Skupina A: zbogom, Hrvaška!

Mehičani s 3:1 odpravili Hrvaško in se prebili v osmino finala, podobno kot Brazilci po zmagi nad Kamerunom (4:1).

Objavljeno
23. junij 2014 19.26
Posodobljeno
23. junij 2014 21.00
FBL-WC-2014-MATCH33-CMR-BRA
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Recife - Brazilija in Mehika sta potnici iz skupine A v izločilne boje letošnjega nogometnega svetovnega prvenstva. Medtem ko so gostitelji pričakovano in brez težav odpravili Kamerun (4:1), so morali Mehičani v obračunu z neposrednimi tekmeci Hrvati potrjevati drugo mesto v skupini, kar se jim je z zmago s 3:1, do katere so se dokopali v drugi polovici drugega polčasa, tudi posrečilo. Zdaj jih na prvi stopnički izločilnih bojev čakajo zmagovalci skupine B Nizozemci, medtem ko se bodo izbranci selektorja Luiza Felipeja Scolarija udarili z neugodnim Čilom.

Hrvati so v dvoboju tretjega kola nujno potrebovali zmago, Mehičanom je zadoščala že točka. Dolgo so jo imeli v žepu, ko pa se jim je ponudila priložnost za vse tri, so jo odprtih rok sprejeli. Ključen je bil vstop v igro Manchestrovega zvezdniškega napadalca Javierja Hernandeza, ki je močno poživil igro in sam tudi prispeval zadnji gol za vodstvo s 3:0, ki ga je naposled rahlo omilil Ivan Perišić. Mehiški čuvaj mreže Guillermo Ochoa, ki je tako blestel v prejšnjem obračunu z Brazilijo, je šele prvič na prvenstvu moral po žogo v mrežo.

Za rutinirano zmago Brazilcev nad Kamerunom pa gredo zasluge predvsem Barceloninemu asu Neymarju, ki je že v prvem polčasu dvakrat zadel v polno, tekmeci pa so dosegli šele prvi (in, kot se je izkazalo pozneje, tudi zadnji) gol na tem mundialu. Kako resno so se gostitelji lotili dvoboja, zgovorno pove podatek, da so v okvir tekmečevih vrat sprožili kar neverjetnih 18 strelov, afriški predstavnik pa - denimo - zgolj šest. S tem so se domačim privržencem odkupili za spodrsljaj na prejšnji tekmi z Mehiko, v kateri niso znali zadeti gola.

Potek dvoboja Hrvaška : Mehika

Mehiški kapetan Rafa Marquez je vpisal jubilejni petnajsti nastop na svetovnih prvenstvih, torej enega manj, kolikor jih je doslej vknjižila Hrvaška, ki je lovila šele prvi preboj v drugi krog tekmovanja na svetovnih prvenstvih po letu 1998. Dvoboj se je pričakovano začel taktično, tipajoče in brez vsakršnega tveganja. Mehiška obramba je brez težav krotila tekmečeve napade, Hrvati so nizali kote (že do 14. minute so izvajali tri), a Guillermu Ochoi še ni bilo treba iti v ogenj.

Prvi pa so zares zobe pokazali izbranci selektorja Miguela Herrere. Zvezni igralec Porta Hector Herrera se je nenadoma odločil preizkusiti svojo desnico z velike razdalje več kot 20 metrov, Stipe Pletikosa je bil že na kolenih, vendar pa je odličen poskus zaustavila prečka. Igra se je razživela, Mehika pa je novo priložnost zamudila v 19. minuti. Oribe Peralta je bil namreč hitrejši od nepozorne hrvaške obrambe, se znašel iz oči v oči s 35-letnim Pletikoso, vendar žoge ni dobro zadel in je zletela mimo gola.

Izbranci Nika Kovača so vendarle vrnili v 27. minuti, ko je odbito žogo dobro pričakal Danijel Pranjić, ki je usekal iz prve, vendar je njegov strel zletel nekoliko previsoko. Bolj ko se je bližal odmor, večkrat je moral sodnik Ravšan Irmatov iz Uzbekistana, resen kandidat celo za piskanje na finalni tekmi, miriti strasti, saj je bil vložek v dvoboju izjemen, živci igralcev pa temu primerno napeti kot strune.

