Škandal s preprodajo mundialskih vstopnic: Whelan se je predal

Glavni osumljenec za nečedne posle med nogometnim SP, 64-letni britanski poslovnež Raymond Whelan, ni več na begu.

Objavljeno
15. julij 2014 11.49
Brazil WCup Ticket Scalping
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Rio de Janeiro - Britanski podjetnik Raymond Whelan, glavni osumljenec v škandalu s preprodajo vstopnic med minulim nogometnim svetovnim prvenstvom v Braziliji, ni več na begu, saj se je po nekaj dneh skrivanja prostovoljno predal oblastem v Riu de Janeiru. Danes se je namreč, po poročanju brazilskih medijev, pojavil na tamkajšnjem sodišču.

Direktor firme Match Services, partnerskega podjetja Mednarodne nogometne zveze (Fifa), je osumljen, da je s svojim vplivom in zvezami omogočil, da so se dragocene vstopnice za ogled mundialskih tekem znašle na črnem trgu, kjer jih je dobro organizirana združba preprodajala za vrtoglave zneske.

Brazilska policija je 64-letnega poslovneža aretirala že pred tednom dni, a ga je po zaslišanju izpustila na svobodo. Britanec je nato pred štirimi dnevi prehitel može postave in pobegnil iz hotela, ni pa mogel zapustiti države, saj so mu odvzeli potni list. Zdaj je Whelan prek svojega odvetnika sporočil, da želi oprati svoje ime. Podjetje je že zanikalo sleherno nepravilnost, tožilstvo pa njemu in še desetim osumljencem očita organiziran kriminal, nelegalno prodajo vstopnic, korupcijo, pranje denarja in utajo davkov.