Skupina A: Hrvaška dodobra napolnila kamerunsko mrežo

Nogometaši Hrvaške so na tekmi drugega kroga premagali Kamerun s 4:0 in še upajo na napredovanje.

Objavljeno
18. junij 2014 23.04
Posodobljeno
18. junij 2014 23.30
SOCCER-WORLD/M18-CMR-CRO
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Manaus - Reprezentanca Hrvaške je na svoji drugi tekmi svetovnega prvenstva s prepričljivih 4:0 premagala Kamerun in bo v zadnjem krogu sama odločala o svoji usodi.

Potem ko je Ivica Olić v enajsti minuti dosegel vodilni gol na tekmi, se je v 40. minuti zgodil ključni dogodek - Alex Song je s komolcem udaril Maria Mandžukića in si prislužil rdeči karton.

Kamerunska reprezentanca, ki danes ni mogla računati na zvezdnika Samuela Eto'ja, v drugem polčasu ni bila enakovredna z desetimi igralci in je prejela še tri gole, prvega je v 48. minuti dosegel Ivan Perišić, preostala dva pa je v 61. in 73. minuti prispeval Mario Mandžukić.

Hrvaška se bo v zadnjem krogu pomerila z Mehiko, ki ima točko več, medtem ko bo odpisani Kamerun igral z Brazilijo. Obe tekmi bosta v ponedeljek ob 22. uri.

Hrvaška povedla prek Olića

Tekmo so bolje začeli Kamerunci, ki so imeli žogo več v svojih nogah (55:45) in si v sedmi minuti priborili prosti udarec na robu kazenskega prostora, iz katerega pa niso iztržili nič.

Le štiri minute kasneje so gledalci videli prvi gol na tekmi, in sicer v kamerunski mreži. Darijo Srna je napadel po desni strani in poslal predložek v kazenski prostor, tam je Nicolas Nkoulou posredoval pred Mariem Mandžukićem, žoga se je odbila do Ivana Perišića, ki jo je podal pred levo vratnico, kjer je Ivica Olić prehitel Stephana Mbio in dosegel svoj 19. reprezentančni gol.

Hrvaška je po vodilnem golu nanizala še dve priložnosti, v 16. minuti je vratar Charles Itandje ustavil strel Ivana Perišića s šestih metrov, minuto kasneje pa je Ivan Rakitić z razdalje sprožil naravnost v Itandjeja.

Izključitev Songa

Hrvaška je tudi v drugem delu prvega polčasa vztrajno napadala in ob koncu prvega polčasa zapravila še dva napada. Ivan Perišić je v 36. minuti meril prek vrat, tri minute kasneje pa je bil neuspešen še Sammir. V 40. minuti je sledila velika neumnost Alexa Songa, ki je brez žoge s komolcem udaril Maria Mandžukića in si zasluženo prislužil rdeči karton.

Prvi polčas se je končal z minimalnim vodstvom Hrvaške z 1:0.

Perišić zaključil samostojno akcijo

Kamerunska reprezentanca je pred začetkom drugega polčasa osvežila svoje moštvo in namesto Aureliena Chedjouja na igrišče poslala Danyja Nounkeuja.

Tudi sveži par nog pa Kameruncem ni pomagal, saj je Hrvaška v 48. minuti zadela še drugič. Vratar Charles Itandje je slabo izbil žogo in jo poslal naravnost do Ivana Perišića, ta pa je bil hitrejši od rezervista Nounkeja in je stekel naravnost v kazenski prostor, kjer je z leve strani natančno udaril v bližnji kot za 2:0.

Mandžukić se je po napaki odkupil z obrestmi

Tri minute kasneje se je Hrvaški ponudila nova priložnost, Mario Mandžukić se je znašel sam pred vratarjem Itandjejem, vendar žogo poslal mimo gola. Hrvaški napadalec se je za svojo napako odkupil v 61. minut. Danijel Pranjić je izvedel kot z desne strani, v kazenskem prostoru je najvišje skočil Mandžukić in z glavo povišal na 3:0.

Med 67. in 69. minuto so na svoj račun prišli Kamerunci. Ti so v 67. minuti izpeljali nevaren protinapad, ki ga je prehitro končal Vincent Aboubakar in žogo poslal prek vrat, nato pa je Stephane Mbia neuspešno poskusil z razdalje.

Potem ko Kamerunci iz dveh poskusov niso zatresli hrvaške mreže, so v 73. minuti prejeli še četrti gol. Rezervist Eduardo je poskusil z desne strani kazenskega prostora, vratar Itandje je žogo odbil, a naravnost do nepokritega Mandžukića, ki je brez težav dosegel svoj drugi gol na tekmi.

Rakitić zapravil priložnost za »petardo«, prečka Weboja

Moštvi sta se v težkih vremenskih pogojih trudili vse do konca. Tako je Ante Rebić v 88. minuti stekel v protinapad in nesebično podal do Ivana Rakitića, ki si je žogo dvignil prek vratarja, a je nato zletela mimo leve vratnice kamerunskega gola.

V naslednjem napadu je Kamerunec Pierre Webo nevarno sprožil proti hrvaškim vratom, kjer jo je Stipe Pletikosa po odboju od tal poslal v prečko.

Tekma se je končala z visoko zmago Hrvaške, ki še upa na napredovanje, medtem ko se bo Kamerun poslovil po skupinskem delu.

 

Skupina A, drugi krog

Brazilija - Mehika 0:0

Kamerun - Hrvaška 0:4 (0:1)

(Olić 11., Perišić 48., Mandžukić 61., 73.)

 

Začetni postavi

Kamerun: Itandje, Assou-Ekotto, Nkoulou, Song, Moukandjo, Aboubakar (70./Webo), Choupo-Moting (70./Salli, Chedjou (45./Nounkeu), Mbia, Enoh, Matip.

Hrvaška: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Lovren, Pranjić, Rakitić, Modrić, Perišić (82./Rebić), Sammir (72./Kovačić), Olić (68./Eduardo), Mandžukić.

 

Lestvica

1. Brazilija 2 1 1 0 3:1 4 točke

2. Mehika 2 1 1 0 1:0 4

3. Hrvaška 2 1 0 1 5:3 3

4. Kamerun 2 0 0 2 0:5 0