Skupina A: Brazilce ob pamet spravljal odlični Ochoa

Obračun med Brazilijo in Mehiko se je končal brez golov, a z ogromno sijajnimi akcijami. Prvi junak mehiški vratar Ochoa.

Objavljeno
17. junij 2014 17.03
Posodobljeno
17. junij 2014 20.00
SOCCER-WORLD/M17-BRA-MEX
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Fortaleza - Potem ko so gostitelji mundiala led že prebili na tekmi s Hrvaško, jih je v drugem obračunu znova čakal zahteven nasprotnik - Mehika. Varovanci selektorja Luisa Felipeja Scolarija bi si z zmago že lahko zagotovili napredovanje v osmino finala, a tekma se je končala z izidom 0:0.

V ponovitvi olimpijskega finala izpred dveh let (dobili so ga Mehičani), so nogometni navdušenci lahko uživali v sijajni nogometni predstavi. Priložnosti in privlačnih akcij zlasti na brazilski strani ni manjkalo, a mehiški vratar Guillermo Ochoa je zaklenil svoja vrata in bil nedvomno najboljši igralec tekme.

Neymar & Co. so streljali ...

V prvi enajsterici Brazilcev je zaradi poškodbe manjkal Hulk, namesto njega je priložnost dobil Ramires. Začetna postava Mehičanov je bila enaka kot na tekmi s Kamerunom.

Brazilija je v začetku tekme hitro zagospodarila na igrišču, štadion v Fortalezi pa je prvič ponorel že v deseti minuti. Navijači so že slavili, ko sta odlično kombinirala Oscar in Fred, ki pa je zadel le zunanji del mreže in bil za nameček še v prepovedanem položaju. Do svojih priložnosti so prišli tudi Mehičani in prvi nevaren strel proti brazilskim vratom sprožili v 24. minuti, ko je Herrera žogo poslal čez gol. Igra se je v divjem ritmu nato po protinapadu Neymarja hitro spet preselila na drugo stran, prvi brazilski zvezdnik je z leve strani naprej dobro podal v sredino, kjer pa ni bilo nikogar, ki bi zaključil akcijo. Nato pa je Paulinho vrnil predložek pred gol, lepo je skočil Neymar in z glavo ustrelil proti golu, toda z izjemno obrambo se je izkazal Guillermo Ochoa.

Proti mehiškemu vratarju je v 35. minuti ustrelil še Fred po strelu Neymarja iz kota, z razdalje poskusil še Marcelo. Pred koncem prvega polčasa so še enkrat zapretili tudi Mehičani: žoga je po strelu Vasqueza zletela tik mimo desne vratnice. Prvi mehiški junak - vratar Ochoa pa se je še enkrat izkazal v 44. minuti, ko so bili po prostem strelu v kazenskem prostoru sami trije Brazilci, a je ob strelu Paulinha ohranil mrežo Mehike nedotaknjeno.

... Ochoa pa je branil

V drugem polčasu je na klopi ostal Ramires, ki je ob koncu prvega dela prejel sploh prvi rumeni karton na tekmi, v igro pa je vstopil Bernard, ki je navdušil že na tekmi s Hrvaško. Že takoj je bil vpleten v lepo akcijo Brazilcev, na čelu katere je bil spet Neymar, preden se je nato igra preselila na drugo stran. Mehičani so začeli oblegati vrata Julia Cesarja, nevarno sta streljala zlasti Vasquez in Herrera. V 63. minuti je Brazilija spet strnila vrste, Neymar je poskusil iz prostega strela, a ni bil natančen, poleg tega je bil znova na mestu Ochoa.

Jo je za tem zamenjal utrujenega Freda, Brazilija pa je v 69. minuti prišla do nove izjemne priložnosti: Bernard se je znova izkazal s podajo Neymarju, ki si je žogo ustavil na prsih in streljal z desne strani, a Ochoa je bil neverjeten. Brazilija je vse bolj pritiskala, igro Mehičanov pa je z vstopom v igro poživil Javier Hernandez »Chicarito«. Nad njim je grd prekršek za rumeni karton naredil kapetan Thiago Silva, Mehičani pa bi lahko zapretili s prostim strelom, a je Dos Santos zadel le živi zid. Brazilci so to izkoristili za protinapad, Jo je bil sam pred mehiških vratarjem, ki pa je znova zanesljivo posredoval. Nova sijajna obramba je sledila v 86. minuti, ko je z glavo iz neposredne bližine streljal Silva. V izdihljajih tekme so bili nato spet nevarnejši Mehičani, Guardado je streljal le nekaj centimetrov preko vrat Julia Cesarja, ki je za konec dobro posredoval še ob močnem strelu Jimeneza.

V skupini A se bosta jutri pomerila Kamerun in Hrvaška. Zadnja obračuna skupinsakega dela bosta na sporedu 23. junija, ko se bodo Brazilci pomerili s Kamerunom, Mehičani pa s Hrvaško.

SKUPINA A, 2. krog:

Brazilija - Mehika 0:0 

Stadion Castelao, gledalcev: 60.000, sodniki: Cakir, Duran in Ongun (vsi Turčija).

Strelci: /

Brazilija: Julio Cesar, Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo, Paulinho, Luiz Gustavo, Ramires (od 46. Bernard), Oscar (od 84. Willian), Neymar, Fred (od 68. Jo).

Mehika: Ochoa, Rodriguez, Marquez, Moreno, Aguilar, Herrera (od 76. Fabian), Vazquez, Guardado, Layun, dos Santos (od 84. Jimenez), Peralta (od 74. Hernandez).

Rumeni kartoni: Ramires, Thiago Silva; Aguilar, Vazquez.

Rdeč karton: /.

 

Lestvica:

1. Brazilija 2 1 1 0 3 1 4

2. Mehika 2 1 1 0 1 0 4

3. Kamerun 1 0 0 1 0 1 0

4. Hrvaška 1 0 0 1 1 3 0

 

Izidi in spored:

Četrtek, 12. junij:

Brazilija : Hrvaška 3:1 (1:1)

Petek, 13. junij:

Mehika : Kamerun 1:0 (0:0)

Torek, 17. junij:

Brazilija - Mehika 0:0

Sreda, 18. junij:

Kamerun - Hrvaška (22.00)

Ponedeljek, 23. junij:

Kamerun - Brazilija (22.00)

Hrvaška - Mehika (22.00)