Neymar, Oscar in Hulk v Londonu nemočni

Gostitelji prvenstva Brazilci se bodo v drugem krogu tekmovanja pomerili z Mehičani.

Objavljeno
16. junij 2014 19.21
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Fortaleza – Jubilejni 20. mundial bo danes gostoval najbližje Evropi, potem ko se bosta na severovzhodu Brazilije pomerili domača selekcija in Mehika, ki tradicionalno sodita med reprezentance z najbolj romantično igro. Tako eni kot drugi bi ob morebitni zmagi že izbirali med tekmeci v osmini finala.

Derbi največjih držav Južne in Srednje Amerike je pogosto navdušil nogometno občestvo. Tudi danes naj Brazilci in Mehičani ne bi razočarali, ko se bodo sešli v Fortalezi, morda najmanj nogometnem mestu med dvanajstimi gostitelji mundiala. Fortaleza je resda peto največje mesto v Braziliji, toda doslej je bolj slovela kot najbolj priljubljena turistična destinacija Brazilcev, zato je 3,5 milijona prebivalcev še najbolj ponosnih na številne hotele s 4 in 5 zvezdicami ter 25 km plaž, ob katerih so letos gostili tudi tekmovanje za Miss Universe. Še najbolj znan nogometaš, rojen v Fortalezi, je denimo Mario Jardel, nekoč (1996–99) soigralec Zlatka Zahovića v Portu.

Danes bo vendarle drugače, dvoboj vodilnih moštev skupine A bo pritegnil armado navijačev, zato ne bi smel razočarati, favorit pa je znan, le Brazilija. Brazilci in Mehičani so začeli pisati skupno zgodovino prav na brazilskih tleh, in sicer pred 64 leti, ko je mundial nazadnje obiskal deželo sambe in karnevalov. Tedaj so bili v otvoritveni tekmi prvenstva uspešnejši gostitelji s 4:0, ki so bili tudi v naslednjih 37 medsebojnih tekmah boljši od Mehičanov (skupno 22-6-10), na svetovnih prvenstvih pa so igrali še dvakrat: leta 1954 je bilo v Ženevi 5:0 za Brazilijo, 1962. v Čilu pa 2:0. Mehičani na mundialih še niso zabili gola Brazilcem. Približno 200-milijonska država tudi danes narekuje nogometni ritem. Uvodna tekma s Hrvaško je morda že namignila, v katera jadra naj bi pihal sodniški veter, izbranci selektorja Luiza Felipeja Scolarija pa ne bi imeli nič proti, če bi imeli tudi v dvoboju s 120-milijonsko sosedo ZDA podobno sojenje kot proti Hrvatom. Na to se vendarle ne zanašajo, Scolari se je v minulih dneh še najbolj ukvarjal z dilemo, ali naj položaj na desnem krilu zaupa delno poškodovanemu Hulku, ali naj ga začasno raje prepusti adutu iz ukrajinskega prvenstva Bernardu.

Bomo videli, kdo se bo bolje znašel v tipičnem tropskem podnebju ob Atlantskem oceanu, kdo bo imel manj težav z igro pri 30 stopinjah Celzija in visoki vlažnosti.

Mehičani se bodo morali ob neugodni klimi boriti tudi s tradicijo in zgodovinsko statistiko. Četudi sodijo med najbolj redne udeležence prvenstev, je njihov najboljši dosedanji dosežek uvrstitev v četrtfinale, in še to na domačih mundialih 1970 in 1986. Le enkrat so na SP premagali tekmeca iz Južne Amerike, in sicer Ekvador leta 2002 v skupinskem delu tekmovanja. Brazilci kljub vsemu pomnijo boleča poraza z Mehičani – leta 1999 v finalu medcelinskega pokala in leta 2012 v finalu olimpijskega turnirja v Londonu, ko so bili z 1:2 poraženi tudi Neymar, Thiago Silva, Oscar, Marcelo in Hulk. Prvaka je odločil Oribe Peralta, tudi danes udarni napadalec Mehičanov ob Giovanniju dos Santosu.

»Mehika ima dobro reprezentanco, z njo smo imeli vedno velike težave in danes ne pričakujem nič drugega. Mehičani dobro gradijo napadalne akcije, še hitrejši pa so v nasprotnih napadih. Na zadnjih treningih se pripravljamo povsem drugače kot prej, saj se Hrvaška in Mehika ne bi mogli bolj razlikovati, kot se,« je ocenil Chelseajev plejmejker Oscar, ki na turnirju v domovini igra v odlični formi.