Neuerjeve roke hitrejše od žeparjevih

Nemški vratar Manuel Neuer je zablestel proti Alžircem in Francozom.

Objavljeno
07. julij 2014 16.40
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Belo Horizonte – V nemški tabor je pljusknil val optimizma. Reprezentanca namreč ohranja psihično trdnost, v svojih vrstah ima nekaj adutov, selektor Jogi Löw se s svojimi sodelavci temeljito loteva novih nalog, predvsem je v vratih silno zanesljiv Manuel Neuer. V slogu svojih münchenskih predhodnikov Seppa Maierja in Oliverja Kahna je izjemen tudi pri reprezentančnem »elfu«.

Št. 1 sicer prihaja iz rudarskega Gelsenkirchna, kjer ljudstvo živi za svoj Schalke, klub izjemne tradicije, a vendarle vedno znova korak ali dva za najuspešnejšima v Nemčiji iz sosednjega Dortmunda ter z bogate Bavarske. Na jug se je Neuer preselil v lovu za višjimi cilji. Sprva se je moral bojevati za naklonjenost razvajenega münchenskega občinstva, tudi v reprezentanci mu kar čez noč niso bila odprta vrata k udarni enajsterici. A danes si te brez njega ne gre predstavljati. Četudi je tri tedne pred SP, v finalu nemškega pokala, staknil poškodbo rame.

Neuerjev delež je pri dosedanjem učinku, četrti zaporedni uvrstitvi v polfinalni dvoboj svetovnega prvenstva, izjemno viden, najbolj v tekmah izločilnega dela. Najprej proti Alžiriji, ko je s številnimi izleti iz vrat krpal luknje nerazumljivo zmedenih obrambnih soigralcev, nato pa še z nekaj imenitnimi obrambami v četrtfinalu s Francijo, zlasti v zadnji minuti, ko je ustavil Benzemajev poskus. »Svetovni prvaki bomo, ker ima Neuer hitrejšo roko od slehernega žeparja,« je v svojem šaljivem slogu zapisal priljubljeni nemški humorist Matze Knop, ki sicer že dolgo slovi po izjemnem oponašanju Franza Beckenbauerja in sedanjega nizozemskega selektorja Louisa van Gaala. A v tem zapisu je precej resnice, med aduti za današnjo veliko nemško zgodbo in uvrstitev v finale, prvič po letu 2002, je zagotovo prav Neuer.

V temeljiti analizi Seppa Maierja, vrsto let nenadomestljive št. 1 pri »elfu«, je pred polfinalom v Belo Horizonteju podčrtan prav sedanji nemški čuvaj mreže. O njem Maier, prvak v Nemčiji '74 in sploh vratar z največjim številom tekem doslej na svetovnih prvenstvih (18), ne kaže evforije, temveč pravi: »Poslušam besede navdušenja, češ kako je imenitno reševal luknjasto obrambno igro proti Alžircem. Drži, toda ko se spomnim naših let, niti jaz niti Petar Radenković (dolgoletni vratar Bayernovega in tako Maierjevega mestnega tekmeca 1860 Münchna, o. p.) nisva zgolj stala v svojem prostoru. Št. 1 mora sodelovati v igri in Manuel to dobro ve.« Bolj kot sedanjega nemškega junaka iz vrat je omenil Kahna in SP 2002: »Takrat bi brez njega izpadli že v uvodnem krogu, zdaj je drugače. Neuer nas lahko odpelje do naslova, vendar pa je tudi moštvo precej bolj kakovostno kot v Aziji …«