Skupina B: Španci z drugim porazom ostali brez napredovanja

Španska reprezentanca je na tekmi drugega kroga izgubila proti Čilu (0:2) in bo nastope sklenila v skupinskem delu.

Objavljeno
18. junij 2014 16.25
Posodobljeno
18. junij 2014 20.15
SOCCER-WORLD/M19-ESP-CHI
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Rio de Janeiro - Branilci naslova Španci so na svoji drugi tekmi skupine B izgubili proti Čilu (0:2) in zapečatili svojo usodo, saj se ne bodo uvrstili v osmino finala.

Španski selektor Vincente del Bosque je po porazu z Nizozemsko naredil dve menjavi in namesto Xavija Hernandeza in Gerarda Piqueja v začetno enajsterico uvrstil Javija Martineza in Pedra, kar ni prineslo želenih sprememb.

Čilenci so povedli v 20. minuti z golom Eduarda Vargasa, končni izid tekme pa je postavil Charles Aranguiz v 43. minuti tekme - nogometaši Čila so s tem sploh prvič v svoji zgodovini premagali Špance.

V skupini B je tako že vse odločeno, napredovala bosta Nizozemska in Čile, ki bosta odločali o prvem mestu, medtem ko se bosta Španija in Avstralija poslovili po skupinskem delu.

Obetaven začetek Čila

Čilenski nogometaši so se po prvem sodnikovem žvižgu pogumno zoperstavili branilcem naslova in prvič zapretili že v prvi minuti. Akcijo je začel Arturo Vidal na levi strani, ki je podal pred vrata, tam pa se je žoga odbijala od igralcev in končala v kotu.

Podajalec iz kota je bil Vidal, njegov predložek je z glavo pričakal Gonzalo Jara, vendar je žogo poslal mimo vrat in ostalo je pri začetnem izidu.

Španci so svojo prvo priložnost dočakali v petnajsti minuti. Takrat je Xabi Alonso sprejel žogo na robu petmetrskega prostora in udaril proti vratom, Claudio Bravo pa je z dobro obrambo ohranil svojo mrežo nedotaknjeno.

Španska obramba klonila v 20. minuti

Nogometaši Španije, ki so po spodrsljaju v prvem krogu nujno potrebovali zmago, so v dvajseti minuti prejeli prvi gol na tekmi. Alex Sanchez je v kazenski prostor podal uporabno podajo, ki jo je na desni strani sprejel Charles Aranguiz in jo poslal na drugo vratnico proti Eduardu Vargasu, ta pa je zaobšel vratarja Ikerja Casillasa in zabil za 1:0.

Branilci naslova so po prejetem golu zaigrali napadalno in dvakrat ogrozili nasprotnikova vrata. Xabi Alonso je v 23. minuti prejel podajo Diega Coste, a iz ugodnega položaja sprožil prek vrat. Prav podajalec Costa je v 27. minuti nevarno sprožil z leve strani kazenskega prostora, njegov strel pa je zatresel le stransko mrežo.

Aranguiz poglobil težave branilcev naslova

Španci so se v prvem polčasu v glavnem posluževali dolgih podaj, ki pa niso prinesle uspeha, prav nasprotno, Čilenci so v 43. minuti podvojili svoje vodstvo. Alexis Sanchez je izvedel prosti strel in izsilil obrambo Ikerja Casillasa, odbito žogo pa je v levi spodnji kot poslal Charles Aranguiz.

Varovanci Vicenteja del Bosqueja so po prvem polčasu zaostajali z 0:2 in so bili pred zelo težavno nalogo.

Costa in Busquets zapravila priložnosti za znižanje izida

Španska reprezentanca je ob polčasu naredila menjavo in namesto Xabija Alonsa na igrišče poslala Kokeja. »Furija« je na začetku drugega polčasa zagospodarila na igrišču, vendar pa so bili vsi njeni poskusi jalovi.

Prvo resno priožnost je imel Diego Costa, ki je v 49. minuti sprejel podajo Andresa Iniesta, njegov strel pa je v zadnjem trenutku blokiral Mauricio Isla.

Še lepšo priložnost je imel Sergio Busquets v 53. minuti, ko mu je Costa z desne strani podal s »škarjami«, vendar pa je član Barcelone s približno štirih metrov povsem zgrešil žogo in se je lahko le prijel za glavo.

Torresov vstopil ni spremenil razmerja moči

Vincente del Bosque se je v 64. minuti odločil za drugo zamenjavo, tokrat v napadu, in Diega Costo nadomestil s Fernandom Torresom.

Tudi napadalec Chelseaja ni prinesel preobrata in Španci so delovali povsem nebogljeno. Mauricio Isla bi v 68. minuti lahko dokončno razrešil vprašanje zmagovalca, vendar pa je bil po udarcu Eugenia Mena za las prekratek in je žogo poslal prek vrat.

Bravo ustavljal španske poskuse

Španci so v 76. minuti menjali še tretjič in namesto Pedra na igrišče poslali Santija Cazorla. Ta je po štirih minutah nevarno meril z roba kazenskega prostora, vratar Bravo pa je žogo odbil v kot. Čilenski čuvaj mreže se je v zaključku tekme izkazal še dvakrat, v 84. minuti ob strelu Inieste in štiri minute kasneje ob prostem strelu Cazorle, usoda Špancev je bila dokončno zapečatena.


Skupina B, drugi krog

Avstralija - Nizozemska 2:3 (1:1)

(Cahill 21., Jedinak 54./11-m; Robben 20., Van Persie 57., Depay 68.)

Španija - Čile 0:2 (0:2)

(Vargas 20., Aranguiz 43.)

 

Začetni postavi

Španija: Casillas, Azpilicueta, Ramos, Martinez, Alba, Busquests, Alonso (45./Koke), Iniesta, Silva, Pedro (76./Cazorla), Costa (64./Torres).

Čile: Bravo, Medel, Silva, Jara, Isla, Aranguiz (64./Gutierrez), Diaz, Mena, Vidal (88./Carmona), Sanchez, Vargas (85./Valdivia).

 

Lestvica

1. Nizozemska 2 2 0 0 8:3 6 točk

2. Čile 2 2 0 0 6:1 6

3. Avstralija 2 0 0 2 3:6 0

4. Španija 2 0 0 2 1:7 0