Nemce in Nizozemce ženejo naprej stari dolgovi

Evropa je po številu finalistov na svetovnih prvenstvih uspešnejša od Južne Amerike.

Objavljeno
06. julij 2014 17.23
FBL-WC-2014-BRA-TRAINING
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec

Rio de Janeiro – Marsikateri navijač je imel svoje želje, toda v zaključni teden jubilejnega 20. svetovnega prvenstva v nogometu so se uvrstile najboljše štiri ekipe. V Belo Horizonteju in São Paulu bo zelo zanimivo, možni pa so vsi štirje scenariji: od evropskega do južnoameriškega vrhunca v nedeljo na Maracani. Pravi boj se namreč šele začenja.

Torkovi in sredini večer so jeseni in pozimi pogosto rezervirani za vrhunski nogomet v ligi prvakov, podobno bo tudi ta teden. V Braziliji se jesen preveša v zimo, torek in sreda pa bosta spet ponujala nogometni spektakel, in sicer uro ter četrt pozneje, kot smo vajeni v Evropi. Polfinalna para bi le težko ponujala več domišljije nogometnim navdušencem in častilcem klasičnih rivalstev. Potem ko sta svoje že v petek opravili Brazilija in Nemčija, sta se tudi Argentina in Nizozemska zavihteli med veliko četverico, ki bo v zadnjem tednu mundiala odločala o nasledniku poražene Španije.

Van Gaalu je uspelo

Nič ni bilo torej s potopom evropskih reprezentanc, saj so te ohranile trend, po katerem imajo vse od leta 1934 najmanj dve reprezentanci v polfinalu. Drži le to, da sta v polfinalu tudi dve zasedbi iz Južne Amerike, kar se je nazadnje zgodilo leta 1978 na nenavadnem mundialu v Argentini. Prav 36 let je staro tudi rivalstvo med Argentino in Nizozemsko, ki je bila tedaj nemara najboljša reprezentanca na turnirju, toda »domači generali«, kot je zatrdil Giovanni Trapattoni, niso dovolili neuspeha Argentine. Bomo videli, kako bo v sredo ob 22. uri in kakšno novo taktično ukano pripravlja nizozemski selektor Louis van Gaal. Nizozemska je strla Kostariko šele po izvajanju enajstmetrovk, potem ko je Van Gaal v 121. minuti tekme poslal v ogenj rezervnega vratarja Tima Krula, ki je nato ubranil dva strela z bele točke. »Krul je seveda vedel za ta manever, Cillessen pa ne. Tvegal sem in zadel, če bi izgubili, pa bi me pribili na križ,« je razkril Van Gaal, potem ko se je »oranje« že tretjič na zadnjih štirih prvenstvih prebil v polfinale.

Že dan prej bosta poračunali morebitne zamere iz finala mundiala na Daljnem vzhodu tudi Brazilija in Nemčija, prav »elf« pa se je po razpletu četrtfinalnih tekem dokopal celo do statusa rahlega favorita v dvoboju z gostitelji. Vsaj tako menijo stavne hiše, ki dajejo prednost tudi Argentini v dvoboju z oranžnimi. Nemci so jo leta 2002 v Yokohami še dobro odnesli – glede na sanjsko moštvo Brazilije z Ronaldom, Rivaldom in Ronaldinhem –, tokrat vlada drugačno razmerje, najmanj tako močni in motivirani bodo kot gostitelji, ki bodo za nameček igrali brez Thiaga Silve in Neymarja. Tukajšnji komentatorji resda menijo, da bo naposled lahko povsem zaživel napadalec Fred, ki ob Neymarju menda ni zadihal.

Ronaldo ne želi »gavčev«

Nevtralni navijači sanjajo o zgodovinskem finalu med Brazilijo in Argentino, prvi mož UEFA Michel Platini bo navijal za obraten scenarij. Legendarni brazilski as Ronaldo pa je razkril svoje želje, ki so podobne željam rojakov: »Premagati Argentino na domačih tleh bi bilo res sladko, toda upam, da bo Argentina izpadla že prej.« Res, tokratni mundial je zaznamovala enotna podpora Brazilcev vsem reprezentancam Latinske Amerike, le Argentincem so vseskozi žvižgali, na nekaterih prizoriščih, predvsem na jugu, je prišlo celo do medsebojnih spopadov.

Najpozneje v četrtek zjutraj ob 00.30 bi torej lahko izvedeli, kdo bo v nedeljo ob 21. uri igral finale svetovnega prvenstva v Riu de Janeiru. Kdor bo uspešnejši na dvoboju med Brazilijo in Nemčijo, bo igral svoj osmi finale mundiala. Če bodo to zares gostitelji, kot so »prepričani« vsi, tudi selektor Scolari, bo zanesljivo prišlo do še ne videnega finala. Brazilija je namreč doslej igrala v finalu z Urugvajem, Švedsko, Češkoslovaško, Italijo, Francijo in Zahodno Nemčijo. Južna Amerika seveda ne bo ujela Evrope po številu skupnih finalistov: za staro celino zaostaja s 13:25.