James Rodriguez dvakrat v polno za ples Kolumbije na Maracani

Preboj v četrtfinale si je zagotovila tudi Kolumbija, ki je z 2:0 premagala Urugvaj. James Rodriguez že pri petih golih.

Objavljeno
28. junij 2014 16.55
Posodobljeno
28. junij 2014 21.00
FBL-WC-2014-MATCH50-COL-URU
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Rio de Janeiro - Z Brazilijo, ki si je v napetem obračunu s Čilom prva zagotovila preboj, se bo v četrtfinalu letošnjega mundiala pomerila Kolumbija. V še enem južnoameriškem dvoboju osmine finala je namreč z 2:0 premagala Urugvaj.

Znova je v kolumbijski vrsti blestel mladi James Rodriguez, ki se je podpisal pod oba zadetka, skupaj jih ima zdaj že pet in je trenutno tudi najboljši strelec prvenstva. Kolumbija je z uvrstitvijo v četrtfinale dosegla tudi največji uspeh v zgodovini.

Glede na pestro zadnje dogajanje v urugvajski reporezentanci, povezano z Luisom Suarezom, so Kolumbiji že pred tekmo napovedovali več možnosti za preboj. Na tem prvenstvu je že dokazala, da se odlično znajde brez poškodovanega prvega zvezdnika Radamela Falcaa, Urugvaju je na drugi strani veliko bolj manjkal Luis Suarez, ki je po strogi kazni že odpotoval v domovino. 

Rodriguez je navdušil že v 28. minuti, njegov strel s 25 metrov je bil izjemna mojstrovina, vratar Fernando Muslera pa je bil brez moči. Po bolj zaspanem začetku je gol poživil igro, več so poskušali tudi Urugvajci, ki pa so na začetku drugega polčasa že doživeli nov šok. V odlični akciji in predvsem izjemni podaji Juana Cuadrada je še enkrat v polno zadel mladi Rodriguez in Kolumbijo že popeljal na pol poti do četrtfinala. Do konca polčasa so Urugvajci sicer še nevarno poskušali, a vseeno ne dovolj resno, da bi jim uspel preobrat.

Rodriguez odkritje prvenstva

Pri Urugvaju je ob odsotnosti Suareza v začetni postavil zaigral Diego Forlan, ki je blestel na SP v Južni Afriki. Obračun za četrtfinale je bolj podjetno začela Kolumbija, v prvih minutah več napadala, a vseeno si ni priigrala lepše priložnosti. Je pa v 28. minuti vendarle kronala boljšo predstavo na igrišču. Z novim zadetkom se je proslavil prvi zvezdnik James Rodriguez. Žogo si je na 25 metrih ustavil na prsih, si jo namestil na levico in s prve sprožil močan in zahteven strel tik pod prečko, ki mu vratar Fernando Muslera nikakor ni bil kos.

Gol je poživil igro, na drugi strani je s prostega strela zapretil Edinson Cavani v 33. minuti, kolumbijski vratar David Ospina je v 39. posredoval tudi ob poskusu Alvara Gonzalesa.

V drugem polčasu so pritisnili Urgvajci, toda hitro so spet doživeli hladen tuš. V 50. minuti so namreč Kolumbijci podvojili vodstvo. Spet je zablestel Rodriguez, zasluge za gol pa gredo Juanu Cuadradu, ki se je izkazal z lepo podajo iz skoka.

Tako kot po prvem prejetem golu so se tudi po drugem Urugvajci prebudili. Cristian Rodriguez je v 64. minuti močno ustrelil proti kolumbijskemu golu, žoga je letela proti desni vratnici, toda z obrambo se je izkazal David Ospina. Ta je svojo ekipo rešil v 79. minuti, ko je nekoliko po sreči do zaključnega strela prišel Maxi Pereira, a je bil Ospina znova na mestu. Pet minut pred koncem je do odbite žoge prišel Edinson Cavani, močno streljal z roba kazenskega prostora in meril v spodnji levi kot, a je bil še enkrat dobro postavljen Ospina.

Kolumbijci so tako brez težav zadržali vodstvo in prišli do zaslužene zmager ter četrtfinalnega dvoboja z Brazilijo.

SP, osmina finala: 

Kolumbija - Urugvaj 2:0 (1:0)

Stadion Maracana, gledalcev 75.000, sodniki: Kuipers, van Roekel in Zeinstra (vsi Nizozemska).

Strelca: 1:0 Rodriguez (28.), 2:0 Rodriguez (50.)

Kolumbija: Ospina, Zuniga, Zapata, Yepes, Armero, Aguilar, Sanchez, Cuadrado (od 81. Guarin), Rodriguez (od 85. Ramos), Martinez, Gutierrez (od 68. Mejia).

Urugvaj: Muslera, Caceres, Godin, Gimenez, A. Pereira (od 53. Ramirez), M. Pereira, Gonzalez (od 67. Hernandez), Rios, Rodriguez, Cavani, Forlan (od 53. Stuani).

Rumeni kartoni: Gimenez, Lugano; Armero.

Rdeč karton: /.