Skupina B: Nizozemci s pomočjo Španije do napredovanja

Nizozemska je na tekmi drugega kroga skupine B premagala Avstralijo s 3:2, po neuspehu Špancev je že v 1/8 finala.

Objavljeno
18. junij 2014 15.53
Posodobljeno
18. junij 2014 17.00
FBL-WC-2014-MATCH20 AUS-NED
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Porto Alegre - Nogometaši Nizozemske so se na prvi tekmi drugega kroga skupine B pomerili z Avstralijo in jo premagali s 3:2, s čimer so si zagotovili napredovanje, saj so na drugi tekmi Čilenci premagali Španijo z 2:0.

Nizozemska reprezentanca je povedla v 20. minuti tekme z golom Arjena Robbna, le minuto kasneje pa je z evrogolom izenačil Tim Cahill. Avstralci so nato v drugem polčasu izid obrnili v svojo korist, potem ko je Mile Jedinak v 54. minuti zadel z bele točke, vendar pa so Nizozemci pripravili preobrat. Najprej je v 57. minuti zadel Robin van Persie, zmagoviti gol pa je v 68. minuti dosegel 20-letni rezervist Memphis Depay, ki je postal najmlajši nizozemski strelec na svetovih prvenstvih.

Nizozemska reprezentanca na zadnji tekmi skupinskega dela proti Čilu, ki bo odločala o prvem mestu, ne bo mogla računati na kapetana Robina van Persieja, ki si je danes prislužil drugi rumeni karton, in Bruna Martinsa Indija, ki se je danes poškodoval po naletu Tima Cahilla, prav ta pa bo zaradi drugega rumenega kartona manjkal proti Španiji.

Uvodne minute brez atraktivne igre

Gledalci v prvih desetih minutah niso videli atraktivne igre, saj reprezentanci nista sprožili niti enega strela proti nasprotnikovim vratom, pobudo pa so imeli Avstralci (razmerje v posesti žoge 63:37).

Prvo priložnost na tekmi so si v 16. minuti priborili Avstralci, pri katerih je Mark Bresciano poskusil z roba kazenskega prostora, njegov strel pa je blokiral Bruno Martins Indi. Avstralska reprezentanca je imela nato na voljo prvi udarec iz kota, po katerem pa je Tim Cahill storil prekršek v napadu.

Robben tretjič v polno na SP, Cahill hitro odgovoril

Potem ko v uvodnih 15 minutah ni bilo veliko od igre, se je le-ta v nadaljevanju popolnoma razživela. Prvo potezo so naredili Nizozemci, ki si povedli v 20. minuti. Vezist Arjen Robben si je ob Alexu Wikinsonu priboril žogo na sredini igrišča in se s hitrim tekom prebil v kazenski prostor, kjer je s strelom v levi spodnji kot poskrbel za vodstvo z 1:0.

Avstralci so odgovorili že v naslednjem napadu, in to na kakšen način! Tim Cahill je v kazenskem prostoru sprejel globinsko podajo in »iz prve« zadel s pomočjo prečke, njegov gol pa sodi med najlepše na tem prvenstvu.

Reprezentanci sta nato nizali napad za napadom. Najprej so Nizozemci v 24. in 26. minuti neuspešno zapretili prek Robbna in Rona Vlaarja, Avstralci pa so bili nevarni v 31. minuti, ko je Bresciano sprejel žogo približno trinajst metrov od nasprotnikovega gola, vendar žogo poslal čez prečko.

Avstralski strelec Tim Cahill je v 44. minuti grobo ustavil Martinsa Indija in si prislužil rumeni karton, svojega drugega na prvenstvu, tako da bo moral izpustiti zadnjo tekmo skupinskega dela s Španijo. Prekršek ni bil tako nedolžen, saj so morali nizozemskega reprezentanta z igrišča odnesti na nosilih, namesto njega je vstopil napadalec Memphis Depay.

Prvi polčas se je končal z izidom 1:1, statistika pa je bila na strani Avstralije (streli 5:4, koti 2:1, število podaj 236:207).

Van Persie bo izpustil tekmo s Čilom

Nizozemski napadalec Robin van Persie si je v 47. minuti prislužil rumeni karton za prekršek, tako da bo manjkal na zadnji tekmi skupinskega dela s Čilom.

Tri minute kasneje je Wesley Sneijder nevarno sprožil z roba kazenskega prostora, vendar se je izkazal avstralski vratar Maty Ryan.

Jedinak natančen z bele točke, Van Persie izenačil

V avstralski reprezentanci so v 51. minuti opravili prvo menjavo in namesto Bresciana v igro poslali Oliverja Božanića. To se je izkazalo za odlično potezo, saj je rezervist že dve minuti kasneje priboril enajstmetrovko, potem ko je njegov predložek zadel v roko Daryla Janmaata. Žogo si je na belo točko postavil Mile Jedinak in s strelom v levi spodnji kot povedel Avstralijo v vodstvo z 2:1.

A vodstvo avstralske reprezentance ni trajalo dolgo, vsega tri minute. Akcijo za izenačenje je začel Wesley Sneijder in podal do Robina van Persieja, ki je s strelom pod prečko izenačil na 2:2. Sprva je izgledalo, da je bil Nizozemec v prepovedanem položaju, saj okoli njega ni bilo niti enega nasprotnikovega igralca, vendar je na levi strani kazenskega prostora Jason Davidson še bližje golu, tako da je bil gol regularen.

Depay uspešen z razdalje

Avstralska reprezentanca je v 67. minuti zapravila lepo priložnost za vodstvo. Tommy Oar je z leve strani podal v kazenski prostor, kjer pa je Cahill sprožil s prsmi, tako da je žoga končala v naročju nizozemskega vratarja.

Nizozemci so napako kazonvali le minuto kasneje, ko je Memphis Depay udaril z več kot dvajsetih metrov, vratar Maty Ryan pa je slabo posredoval in prejel še tretji gol.

V zadnjih dvajsetih minutah tekme je imela Nizozemska pobudo, vendar pa je ostalo pri zmagi s 3:2. Na drugi tekme skupine B je Čile premagal Španijo z 2:0, tako da sta si Nizozemska in Čile že zagotovila napredovanje in bosta odločala o prvem mestu.

 

Skupina B, drugi krog

Avstralija - Nizozemska 2:3 (1:1)

(Cahill 21., Jedinak 54./11-m; Robben 20., Van Persie 57., Depay 68.)

 

Začetni postavi

Avstralija: Ryan, McKay, Davidson, Cahill (69./Calloran), McGowan, Špiranović, Leckie, Oar (77./Taggart), Jedinak, Wilkinson, Bresciano (51./Božanić).

Nizozemska: Cillessen, Janmaat, Vlaar, De Vrij, Martins-Indi (45./Depay), Blind, De Jong, De Guzman (78./Wijnaldum), Sneijder, Robben, Van Persie (87./Lens).

-------------------------------------------------------------

Španija - Čile 0:2 (0:2)

(Vargas 20., Aranguiz 43.)

 

Lestvica

1. Nizozemska 2 2 0 0 8:3 6 točk

2. Čile 2 2 0 0 6:1 6

3. Avstralija 2 0 0 2 3:6 0

4. Španija 2 0 0 2 1:7 0