Pripravljalne tekme: hud spodrsljaj »azzurrov«

Italijanski nogometaši so se z Luksemburgom razšli zgolj z 1:1, remi Anglije in Ekvadorja, zgodovinska zmaga Gibraltarja.

Objavljeno
05. junij 2014 01.11
SOCCER-FRIENDLY/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Italijanski nogometaši so si v pripravljalnem dvoboju pred skorajšnjim začetkom svetovnega prvenstva v Braziliji privoščili hud spodrsljaj, saj so se z odpisanim Luksemburgom razšli zgolj z 1:1. Četo selektorja Cesareja Prandellija je sicer že v deveti minuti v vodstvo popeljal Claudio Marchisio, v zadnjih izdihljajih obračuna (85. minuta) pa je izenačil v Franciji rojeni branilec Maxime Chanot, sicer član belgijskega prvoligaša Kortrijka. Da »azzurri« tekmecev še zdaleč niso povozili, zgovorno potrjuje podatek o izvedenih prostih strelih: Luksemburg jih je zbral kar petnajst, Italijani le osem.

Obračun dveh udeležencev svetovnega prvenstva, Ekvadorja in Anglije, se je prav tako končal brez zmagovalca, s štirimi goli (2:2) in dvema rdečima kartonoma. V 79. minuti sta morala po obračunavanju kar družno predčasno v garderobo dobra znanca iz angleškega prvoligaškega tekmovanja Antonio Valencia (Manchester United) in Raheem Sterling (Liverpool). Že pred tem sta se mreži štirikrat zatresli: Ekvador je v vodstvo popeljal Enner Valencia, za zasuk sta poskrbela Wayne Rooney in novopečeni član Liverpoola Rickie Lambert, končni izid je postavil Michael Arroyo.

Nizozemci niso imeli težav z Walesom (2:0), Ažirija je bila boljša od Romunije (2:1), dvoboj je bil zaradi navijaških izgredov prekinjen za četrt ure, med tekmami reprezentanc, ki letošnjega mundiala ne bodo videle od blizu, pa velja izpostaviti prvo zmago Gibraltarja, najnovejše in najmanjše članice Evropske nogometne zveze (UEFA), z 1:0 nad Malto, zgodovinski gol je v 66. minuti prispeval Kyle Casciaro. Gibraltar je v dobrega pol leta odigral že peto prijateljsko tekmo, pred današnjo zmago je vpisal po dva remija (s Slovaško in Estonijo) in poraza (s Ferskimi otoki in Estonijo). V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2016 bo Gibraltar domače dvoboje - podobno kot današnjega - odigral v portugalskem Faru.

IZIDI PRIJATELJSKIH TEKEM

Italija : Luksemburg 1:1 (1:0)
Claudio Marchisio 9.; Maxime Chanot 85.

Ekvador : Anglija 2:2 (1:1)
Enner Valencia 8., Michael Arroyo 70.; Wayne Rooney 29., Rickie Lambert 51.

Nizozemska : Wales 2:0 (1:0)
Arjen Robben 32., Jeremain Lens 76.

Alžirija : Romunija 2:1 (1:1)
Nabil Bentaleb 22., Al Arabi Soudani 66.; Alexandru Chipciu 28.

Gibraltar : Malta 1:0 (0:0)
Kyle Casciaro 66.

Madžarska : Albanija 1:0 (0:0)
Tamas Priskin 82. (11-m)

Jamajka : Egipt 2:2 (2:1)
Simon Dawkins 27., Joel Grant 38.; Mohamed El-Nenny 5., Bassin Morsi 72.

Islandija : Estonija 1:0 (0:0)
Kolbeinn Sigthorsson 54. (11-m)