Ronaldo namesto Messija na Maracani?

BiH pred Argentino: kako država živi za nogomet, je bilo opazno za Bežigradom '96 in lani v Stožicah.

Objavljeno
14. junij 2014 10.40
J. S., šport
J. S., šport
Rio de Janeiro – Tudi najzvestejši privrženci reprezentance Bosne in Hercegovine bi si za ognjeni krst na svetovnih prvenstvih težko izbrali bolj legendarno prizorišče in slovitejšega tekmeca. Kljub vsemu Bošnjaki na jutrišnjo tekmo z Argentino na štadionu Maracana ne bodo prišli z belimi zastavami.

Balkanska država, ki se še zdaleč ni otresla posledic vojne vihre iz 90-ih let prejšnjega stoletja, bo naposled dočakala vsaj del svojih sanj jutri opolnoči v Riu de Janeiru. Reprezentanca BiH je začela samostojno pot v mednarodni druščini šele v kvalifikacijah za SP 1998, ko ji do Francije nista pomagali niti dve zmagi nad Slovenijo. Kako močno živi za nogomet skoraj štirimilijonska država, je bilo opazno prav tedaj, ko so se Bolić, Kodro in Salihamidžić na štadionu za Bežigradom počutili kot doma, le malenkost drugače pa je bilo ob lanski vrnitvi Srečka Katanca na slovensko klop v Stožicah.

Slovenci so se po bežigrajski lekciji začeli vzpenjati proti evropskemu srednjemu razredu po krivulji eksponentne funkcije, Bošnjaki, nasprotno, so bili iz kvalifikacij v kvalifikacije bolj globoko razočarani in iskali zunanje sovražnike tudi med sodniki, domnevno skorumpirano nogometno zvezo in celo stavničarji. Kot nazadnje leta 2011, ko jim je do eura v Ukrajini in na Poljskem zmanjkalo čisto »malo«. Po remiju (0:0) v prvi tekmi dodatnih kvalifikacij v Zenici so gojili visoke ambicije, ki pa so jih Portugalci v Lizboni razblinili kot milne mehurčke (6:2). V spominu je ostala predvsem prva tekma v Zenici, ko je štadion med sleherno akcijo Cristiana Ronalda enotno vzklikal »Messi, Messi!«

Bomo videli, če bo sijajni Argentinec tudi jutri užival podporo »BH Fanaticos« in večtisočglave bošnjaške diaspore iz St. Louisa ter drugih severnoameriških mest, ali pa bo nemara prišel na »svoj račun« celo Cristiano Ronaldo, ki je leta 2011 prisotnim na Bilinem polju pokazal kar sredinec. Po podatkih iz tabora »zmajev« se izbranci selektorja Safeta Sušića prav nič ne bojijo Argentincev, hkrati se zavedajo, da bi morebitna točka, četudi še tako senzacionalna, blagodejno vplivala na njihove možnosti za drugo mesto v boju z Iranom in predvsem Nigerijo.

Navijači seveda največ pričakujejo od uveljavljenih legionarjev, kot sta napadalca Edin Džeko (Manchester C.) in Vedad Ibišević (Stuttgart) ali pa zvezna igralca Miralem Pjanić (Roma) in rahlo načeti Sejad Salihović (Hoffenheim), tudi vratar Asmir Begović (Stoke) sodi med najboljše v angleški premier league. Reprezentanti BiH so prišli v optimalna leta za ustvarjanje vrhunskega rezultata, česar se zaveda tudi Sušić, ki je – mimogrede – poklical v reprezentanco tudi nečaka, obetavnega hajdukovca Tina Svena Sušića, zato bi bil tudi zanj dobrodošel dober rezultat.

»Ni treba biti poznavalec, da ugotoviš, kdo je favorit tekme, naše skupine in tudi eden od kandidatov za finale. Kdo ve, morda se Argentina vrne na Maracano prav 13. julija. Proti njej smo igrali prijateljsko tekmo pred nekaj meseci, potrdila se je njena moč. Sreča za nas je, da igramo proti Argentini že prvo tekmo, saj favoritom najpogosteje spodrsne prav na začetku. Hkrati pa se ne slepim, saj vem, da bo za nas ključen sobotni dvoboj z Nigerijo. Zdi se mi, da Nigerijci nimajo tako močne reprezentance kot nekoč,« je ocenil Safet Sušić, ki so ga leta 2004 razglasili za najboljšega nogometaša BiH doslej, in dodal: »Svetu želimo pokazati, da se nismo naključno uvrstili na mundial v Brazilijo in da lahko igramo tudi v izločilnih bojih.«

Če bi »Pape« uresničil svojo napoved, bi se BiH v osmini finala pomerila s prvo- ali drugouvrščeno reprezentanco skupine E (Francija, Švica ...).