Francija v drugem polčasu strla odpor Nigerije

Francoski nogometaši so v osmini finala premagali Nigerijo z 2:0.

Objavljeno
30. junij 2014 16.31
Posodobljeno
30. junij 2014 17.05
FBL-WC-2014-MATCH53-FRA-NGR-FANS
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Brasilia - Nogometaši Francije so na tekmi osmine finala premagali Nigerijo z 2:0 in se bodo v četrtfinalu srečali z zmagovalcem dvoboja med Nemčijo in Alžirijo.

Francoski nogometaši so si napredovanje priborili težje od pričakovanj, odpor nasprotnikov so strli šele v zadnjih enajstih minutah.

Nigerijci se v prvem polčasu dobro zoperstavili Francozom in povedli v 19. minuti z golom Emmanuela Emenikeja, ki pa je bil razveljavljen zaradi prepovedanega položaja in polčas se je končal z 0:0.

Francozi so v drugem delu drugega polčasa začeli nizati napade in v 79. minuti tudi zadeli, ko je Paul Pogba izkoristil napako vratarja Vincenta Enyeame, ki je pri udarcu iz kota napačno ocenil let žoge. Končni izid je v 92. minuti postavil Joseph Yobo, ki je žogo poslal v lastno mrežo.

Prvi polčas

Prvih deset minut tekme je bilo v znamenju izenačene igre. Nigerijska reprezentanca je imela žogo več v svojih nogah (54%) in se dobro zoperstavila favorizirani nasprotnici, moštvi pa si nista pripravili večjih priložnosti.

Sledilo je atraktivno nadaljevanje. Francija je v 15. minuti napadla prek Olivierja Girouda, ki je z roba kazenskega prostora sprožil prek vrat, Nigerija pa je imela svojo priložnost po dveh minutah nadaljevanja, ko je Emmanuel Emenike iz prostega strela žogo poslal čez gol.

Gledalci so v 19. minuti videli prvi gol na tekmi, ki ga je po podaji Ahmeda Muse dosegel Emenike, sodniki pa so njegov gol upravičeno razveljavili zaradi prepovedanega položaja. Štiri minute kasneje so francoski nogometaši izpeljali napad po desni strani, Mathieu Valbuena je s podajo zaposlil Paula Pogbaja, ob njegovem strelu pa se je izkazal vratar Vincent Enyeama.

Tudi v nadaljevanju so imeli Nigerijci žogo več v svojih nogah, vendar pa so imeli Francozi več od igre. Razigrani Valbuena je v 40. minuti prodrl po desni strani in podal do Mathieuja Debuchyja, ki pa je žogo poslal mimo desne vratnice. Tik pred koncem prvega polčasa je zapretila tudi Nigerija, ko je z roba kazenskega prostora poskusi Emenike, a je meril v vratarja Huga Lloria, moštvi sta na odmor odšli z neodločenim izidom 0:0.

Drugi polčas

Nigerijska reprezentanca je drugi polčas začela z napadalno igro. Victor Moses je v 48. minuti priboril udarec iz kota, po katerem se izid ni spremenil, štiri minute kasneje se je v dobrem položaju znašel Emenike, vendar so sodniki prekinili akcijo zaradi prepovedanega položaja.

V 55. minuti jo je v nigerijski reprezentanci skupil Ogenyi Onazi, ki mu je Blaise Matuidi z grobim štartom poškodoval gleženj in si za svoje dejanje prislužl rumeni karton. Onazi je igrišče zapustil na nosilih in ni mogel nadaljevati z igro, namesto njega je priložnost dobil Reuben Gabriel.

Francoska reprezentanca je bila še naprej v podrejeni vlogi in je v 67. minuti morala ustaviti nov nevaren napad Nigerije. Pri tej je poskusil Peter Odemwingie, njegov strel pa je ustavil vratar Lloris.

»Galski petelini« so le tri minute kasneje zapravili izjemno priložnost za vodstvo. Napadalec Karim Benzema si je z Antoinom Griezmannom izmenjal dvojno podajo in se znašel sam pred vratarjem Enyeamo, z nekaj sreče žogo spravil mimo njega, vendar je na golovi črti dobro posredoval Moses in ostalo je pri neodločenem izidu.

Francozi so začeli stopnjevati pritisk in so v 77. minuti zadel okvir vrat, potem ko je Yohan Cabaye z roba kazenskega prostora stresel prečko, dve minuti kasneje pa so vendarle povedli. Nigerijski vratar Enyeama je ob udarcu iz kota »zaplaval« v prazno, na drugi vratnici pa je stal Pogba in je žogo z glavo potisnil v mrežo.

Nogometaši Francije so v sodniškem podaljšku dosegli še drugi gol in potrdili svoje mesto v četrtfinalu. Akcijo je začel Valbuena na desni strani, sledila je podaja v kazenski prostor, kjer je Griezmann zgešil žogo, ta pa je zadela Josepha Yoba in se odbila v mrežo za končnih 2:0.

 

SP, osmina finala

Francija - Nigerija 2:0 (0:0)

(Pogba 79., Yobo 92./ag)

 

Francija: Lloris, Debuchy, Varane, Koscielny, Evra, Pogba, Matuidi, Cabaye, Valbuena (93./Sissoko), Giroud (62./Griezmann), Benzema.

Nigerija: Enyeama, Ambrose, Omeruo, Yobo, Oshaniwa, Onazi (59./Gabriel), Mikel, Odemwingie, Musa, Moses (89./Nwofor), Emenike.