Portugalci čez noč postali favoriti proti »elfu«

Nemčija – Portugalska: derbi druge in četrte reprezentance z lestvice FIFA (18.00) bodo zaznamovale tudi poškodbe.

Objavljeno
16. junij 2014 12.59
J. S., šport
J. S., šport
Salvador – Peti dan prvenstva bo ponudil – formalno – največji derbi doslej, dvoboj med 2. in 4. reprezentanco na lestvici FIFA. Nemčija ima dobre izkušnje s Portugalsko, toda danes na glavni štadion nekdanje prestolnice sužnjev ne bo pritekla v vlogi papirnatega favorita.

»Elf« in evropski »seleçao« sta doslej igrala 17 tekem, devet jih je dobila Nemčija, le tri Portugalska, pet pa se jih je končalo z remijem. Tudi zadnje medsebojne tekme ne vlivajo velikega optimizma Cristianu Ronaldu in druščini – spomniti se morajo le na tekmo za tretje mesto na svetovnem prvenstvu 2006, četrtfinale evropskega prvenstva 2008 ali zadnjega eura 2012, ko je Nemčija dobila tekmo v skupini z izidom 1:0.

Glavno vprašanje pred velikim evropskim derbijem je vendarle lahko le eno: kako dobro je pripravljen najboljši nogometaš na svetu Cristiano Ronaldo? Da enačba Portugalska = CR7 kar drži, se je pokazalo že večkrat, ne nazadnje lansko jesen v dveh tekmah dodatnih kvalifikacij med Portugalsko in Švedsko, ko si je Ronaldo bržčas tudi priigral naziv najboljšega v letu 2013 s strelskim šovom v Stockholmu. Bomo videli, kako dobro je pozdravil neugodni poškodbi zvezdnik madridskega Reala – stegensko mišico so mu v minulih tednih negovali fizioterapevti, boleče koleno tudi zdravniki, maserji in farmacevtski izdelki.

Iz portugalskega tabora prihajajo spodbudne novice o pripravljenosti njihovega daleč največjega aduta, nekateri Ronaldovi soigralci so prek tvitterja zatrjevali, da bo zanesljivo igral od prve minute. Cristiano je sinoči uspešno opravil tudi skupni trening in morda bo res začel mundial že od prve minute prve tekme z Nemčijo.

»Nared je za tekmo,« je potrdil tudi portugalski selektor Paulo Bento, ki seveda ve, kdo je njegov glavni adut. »Pravici je bilo zadoščeno, ko je Ronaldo dobil zlato žogo. Gre za vrhunskega, zunajserijskega nogometaša, ki je izjemno nadarjen, hkrati pa ga krasi maksimalno profesionalen odnos do nogometa in življenja,« je zatrdil Bento, ki je že v naslednjem trenutku pojasnil, da ima na voljo 23 fantov in da reprezentanca ne more biti odvisna od le enega igralca. »Ronaldo je ključen za našo igro, to drži, toda tudi drugi so v dobri formi in dihati moramo drug za drugega.«

Bento ima težave »le« s poškodbo svojega globalnega zvezdnika, na večini drugih igralnih položajev pa je celo zaostril konkurenco v primerjavi z zadnjim eurom v vzhodni Evropi. Moštvo je dozorelo za vrhunski rezultat, ključni igralci so prišli v najboljša leta, okostju ekipe pa je selektor dodal izjemno obetavnega zveznega igralca lizbonskega Sportinga, v Angoli rojenega Williama Carvalha (22). Bentov kolega na nemški klopi Joachim Löw se sooča z veliko večjim izzivom. Nemška reprezentanca je načeta po številnih poškodbah nekaterih nosilcev igre, obramba je zdesetkana, med zadnjimi pa je zašel med poškodovane motor igre v zvezni vrsti Bastian Schweinsteiger. Zaradi vsega naštetega bo prišlo v »elfu« gotovo do številnih menjav igralnih položajev, v osrčje zvezne vrste naj bi se z boka preselil Philippe Lahm, ob njem naj bi zaigral Sami Khedira, četudi mu močno primanjkuje pravih tekem.

Dvoboj 560 milijonov € vredne Nemčije in 320 milijonov € vredne Portugalske naj bi imel – če bi obveljala tradicija – znan potek. Nemci bodo poskušali vsiliti tekmecem igro visokega ritma, s katero naj bi utrudili tudi Cristiana Ronalda, ki je – tako Löw – »kralj nasprotnih napadov«. »Če bomo delovali, kot je treba, bomo uspešni ne samo na tej tekmi, pač pa lahko pridemo zelo daleč tudi v izločilnih bojih,« je napovedal Joachim Löw.

»Jogi« je zavrnil namigovanja medijev, da bo Nemčija igrala v Braziliji za strelsko lovoriko Miroslava Kloseja, ki za gol zaostaja za dosežkom Ronalda (15:14).