudila Rodrigu Palaciu. Nenadoma se je znašel iz oči v oči s Cillessenom, a je zmogel le nemočen strel z glavo, ki ga je Nizozemec brez težav ukrotil. Argentinci so za trenutek oživeli, iz »luknje« je vzniknil Messi in po pobegu na desni strani ter s predložkom na drugo vratnico »obdaril« še enega rezervista Maxija Rodrigueza. Toda tudi njegov strel je bil sila slab. Zadnje sekunde so spet minile v pritisku Nizozemcev, a brez vidnejšega izplena. Zelo solidni turški sodnik Cuneyt Cakir je dvoboj zapeljal do enajstmetrovk.