Na odmor sta moštvi odšli z nedotaknjenima mrežama, kar je dosti bolj ustrezalo Mehičanom, ki jih je v osmino finala vodila že zgolj točka s tega obračuna. Hrvatom ni preostalo drugega kot v garderobi napolniti baterije in v nadaljevanju vendarle spraviti na hrbet tudi izjemnega Ochoo, ki na tem prvenstvu sploh še ni prejel gola. A ob tem ni odveč podčrtati, da je Mehika v prvih dveh tekmah skupaj tudi dosegla zgolj enega.

Selektor Kovač je želel nekoliko ofenzivnejšo igro zagotoviti z vstopom Interjevega komaj 20-letnega zveznega igralca Matea Kovačića, ki je zamenjal branilca Šimeta Vrsaljka in takoj poživil hrvaške vrste. V ogenj je z lepo podajo poslal Ivico Olića, ki pa je storil prekršek v napadu. Hrvati so imeli za zlata vreden gol, ki bi jim edini priboril napredovanje v izločilne boje, le še pol ure časa.

V 65. minuti so po poskusu Andresa Guardada Mehičani zahtevali najstrožjo kazen, saj je kapetan Darijo Srna žogo izbil s posredovanjem z roko, česar pa sodnik ni videl in se je na pritožbe Herrerove zasedbe preprosto požvižgal. Tudi sicer mehiški selektor igralcev ni potegnil v obrambo, temveč je osvežil napad, tokrat precej upehanega Giovanija dos Santosa je zamenjal Manchestrov as Javier Hernandez. V 67. minuti je bilo spet vroče, po strelu Paula Aguilarja je bil Pletikosa že premagan, a je žogo z glavo z golove črte odbil Vedran Ćorluka.

Kar se je nakazovalo dobršen del drugega polčasa, se je uresničilo med 72. in 75. minuto, ko so bili Mehičani za srčno in nepopustljivo igro nagrajeni z dvema doseženima zadetkoma. Najprej je po kotu, ki ga je izvajal Hector  Herrera, najvišje skočil kapetan Rafa Marquez, ki je z glavo matiral Pletikoso, ki se je žoge še dotaknil, izbiti pa je ni mogel. Hrvati so bili v izgubljenem položaju, dokončno pa so bili potopljeni tri minute pozneje.

Hrvaška obramba je bila izigrana, žoga je našla pot do Andresa Guardada, ki je brez usmiljena usekal, Pletikosa je bil vnovič blizu, a še drugič premagan. Hrvaških sanj je bilo v hipu konec, sprijazniti so se morali, da se bodo - enako kot sosedje Bošnjaki - od mundiala poslovili že po rednem delu. Iskrico upanja je sicer prižgal rezervist Ante Rebić, ki je že ugnal tudi Ochoo, a je žogo z golove črte odbil branilec Hector Moreno.

A mehiškega naskoka še ni bilo konec, med strelce se je v 82. minuti vpisal še Javier Chicharito Hernandez, ki je s svojim prihodom s klopi močno osvežil igro svojega moštva, njegov trud pa je bil kronan z golom z glavo, potem ko je Marquez, prav tako z glavo, žogi rahlo spremenil smer. Častni gol za naše južne sosede je v zadnjih izdihljajih obračuna prispeval Ivan Perišić, ki je imel hip za tem priložnost še za drugi zadetek, a je bil tokrat Ochoa (pred tem je šele prvič na prvenstvu pokleknil) dobro postavljen.

Nemočnim Hrvatom so v finišu povsem popustili živci, najbolj je kri zavrela rezervistu Rebiću, ki je z nevarnim štartom pokosil Carlosa Alberta Peno in si prislužil rdeč karton in predčasno pot pod prho. Mrk pogled Nika Kovača je potrjeval popolno razočaranje Hrvatov, ki tudi po 16 letih niso našli poti v izločilne boje na svetovnih prvenstvih. Mehičani so zasedli drugo mesto v skupini A in jih v osmini finala čaka Nizozemska.

