Kostaričani z deseterico do zmage po enajstmetrovkah

Nogometaši Kostarike so po streljanju enajstmetrovk izločili Grčijo in se prvič uvrstili v četrtfinale svetovnega prvenstva.

Objavljeno
29. junij 2014 16.10
Posodobljeno
29. junij 2014 21.00
SOCCER-WORLD/M52-CRC-GRE
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Recife - Reprezentanca Kostarike se je prvič v svoji zgodovini uvrstila v četrtfinale, potem ko je po streljanju enajstmetrovk izločila Grčijo s 5:3.

Kostaričani so se morali pošteno potruditi za zmago. Njihov kapetan Bryan Ruiz jim je v 52. minuti zagotovil vodstvo, štirinajst minut kasneje pa si je njegov soigralec Oscar Duarte prislužil drugi rumeni karton in Grkom se je zasvetila luč na koncu tunela.

Grki so se tudi z igralcem več pošteno mučili, a v 91. minuti dočakali izenačenje, ki jim ga je priboril Sokratis Papastathopoulos. Sledil je podaljšek, v katerem so bili Kostaričani v podrejeni vlogi, vendar pa je ostalo pri izidu 1:1, zato so o zmagovalcu odločali podaljški.

Pri strelih z bele točke je bilo uspešnih prvih sedem strelcev, nato pa je Keylor Navas ustavil poskus četrtega grškega strelca Theofanisa Gekasa.

Kostaričani se bodo v četrtfinalu pomerili z Nizozemsko.

Prvi polčas

Grki na svojo prvo priložnost niso čakali dolgo. Že v prvi minuti je Georgios Samaras priboril prosti strel na desni strani nasprotnikove polovice. Izvedel ga je kapetan Giorgos Karagounis, a njegov predložek ni bil dober, v nadaljevanju akcije pa je z razdalje nenatančno meril Lazaros Christodoulopoulos.

Po treh minutah nadaljevanja so Kostaričani izpeljali prvo nevarnejšo akcijo, ki jo je  z roba kazenskega prostora neuspešno zaključil Cristian Gamboa. Že v peti minuti je blo znova nevarno pred grškimi vrati, tokrat je Christian Bolanos sprejel žogo na levi strani kazenskega prostora, žogo pa je poslal prek vrat.

Nadaljevanje prvega polčasa je prineslo nekaj polpriložnosti na vsaki strani. Pri Grkih sta svoji zapravila Christodoulopoulos v 12. in Sokratis Papastathopoulos v 15. minuti, medtem ko so si Kostaričani v 23. minuti priborili prosti strel na robu kazenskega prostora, iz katerega pa niso ogrozili nasprotnikovih vrat. Po petih minutah nadaljevanja se je Karagounis odločil za strel z razdalje, ki je končal v naročju vratarja Keylorja Navasa, kar je bil tudi prvi strel v okvir kostariških vrat.

Gledalci so v 37. minuti videli najlepšo akcijo v prem polčasu. Grki so napadli po levi strani prek Joseja Holebasa, ki je v kazenski prostor poslal uporaben predložek, tam je močno sprožil Dimitris Salpingidis, vratar Navas pa je z dobro obrambo žogo odbil v kot.

Grški nogometaši so imeli pred odhodom v slačilnici še eno priložnost, in sicer v 42. minuti, ko so imeli na voljo prosti strel z roba kazenskega prostora, a se Karagounis ni odločil za strel, temveč podajo, ki je končala v rokah vratarja Navasa.

V prvem polčasu so več streljali Grki (razmerje 7:3, v okvir vrat 2:0), posest žoge pa je bila na strani Kostaričanov (55%).

Drugi polčas

Grški nogometaši so si tudi v drugem polčasu pripravili prvo priložnost, potem ko je Yeltsin Tejeda v 47. minuti na nepravilen način ustavil Karagounisa. Prosti strel je izvedel Holebas, ki je podal do Samarasa, ta pa je z glavo meril naravnost v vratarja.

