Argentina v četrtfinale šele po dveh urah in golu Di Marie

Tudi Argentina je v osmini finala proti Švici dolgo trepetala, v 118. minuti jo je z golom odrešil Angel di Maria.

Objavljeno
01. julij 2014 16.42
Posodobljeno
01. julij 2014 17.00
SOCCER-WORLD/M55-ARG-SUI
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Sao Paolo - Pričakovano uvrstitev v četrtfinale je na letošnjem SP odkljukala tudi Argentina, ki pa je, podobno kot še nekatere druge nogometne velesile pred njo, imela v osmini finala nemalo težav. Švico je odpravila šele v drugem podaljšku z golom Angela di Marie. Redni del se je sicer končal brez golov.

Argentina, za katero tokrat ni zaigral poškodovani Sergio Agüero, je res v prvem delu osvojila vseh devet točk, a svojimi predstavami ni uresničila visokih pričakovanj. Tudi na prvi tekmi izločilnega dela ni navdušila, zlasti v prvem polčasu, ko so imeli najlepšo priložnost za zadetek Švicarji - Josip Drmić je v protinapadu ostal sam pred vratarjem Romerom, a streljal preslabo. V drugem polčasu so vendarle tudi favorizirani Južnoameričani prišli do nevarnejših strelov, a brez uspeha.

V podaljšku so vsi nekako že čakali na enajstmetrovke, ko je zadnje atome energije še našel zvezdnik Real Madrida, ki je po argentinskem protinapadu sprejel lepo podajo Lionela Messija in poskrbel za zmagoviti gol. Sledilo je še nekaj napetih minut, ko bi lahko Švico pri živih ohranil Blerim Džemaili, toda vratnica je moštvo Ottmarja Hitzfelda naposled poslala domov.

Argentina se bo v četrtfinalu pomerila z zmagovalcem drevišnjega dvoboja med Belgijo in ZDA v Salvadorju.

Prvi polčas: Drmić zapravil odlično priložnost

Toda med njimi je tudi Xherdan Shaqiri, ki je zablestel zlasti na zadnji tekmi Švice proti Hondurasu. Hitzfeldovo moštvo je po neprepričljivem začetku očitno ujelo pravi ritem, »gavče« pa čaka zahtevna naloga.

Uvodne minute niso ponudile veliko priložnosti. Posest je bila v lasti Argentine (60 %), a tudi Švicarji so prodrli proti golu in si po posredovanju Zabalete priborili strel iz kota, prvi strel proti vratom pa je v 9. minuti sprožil Inler. Hitzfeldovi varovanci so dobro pazili na argentinske zvezdnike, tudi vratar Diego Benaglio je bil zanesljiv ob precej nenevarnih poskusih.

Toliko lepša priložnost se je v 28. minuti ponudila Švicarjem. Po preigravanju Shaqirija v kazenskem prostoru je do strela prišel Xhaka, a vratar Romero se je izkazal z obrambo in preprečil presenetljivo vodstvo Švice, za tem pa odbil še poskus Stephana Lichtsteinerja. Argentinci so hitro odgovorili, toda Lavezzijev poskus je brez težav ustavil Benaglio.

V argentinski ekipi je bil razpoložen Di Maria in po strelu iz kota poskrbel za lep predložek, toda pred golom ni bilo nikogar, ki bi ga izkoristil. Še pred koncem polčasa je v 39. minuti sledila najlepša priložnost dotlej: Josip Drmić je bil v protinapadu sam pred Romerom in, kot bi se ustrašil priložnosti, žogo poslal neposredno v roke argentinskega vratarja.

»Gavči« tako znova niso navdušili in proti švicarskim vratom sploh niso sprožili nobenega nevarnega strela, tudi Messi, ki je sicer v 41. minuti lepo podal, je bil večinoma neopazen.

Drugi polčas: nevarnejši tudi Messi, a brez uspeha

Bolj živahno se je začel drugi polčas, Messi je poskusil z razdalje, toda Benaglio je bil na mestu. Švicarji so motor zagnali po petih minutah, ko je Xhaka ukradel žogo Lavezziju in začel protinapad, Shaqiri je priboril prosti strel in povzročil nekaj težav Romeru, ki je nerodno odbijal žogo. V 51. minuti je z leve strani poskusil Drmić, a njegov strel je zletel prek vrat.

