Oba tabora navdihuje Pep Guardiola

Finale 20. mundiala: Argentinci ob 21. uri po tretji naslov svetovnih prvakov, Nemci po četrtega.

Objavljeno
13. julij 2014 09.52
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Rio de Janeiro – V reprizi finalov svetovnih prvenstev v letih 1986 in 1990 se bosta pomerili Nemčija in Argentina, sam bog pa ve, kdo bo v tem merjenju moči prešel v vodstvo z 2:1. Reprezentanci si ne bi mogli biti bolj različni, hkrati pa ju druži tudi zanimiva zgodba.

Nogometne družine prav nič ne moti dež, včeraj je bilo živahno tudi na plažah v Riu de Janeiru, turistični delavci pa so si meli roke predvsem zavoljo polne zasedenosti voznega parka zaradi ogledov okoliških hribčkov s številnimi znamenitostmi. Šele danes popoldne se bo živžav preselil nekaj kilometrov severno, kjer se bo ob 21. uri začelo tisto, na kar dobre tri milijone obiskovalcev mundiala čaka že vse od 12. junija, ko sta se pomerili Brazilija in Hrvaška.

Argentinski navijači, ki se jih v mestu kar tare, in njihovi nemški kolegi so v zadnjih dneh izbrali prijateljski pristop, ni bilo večjih incidentov, skupaj so peli ob pivu znamk Skol in Brahma, ki pravladujeta na Copacabani. Druženje podpornikov Argentine, ki bo nocoj igrala v modrih majicah, in »elfa« pa se ne konča le v tukajšnjih barih in restavracijah. Tudi reprezentanci imata namreč skupno točko – nogometnega revolucionarja Pepa Guardiolo, ki je na različna načina navdihnil oba tabora.

Nemci bodo želeli dodati trem naslovom ('54, '74 in '90) še četrtega prav s slogom igre, ki ga je vcepil v noge igralcem Bayerna njihov trener Guardiola, strategijo pa je sprejel za svojo tudi selektor Joachim Löw. Pri tem ni šlo za kdo ve kako nov pristop. Tudi španski selektor Vicente del Bosque je v zadnjih letih žel sadove uigrane in učinkovite Barcelone, ki je zrasla na temeljih Guardiole. Ko so se udarni motorji postarali, je bilo konec tudi španske zgodbe o uspehu. Različica tiki-taka igre Bavarcev, ki jo poosebljajo reprezentanti Manuel Neuer, Jerome Boateng, Philippe Lahm, Toni Kroos, Bastian Schweinsteiger, Mario Götze in Thomas Müller, je gonilo igre »elfa«, ki ga je posredno preobrazil prav Guardiola. Kroos je postal pravi prvokategornik šele po lanskem prihodu Katalonca, tudi Lahm je razkril vso raznovrstnost v zvezni vrsti in obrambi šele v zadnji sezoni, vratar Neuer pa tako ali tako postaja vse boljši organizator igre.

»Vse drži, po zaslugi Guardiole je Nemčija začela dominirati v posesti žoge in igra bolj raznovrstno, saj ima Löw v udarni enajsterici kar sedem nosilcev igre Bayerna. Zakaj bi to spreminjal? V zadnjih osmih letih Nemčija nasploh igra zelo gledljivo, toda zdaj je napočil čas za kakšno trofejo in lepota igre ne bo pomembna. Trenutna Nemčija igra bolj konkretno in učinkovito kot v Južni Afriki,« je ocenil Lothar Matthäus, eden od strokovnih komentatorjev na brazilski televiziji SporTV. Treba je dodati, da je šel Löw še korak naprej. Niti za trenutek ne okleva, če oceni, da proti specifičnemu tekmecu potrebuje klasičnega srednjega napadalca, in tedaj pošlje v ogenj Miroslava Kloseja, ki naj bi začel tudi nocojšnjo tekmo (za njim pa Mesut Özil in Müller).

Če je Pep navdihnil Nemce, kaj bi šele lahko zapisali za njegov odnos s ta čas najboljšima argentinskima nogometašema Lionelom Messijem in Javierjem Mascheranom. Messi je bil osrednja figura na šahovnici Guardiole v Barceloni, še danes gojita pristen odnos. Pep ga ni pozabil omeniti niti prejšnji teden, ko je v Buenos Airesu predaval o različnih nogometnih problemih. »Argentina premore v napadu najmočnejša orožja, to bi ji lahko pomagalo tudi v finalu,« je zatrdil Guardiola, ki nekoč – z Bayernom je pogodbeno vezan do leta 2016 – tudi sam želi voditi močno reprezentanco na mundialu. O tem, kako Guardiola ceni Mascherana, pa je povedal kar sam: »Če katerega igralca ne bi nikdar prodal ali zamenjal za katerega drugega, je to Mascherano.« Prav Guardiola je v Mascheranov CV dodal raznovrstnost. Potem ko je blestel kot defenzivni branilec, je v Barceloni večkrat poveljeval srednji obrambi. Prav ta »Guardiolova naveza« naj bi danes pomenila os, na katero bo stavil selektor Alejandro Sabella, ki bo zadnjič vodil Argentino. Ali bo v lovu za tretjo lovoriko »gavčev« ('78, '86) – finalni dvoboj bo sodil Italijan Nicola Rizzoli – računal tudi na rekonvalescenta Angela di Mario in Sergia Agüera, bomo videli šele zvečer.