Gledalci so v 52. minuti dočakali prvi gol na tekmi. Kostaričan Bolanos je z leve strani podal na rob kazenskega prostora, kjer je kapetan Bryan Ruiz z levico natančno meril v levi spodnji kot, vratar Orestis Karnezis je žogo pospremil le s pogledom.

Kostaričani so 66. minute mirno nadzorovali potek tekme, nato pa si je Oscar Duarte prislužil drugi rumeni karton in njegova reprezentanca je ostala samo z deseterico igralcev.

Grki so ob številčni premoči v 69. minuti na igrišče poslali Theofanisa Gekasa. Ta je po šestih minutah dočakal prvo priložnost, a je po predložku Cholevasa žogo poslal daleč mimo vrat. Grški nogometaši so vrstili neučinkovite napade, zato se je njihov selektor Fernando Santos v 78. minuti odločil za svojo zadnjo menjavo in v igro poslal Kostasa Katsouranisa.

Kostarika se je vse do 91. minute uspešno branila, nato pa so Grki dočakali izenačenje. Najprej je rezervist Gekas sprožil iz obrata, vratar Navas je njegov strel še ustavil, pri odbiti žogi pa je bil prvi Papastathopoulos in jo je pospravil v mrežo. Dve minuti kasneje je bilo znova zelo nevarno pred vrati Kostarike, potem ko je Konstantinos Mitrgolou natančno meril z glavo, a je vratar Navas z obrambo rešil svojo reprezentanco.

Podaljšek

V podaljšku je prišla do izraza številčna premoč Grkov, tako da je igra v glavnem potekala na polovici Kostarike. Najprej je Christodoulopoulos v 93. minuti žogo poslal prek vrat, dve minuti kasneje pa je žoga preletela Mitroglouja in presenetila Gekasa, ki jo je udaril daleč mimo desne vratnice. Še najlepšo priložnost je zapravil Katsouranis, ki je v 100. minuti poskusil z leve strani, njegov strel pa je v zadnjem hipu blokiral Giancarlo Gonzalez.

Drugi del podaljška ni prinesel sprememb. Igro so narekovali Grki, njihovi nasprotniki pa so poskušali prek protinapadov in se posluževali dolgih podaj v napad, kjer je bil osamljeni Joel Campbell. Grki so v 113. minuti izpeljali nevaren napad in s petimi igralci krenili proti dvema Kostaričanoma, žogo so spravili do Christodoulopoulosa, ki pa je z desne strani meril preveč po sredini vrat in Navas je ustavil njegov poskus. Vratar Kostarike se je izkazal tudi v 121. minuti po strelu Mitroglouja in sledile so enajstmetrovke.

Po zadnjem sodniškem žvižgu je prišlo do prepira med delivci pravice in grškim selektorjem Santosem, ki so ga za kazen poslali med gledalce.

Enajstmetrovke

O zmagovalcu so odločali streli z bele točke. Obe ekipi sta tu pokazali veliko natančnosti, saj je bilo uspešnih prvih sedem strelcev. Pri Kostariki so zadeli Borges, Ruiz, Gonzales in Campbell, pri Grčiji pa Mitroglou, Christodoulopoulos in Cholevas. Sledil je strel Gekasa v četrti seriji, ki je žogo poslal v svojo levo stran, vratar Navas pa je strel ubranil. Odločilni strel je pripadel Umani, ki je žogo poslal v mrežo in Kostarika je napredovala v četrtfinale.

 

SP, osmina finala

Kostarika - Grčija 5:3 (0:0) *po enajstmetrovkah

(Ruiz 52.; Papastathopoulos 91.)

 

Kostarika: Navas, Gonzalez, Duarte, Gamboa (77./Acosta), Umana, Diaz, Borges, Bolanos (83./Brenes), Tejeda (66./Cubero), Ruiz, Campbell.

Grčija: Karnezis, Torosidis, Manolas, Sokratis, Cholevas, Salpingidis (69./Gekas), Samaris (58./Mitroglou), Maniatis (78./Katsouranis), Karagounis, Christodoulopoulos, Samaras.