Argentina je v 59. minuti prvič nevarneje poskusila. Marcos Rojo je ogrel dlani Benaglia, ki se je izkazal nekaj minut za tem, ko je poskusil Gonzalo Higiuain. Že je kazalo, da je ukanil Švicarja, ki pa je s konicami prstov še potisnil žogo nad prečko. Hitzfeld je iz igre potegnil Xhako in poskusil s Fernandesom, Švicarji so se vse bolj pomikali nazaj, ko je nevarnejša postajala Argentina. V 67. minuti se je nekaj več prostora vendarle ponudilo Messiju, ki si je dobro ustavil žogo na prsih in poskusil z volejem, a bil le za malo premalo natančen.

Namesto Lavezzija je v argentinski vrsti poskusil Rodrigo Palacio in v 75. minuti takoj prišel do priložnosti, a po lepi podaji Messija zgrešil cilj. Še lepše je tri minute za tem po prodoru v kazenski prostor poskusil Messi, a Benaglio je njegov strel v spodnji kot odbil, švicarski branilci pa pospravili žogo. Drmić, ki je razočaral švicarske navijače, je moral na klop, Hitzfeld je poskusil s Harisom Seferovićem.

Čas se je iztekal in že so se napovedovali podaljški. V 85. minuti je poskusil Rojo, Messi je za tem v kazennski prostor dostavil še eno podajo, a Palacio ni imel dovolj prostora za strel. Že se je začel sodnikov podaljšek, ko bi lahko šokirali Švicarji. Po prostem strelu bi z glavo lahko z bližine zadel Schär, a bil je le za las premalo natančen.

Podajšek: Di Maria mož odločitve

Prvih 15 minut podaljška ni prineslo obetavnejših priložnosti. Argentincem je vse bolj primanjkovalo moči, Švicarji so nadzorovali žogo, a nevarnejših strelov proti golu niso sprožili. Pred drugim podaljškom sta na klop odšla še Gago in Rojo, vstopila pa Biglia in Basanta.

V drugem delu je bila Argentina spet aktivnejša. V vodstvo bi jo popeljal Di Maria, ki je lepo sprožil z desne strani, a Benaglio je bil znova na mestu in odbil žogo čez gol. Švicarji so za tem poskusili s protinapadom, a Seferovića je ustavil Zabaleta. Švicarjem pa je na pomoč prišel Džemaili in že se je zdelo, da bosta moštvi počakali na strele z 11 metrov. Ko so se mnogi že komaj premikali po igrišču, je bil Di Maria še vedno poln energije in v 118. minuti srečanja tudi postal mož odločitve. Argentinci so ukradli žogo, Messi jo je v protinapadu popeljal pred gol in sijajno podal na drugo stran do nogometaša Real Madrida, ki je s strelom v oddaljeni kot le premagal Bengalia.

Švicarjem je tako ostalo le še nekaj minut, ki pa so jim takoj prinesle izjemno priložnost za izenačenje. Džemaili je prišel do strela tik pred Romerom, a zadel vratnico, žoga se mu je odbila na noge, a vseeno ni šla v gol. Drama je dosegla vrhunec po prekršku Garaya nad Shaqirijem tik ob robu kazenskega prostora, nogometaš Bayerna je s 17 metrov poskusil s prostim strelom, a argentinski zid je zdržal in prinesel uvrstitev v četrtfinale.

 

SP, osmina finala:

Argentina - Švica 1:0 (0:0; 0:0)

Di Maria (118.)

Argentina: Romero, Zabaleta, Garay, F. Fernandez, Rojo (od 105. Basanta), Gago (od 106. Biglia), Mascherano, Di Maria, Mess, Higuain, Lavezzi (od 74. Palacio).

Švica: Benaglio, Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodriguez, Behrami, Inler, Shaqiri, Xhaka (od 66. Fernandes), Mehmedi (od 113. Džemaili), Drmić (od 82. Seferović).

Rumeni kartoni: Rojo, Di Maria, Garay; Xhaka, Fernandes.

Rdeč karton: /.