 

Potek dvoboja Kamerun : Brazilija

Gostitelji bi se lahko ob črnem scenariju celo poslovili že po prvem delu domačega mundiala, zato so se v dvoboj z odpisanim Kamerunom podali brezkompromisno in na vso moč. Tekmeca so nadigrali v vseh prvinah igre, v prvi polovici prvega polčasa kar šestkrat sprožili proti vratom Charlesa Itandjeja, ki je moral enkrat na kolena. V 17. minuti je namreč Luiz Gustavo odlično zaposlil prvega napadalnega aduta Neymarja, ki je zadel v polno in prispeval stoti gol na tem prvenstvu. Brazilci so zasluženo vodili.

Toda ne za dolgo. Le deset minut pozneje so namreč tribune na štadionu v Brasilii obnemele, saj je Kamerun izenačil. Branilec Granade Allan Nyom se je izkazal v vlogi podajalca, Joël Matip pa je njegovo darilo odprtih rok sprejel in zatresel prazno mrežo, prvič doslej v majici z državnim grbom. Zanimivo: to je bil šele prvi gol izbrancev selektorja Volkerja Finkeja na tem prvenstvu.

A tudi Brazilci so hitro odgovorili. V glavni vlogi pa spet mladi Barcelonin zvezdnik Neymar, ki je po podaji Marcela še drugič matiral Itandjeja. Tako so gostitelji prvenstva unovčili terensko premoč v prvem polčasu, ki so jo še najbolj nazorno manifestirali v posesti žoge (kar 62 %), še enkrat več pa dokazali, da niso tako superiorni, da bi bile njihove točke kar samoumevne.

Po prihodu iz garderobe so skušali nabrušeni gostitelji tekmo čim prej spraviti v varne vode, kar se jim je dejansko posrečilo že v 49. minuti. Med strelce se je končno vpisal tudi izkušeni Fred, ki je dve tekmi in pol pošteno garal, preden se je njegovo ime vendarle izpisalo na seznamu strelcev. Brazilija je imela udobno prednost dveh golov, tedaj je bilo že skorajda jasno, da jo v osmini finala čaka neugodni Čile. Nobenih dvomov pa ni bilo več, ko je kamerunsko mrežo zatresel še rezervist Fernandinho, sicer zvezni igralec angleškega prvaka Manchester Cityja.

 

HRVAŠKA : MEHIKA 1:3 (0:0)

Strelci: 0:1 - Rafael Marquez (72.), 0:2 - Andres Guardado (75.), 0:3 - Javier Hernandez (82.), 1:3 - Ivan Perišić (87.).

Hrvaška (4-2-3-1): Stipe Pletikosa, Danijel Pranjić, Šime Vrsaljko (od 58. Mateo Kovačić), Vedran Ćorluka, Dejan Lovren, Darijo Srna, Ivica Olić, Ivan Perišić, Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mario Mandžukić.

Mehika (5-3-2): Guillermo Ochoa, Miguel Layun, Rafael Marquez, Maza, Paul Aguilar, Hector Moreno, Andres Guardado, Hector Herrera, Jose Vazquez, Oribe Peralta, Giovani dos Santos (od 62. Javier Hernandez).

Rdeč karton: Ante Rebić (89.).

KAMERUN : BRAZILIJA 1:4 (1:2)

Strelci: 0:1 - Neymar (17.), 1:1 - Joël Matip (27.), 1:2 - Neymar (35.), 1:3 - Fred (49.), 1:4 - Fernardinho (84.).

Kamerun (4-3-3): Charles Itandje, Nicolas N'Koulou, Allan Nyom, Joël Matip, Henri Bedimo, Landry N'Guemo, Stephane M'Bia, Eyong Enoh, Eric Maxim Choupo-Moting (od 81. Jean Makoun), Benjamin Moukandjo (od 58. Edgar Salli), Vincent Aboubakar (od 72. Pierre Webo).

Brazilija (4-3-3): Julio Cesar, Daniel Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo, Paulinho (od 46. Fernardinho), Oscar, Luiz Gustavo, Neymar (od 71. Willian), Fred, Hulk (od 63. Ramires).

 

Končni vrstni red skupine A

Brazilija 3 2 1 0 7 : 2 7

Mehika 3 2 1 0 4 : 1 7

________________________________

Hrvaška 3 1 0 2 6 : 6 3

Kamerun 3 0 0 3 1 : 9 0