Oranžni stroj neusmiljen do romantikov

Nizozemska – Kostarika: Louis van Gaal primoran v rošado zaradi poškodbe Nigela de Jonga.

Objavljeno
04. julij 2014 16.42
P. Z., Šport
P. Z., Šport

Salvador – Na papirju najmanj izenačen bo zadnji četrtfinalni dvoboj med evropskim orjakom Nizozemsko in latinskoameriških palčkom Kostariko. Velik del stroke meni, da so »tulipani« pokazali najboljši nogomet na SP in težko je verjeti, da jih bo zaustavila reprezentanca, ki je prekosila samo sebe in še najbolj navdušila romantike.

Redki so verjeli, da bo Kostarika, deželica v srednji Ameriki brez nogometnega pedigreja, pet tekem pred koncem mundiala še vedno živa. »Ticos« so v skupini prekosili tri nekdanje svetovne prvake in v osmini finala po izvajanju 11-metrovk izločili Grčijo, četudi so bili eno uro z igralcem manj. Joel Campbell in Bryan Ruiz sta sijajna v napadu, toda obramba je tista, ki je omogočila ta uspeh. Kostarika je na štirih tekmah prejela samo dva gola, le enega iz igre! Za to je najbolj zaslužen izjemni vratar Keylor Navas, ki je na srečo še pravočasno zacelil poškodbo rame, zaradi katere ta teden ni vadil.

Največji uspeh Kostarike doslej je bil leta 1990, ko je preboj v osmini finala sprožil množično slavje v domovini. Lahko si samo zamislimo, kako bi bilo na ulicah San Joseja, kjer živi skoraj polovica od dobrih štirih milijonov Kostaričanov, če bi njihovim nogometašem uspela senzacija proti trikratnim finalistom SP. Hladnokrvni Nizozemci so že razbili sanje milijonov Mehičanov ter na SP pokazali močan značaj, saj so večino golov – kar deset od 12 – dosegli v drugih polčasih in ob odmoru niso niti enkrat vodili. Pri tem so si nabrali precej simpatij, vendar so te uplahnile zaradi Arjena Robbna, ki je s teatralnim padcem izsilil odločilno 11-metrovko proti Mehiki. Malo je verjetno, da bo njegovim trikom nasedel uzbekistanski sodnik, ki na prejšnjih osmih tekmah na SP ni dosodil kazenskega strela.

Težava za »Oranje« je poškodba Nigela de Jonga, toda selektor Louis van Gaal je pretkan taktik, kar je dokazal že s posrečeno selitvijo veterana Dirka Kuyta na levi bočni položaj, tokrat pa naj bi v sredino premaknil Daleyja Blinda.

Kostarika ima medtem težave v obrambi, saj je Oscar Duarte, strelec gola proti Grčiji, kaznovan. V napadu pričakujejo novo blestečo predstavo 22-letnega Campbella, ki je prepričal šefe pri Arsenalu, da ga končno odpokličejo s posoje. Za njim bo zelo nevaren Ruiz. »Tekma z Nizozemsko je za nas kot finale. Nočemo se zaustaviti tukaj. Nizozemska je velika reprezentanca, toda moram reči, da imamo lepe možnosti za zmago,« je še naprej samozavesten Ruiz, ki je že pred začetkom SP napovedal, da bo Kostarika napredovala iz »skupine smrti«. Za nameček dobro pozna nizozemski nogomet, saj je dve leti igral za Twente in zadnjih šest mesecev kot član Fulhama na posoji pri PSV iz Eindhovna.

Tudi selektor Jorge Luis Pinto ima nekaj skupnega z Nizozemsko. Trenerske obrti se je učil od človeka, ki je izumil t. i. totalni nogomet, Rinusa Michelsa, ko je v 80. letih študiral v Kölnu, kjer je bil Michels trener: »Kadar nisem imel predavanj, sem veliko časa preživel na njegovih treningih in se učil. Bilo je nepozabno in neprecenljivo.«

A vseeno mnogi menijo, da ima Nizozemska enostavno preveč težkega topništva za kostariško lahko konjenico. Robben, Wesley Sneijder in kapetan Robin van Persie sejejo strah in trepet med nasprotnikovimi obrambami, hkrati imajo ogromno izkušenj. Če kateremu izmed njih ne bi šlo, pa sta tukaj superrezervist Memphis Depay ali vselej nevarni Klaas Jan Huntelaar. Kostarika tudi ne more več igrati na karto presenečenja, kar se je nakazalo že proti Grčiji, Nizozemci pa bodo na drugi strani nabrušeni, saj jih nadvse mika polfinalni derbi s sosedi iz Belgije ali revanša za poraz v finalu 1978 proti Argentini.