Portugalci naprej, čeprav bi popoldne izpadli

Ključen dan za Ronaldovo ekipo: skupina G teoretično povsem odprta. Portugalci lovijo zaostanek petih golov za ZDA.

Objavljeno
26. junij 2014 06.26
Posodobljeno
26. junij 2014 12.00
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Brasilia – Se bosta Portugalska in Rusija na zadnji dan rednega dela mundiala pridružili evropskim kolegicam Angliji, Italiji in Španiji? To je ključno vprašanje 15. tekmovalnega dne, ki ga bosta ob 18. uri po slovenskem času odprli Gana in Portugalska. Cristiano Ronaldo še upa na čudež in pomoč Nemčije v tekmi z ZDA.

Čeprav loči Brasilio in Recife debelih 2000 kilometrov, bo portugalska klop med tekmo z Gano z enim ušesom in pol gotovo na atlantski obali. Kapetan Cristiano Ronaldo in soigralci bodo namreč potrebovali veliko več kot le svoje gole, močno bodo stiskali pesti za Thomasa Müllerja v njegovem boju za zlati čevelj in za Miroslava Kloseja, ki bo v drugem polčasu tekme z ZDA morda poskušal prehiteti legendarnega Brazilca Ronalda.

»V nogometu ni prostora za prestrašene in mi se prav nič ne bojimo morebitnega dogovora med Nemci in ZDA, ki ga omenjate. Ob 13. uri bosta na sporedu dve tekmi, mi pa bomo igrali le eno in nanjo se pripravljamo. Vselej spoštujem druge, sicer tudi drugi ne bodo spoštovali mene. Tako je v nogometu in življenju, zato nočem špekulirati o razpletu tekme v Recifeju,« je zatrdil portugalski selektor Paulo Bento.

Glede na pravila Fife sta danes popoldne možna dva razpleta skupine G tudi z žrebom. Če bi, denimo, ZDA premagale Nemčijo z 2:0, Gana pa Portugalsko s 3:0, bi roka Seppa Blatterja določila potnika v osmino finala med Nemčijo in Gano. Švicarjeva roka bi bila enako pomembna tudi v primeru zmag Nemčije s 3:0 in Portugalske z 2:0 (v žreb Portugalska in ZDA). Toda bolj verjetno je, da bo Belgija dobila tekmeca že malo pred 20. uro po slovenskem času.

Portugalci so zatrdili, da o tem ne razmišljajo. Na druženju z novinarji, ki sta se ga udeležila Bento in povratnik po prestani kazni Pepe, ni manjkalo ostrih besed in domoljubja, pri slednjem je prednjačil predvsem Realov branilec, ki se je pred 31 leti rodil v Braziliji, nedaleč stran od Recifeja.

»Ko sem sprejel povabilo portugalske zveze, nisem vedel, da bo mundial obiskal Brazilijo ... Vselej bom na voljo selektorju in predsedniku, če me bosta potrebovala, nikdar se ne bom poslovil. Moja soproga in hčerka sta Portugalki, ne bojim se zase po koncu kariere. Bog me je osrečil s čudovito družino in prijatelji, tako da se bom že znašel,« je Pepe odgovoril na vprašanje, ali se bo nemara poslovil od reprezentančne majice v primeru današnjega izpada Portugalske.

Pepe naj bi se torej vrnil v udarno enajsterico Portugalske, potem ko je zaradi pobalinstva izpustil tekmo z ZDA, sicer ga Bento ne bi povabil na konferenco. Cristiano Ronaldo bo imel na igrišču zaveznika več, potem ko se je že na prvi tekmi poškodoval Fabio Coentrão, v zadnjih dneh je Realovemu asu javno nasprotoval bočni branilec João Pereira. CR7 je namreč zatrdil, da ima Portugalska na voljo povprečno reprezentanco.

Današnji učinek Portugalske bo precej odvisen od stopnje sproščenosti, s katero se bo lotila Gane. Če so Ronaldo in druščina še napeti in potrti, potem jim ne bo lahko, če se bodo sprostili, kot denimo včeraj Bošnjaki, potem jim lahko steče, prek hitrih Nanija in Ronalda lahko nanizajo več nevarnih akcij in zabijejo dva, tri gole. V nogometu se namreč dogajajo čudeži.

»Tako je in sam verjamem vanje,« je prikimal Pepe. Tudi Bento sprva ni hotel odgovoriti, ali bi v primeru neuspeha odstopil s položaja selektorja. Šele na tretje vprašanje novinarja dnevnika Record je v ostrem slogu zabrusil: »Če me boste kaj vprašali, bom odgovoril. Vi postavljate trditve in sugestije, ne pa vprašanj. S predsednikom zveze sva se že aprila dogovorila za nadaljnje sodelovanje do eura 2016, in sicer ne glede na razplet turnirja v Braziliji.« Na vprašanje, ali je Portugalska od zadnjega eura kaj dozorela, saj »ste vsi dve leti starejši«, pa je Bento odgovoril: »In pol leta sem starejši od gostovanja na Švedskem, kjer je dal Ronaldo tri gole.« Portugalska naj bi šla torej v enaki zasedbi proti Franciji 2016, čeprav bi danes končala boje v Braziliji.