Skupina A: Brazilija po preobratu do prvih treh točk

Reprezentanca Brazilije je na uvodni tekmi svetovnega prvenstva premagala Hrvaško s 3:1.

Objavljeno
12. junij 2014 18.43
Posodobljeno
12. junij 2014 21.00
FBL-WC-2014-MATCH01-BRA-CRO
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

São Paulo − Stadion v São Paulu je gostil uvodni obračun 20. svetovnega prvenstva, na katerem je brazilska reprezentanca premagala Hrvaško s 3:1.

Tekma se je začela po željah Hrvaške, ki je povedla v 11. minuti z avtogolom branilca Marcela. Brazilce je v igro vrnil Neymar v 29. minuti, ko je s pomočjo vratnice premagal Stipeta Pletikoso.

Gostitelji so si vodstvo priborili v 71. minuti. Takrat je glavni sodnik Juiči Nišimura po dvoboju Dejana Lovrena in Freda prestrogo pokazal na belo točko, Neymar pa je zadel še drugič. Brazilci so v prvi minuti sodniškega podaljška zadeli še tretjič, končni izid je postavil Oscar.

Druga tekma skupine A bo na sporedu jutri, ko se bosta ob 18. uri pomerila Mehika in Kamerun.

Hrvaška šokirala v enajsti minuti

Uvodne minute so potekale v ritmih hrvaške reprezentance. Ta je prvič zapretila že v prvi minuti, ko je Mateo Kovačić z leve strani žogo poslal mimo desne vratnice. Še bližje golu je bil Ivica Olić, ki je v sedmi minuti sprožil z glavo po podaji Ivana Perišića, vendar je ostalo pri začetnem izidu.

Hrvaški se je napadalna igra obrestovala v enajsti minuti. Takrat je akcijo začel Ivica Olić na levi strani in poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Nikica Jelavić zgrešil žogo, nato pa jo je v lastno mrežo poslal branilec Marcelo.

Neymar najprej »porumenel«, nato zadel

Brazilci so se prebudili po prejetem golu in začeli nizati priložnosti. Najprej je v 16. minuti poskusil Neymar, pet mint kasneje pa je bil neuspešen še Paulinho. Gostitelji so imeli najlepšo priložnost v 22. minuti, ko je Oscar z roba kazenskega prostora sprožil v desni gol hrvaškega gola, a se je vratar Stipe Pletikosa izkazal s parado. Razmerje strelov je bilo 6:2 v korist domače reprezentance.

Glavni sodnik Juiči Nišimura je v 27. minuti pokazal prvi rumeni karton, ki ga je za prekršek nad Luko Modrićem prejel Neymar. Hrvaška je imela na voljo prosti strel, po katerem je z glavo sprožil Nikica Jelavić, vratar Julio Cesar pa je bil dobro postavljen. Gostitelji so žogo hitro poslali v protinapad in še v isti minuti izenačili rezultat.

Gol je dosegel prvi zvezdnik Neymar, ki je s približno 20 metrov natančno meril v spodnji levi kot in s pomočjo vratnice premagal Pletikoso.

V zaključku prvega polčasa je prevladovala Brazilija, ki je imela žogo več v svojih nogah (razmerje posesti 64:36), vendar pa se izid ni spremenil. Razmerje strelov v prvem polčasu je bilo 10:3 v korist gostiteljev.

Zadržano nadaljevanje

Moštvi v prvih petnajstih minutah drugega polčasa nista prikazali navdušujoče igre. Edini strel v tem delu igre je v 56. minuti zabeležil Ivan Perišić, ki je žogo z razdalje poslal prek vrat.

Hrvaški selektor Niko Kovač je v 61. minuti opravil prvo menjavo in namesto Matea Kovačića na igrišče poslal Marcela Brozovića. Dve minuti kasneje so menjali tudi Brazilci, z igrišča je odšel Paulinho, nanj pa pritekel Hernanes.

Prvo večjo priložnost v drugem polčasu so imeli Brazilci. Neymar si je v 65. minuti izboril žogo in krenil v protinapad, ko ga je s prekrškom ustavil Vedran Ćorluka in si prislužil rumeni karton. Odgovornost za strel je prevzel Daniel Alves, ki je s 27 metrov sprožil prek vrat.

Neymar izkoristil sodniško darilo

Japonski sodnik Juiči Nišimura, ki večji del tekme ni naredil večje napake, je v 69. minuti prestrogo dosodil enajstmetrovko za Brazilijo, potem ko je Fred v dvoboju z Dejanom Lovrenom padel v kazenskem prostoru.

Žogo je na belo točko postavil Neymar in sprožil v desni kot hrvaškega gola, Stipe Pletikosa se je dotaknil žoge, ki pa je vseeno končala v mreži.

Hrvaški ob koncu tekme ni preostalo drugega, kot da se posveti napadu. Naši južni sosedje so v 83. minuti dosegli izenačujoči gol, ki pa je bil razveljavljen zaradi prekrška Olića nad vratarjem Cesarjem. Tri minute kasneje je z razdalje poskusil Luka Modrić, njegov strel pa je z obrambo ustavil Cesar.

Oscar postavil končni izid

Hrvaška reprezentanca je v 91. minuti izpeljala novo nevarno akcijo, ki jo je zaključil Ivan Perišić, tudi tokrat pa se je izkazal Cesar. Gostitelji so nato hitro krenili v protinapad, iz katerega je Oscar z natančnim strelom z desnico postavil končni izid tekme 3:1.

Statistični podatki so bili na strani Brazilije, ki je vknjižila več strelov (14:10), imela na voljo več kotov (5:4) in je zaključila več podaj (561:389).

 

Skupina A, prvi krog

Brazilija - Hrvaška 3:1 (1:1)

(Neymar 29., 71./11m, Oscar 91.; Marcelo 11./ag)

Brazilija: Julio Cesar, Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo, Luis Gustavo, Paulinho (63./Hernanes), Oscar, Hulk (68./Bernard), Neymar (88./Ramires), Fred.

Hrvaška: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Lovren, Vrsaljko, Modrić, Rakitić, Perišić, Kovačić (61./Brozović), Olić, Jelavić (78./Rebić).