Skupina B: Nizozemci ostali neporaženi, španska zmaga za slovo

Nizozemci v dvoboju za prvo mesto v skupini B z 2:0 odpravili Čile, Španci tik pred odhodom domov boljši od Avstralije.

Objavljeno
23. junij 2014 14.44
Posodobljeno
23. junij 2014 17.00
FBL-WC-2014-MATCH35-AUS-ESP
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Sao Paulo - Že pred današnjim tretjim kolom skupine B na nogometnem svetovnem prvenstvu v Braziliji je bilo jasno, da bosta v izločilnih bojih nadaljevala Nizozemska in Čile, medtem ko bosta Avstralija in padla branilka lovorike izpred štirih let Španija pobrali šila in kopita in se po hitrem postopku vrnili domov. Vseeno pa je medsebojni obračun do danes še neporaženih zasedb odločal o tem, kdo bo skupinski del končal na prvem mestu in si s tem zagotovil boljšo popotnico pred osmino finala. Favorizirani izbranci selektorja Louisa van Gaala niso dopustili presenečenja in so vpisali še tretjo zaporedno zmago, za katero sta najzaslužnejša rezervista Leroy Fer in Memphis Depay, ki sta zadela v drugem polčasu. S tem se je oranžnim najverjetneje izpolnila želja, saj močno diši po tem, da se bodo na prvi stopnički končnice izognili neugodnim gostiteljem Brazilcem.

V drugem dvoboju skupine, ki pa je dejansko štel samo za čast, so se Španci po dveh ponesrečenih predstavah vendarle pokazali v nekoliko lepši luči in se od prvenstva, od katerega so si nadejali precej več, vsaj poslovili z zmago. Tekmec je bil po meri, saj so Avstralci že v prejšnjih dveh obračunih na letošnjem mundialu prejeli po tri gole, enako se jim je pripetilo tudi tokrat, le s to razliko, da danes nasprotnikovega čuvaja mreže (pred Ikerjem Casillasom je prednost dobil Pepe Reina) niso matirali. Kako pa bi sploh ga, če v celi tekmi niso zmogli niti enega strela v okvir vrat. Od majice z državnim grbom se je na najlepši možen način, z golom, poslovil veliki in učinkoviti napadalec David Villa, ki je končal reprezentančno kariero.

Potek dvoboja Nizozemska : Čile

Nizozemski selektor Louis van Gaal ni mogel računati na Feyenoordovega branilca Bruna Martinsa Indija, ki počiva po pretresu možganov, in Manchestrovega napadalnega zvezdnika Robina van Persieja, ki je manjkal zaradi rumenih kartonov. »Njegov karton proti Španiji je bil popolna neumnost, drugi proti Avstraliji pa karton sploh ni bil,« je s prstom na alžirskega delilca pravice Djamela Haimoudija pokazal van Gaal.

Oranžnim se je van Persiejeva odsotnost vsaj uvodoma precej poznala, saj so bili pred vrati Claudia Brava medli in nenevarni. Predvsem v drugi polovici prvega polčasa so bili Nizozemci resda podjetnejši, a kaj, ko je manjkala pika na i. Še najresneje je zapretil Arjen Robben, na plečih katerega je bilo ob van Persiejevi odsotnosti še več bremena, v 40. minuti pa je pokazal del svojega mojstrstva. V slalomu proti tekmečevim vratom je pometal s svojimi čuvaji, iz igre vrgel tri čilenske branilce in nato neoviran sprožil, vendar pa je njegov poskus letel mimo daljše vratnice.

Prav neverjetno je, da so imeli Čilenci, ki jih je spodbujal domala celoten v rdečo odet štadion, žogo več kot dvotretjinsko v svoji posesti, a se je pletenje mreže navadno končalo že pred tekmečevim kazenskim prostorom. Trikrat so sicer preverili reflekse čuvaja mreže Jasperja Cillessena, ki pa se mu ni bilo treba pretirano naprezati, da je ostal nepremagan. Na drugi strani so bili izbranci selektorja van Gaala malo pri žogi, a so bili dosti konkretnejši v napadu. Sedemkrat so namreč udarili na tekmečev gol, nikoli pa dovolj dobro, da bi se mreža zatresla.

Natanko 77 minut so Nizozemci potrebovali, da so strli čvrst odpor Čila. Pa tega ni storil kdo od uveljavljenih igralcev iz začetne enajsterice, temveč 24-letni zvezni igralec Norwicha Leroy Fer zgolj minuto po tem, ko je s klopi za rezervne igralce vskočil na igrišče kot zamenjava za Wesleyja Sneiderja. Odlično tehnično podkovani branilec Daryl Janmaat je poslal uporaben predložek pred gol, kjer se je najbolje znašel Fer in ob prvem striku z žogo vknjižil svoj prvenec v majici z državnim grbom. V tistem trenutku so bili oranžni čvrsto na prvem mestu v skupini D, s čimer so bili blizu zastavljenega cilja - izogniti se gostiteljem prvenstva že v osmini finala.

Uspeh finalistov izpred štirih let je v drugi minuti sodnikovega dodatka potrdil še drugi rezervist. Memphis Depay je lepo sprejel Robbnovo podajo in matiral tudi Claudia Brava, s tem pa vknjižil svoj drugi gol na prvenstvu in 81. nizozemskega doslej na mundialih. Za oranžne je bila to jubilejna 25. zmaga na tekmovanjih te ravni, v Braziliji pa so se izkazali tudi z učinkovitostjo, saj so v treh obračunih zmogli kar deset golov. A od tega polovico že uvodoma proti Špancem ...

Potek dvoboja Avstralija : Španija

Španski selektor Vicente del Bosque ni mogel računati na poškodovanega Xavija Hernandeza, v golu pa je priložnost tokrat ponudil prekaljenemu članu Napolija Pepeju Reini. Zaradi kartonov pri Avstralcih ni smel igrati z naskokom prvi napadalni adut Tim Cahill, ki je sam doslej v reprezentančnem dresu dosegel celo več golov kot vsi njegovi soigralci v Braziliji skupaj.

Terensko premoč so delo Bosquejevi izbranci, ki so v svojem zadnjem nastopu na letošnjem mundialu reševali močno načeto čast, vendarle potrdili v 36. minuti. Akcijo je spletel današnji jubilant Andres Iniesta, ki je že stotič oblekel dres z državnim grbom, nadaljeval je Atleticov branilec Juanfran, ki je našel najučinkovitejšega moža v španskem dresu Davida Villo. Ta je vpisal že svoj 59. gol za izbrano vrsto, od katere se je torej poslovil tako, kot se napadalec z izjemnim nosom za gol pač najbolje zna.

Avstralci so bili brez Tima Cahilla v napadu povsem nebogljeni in omrtvičeni, saj proti vratom Pepeja Reine niso sprožili niti enega strela. Zdelo se je, da bi radi svojo mrežo ohranili nedotaknjeno z željo po velikanski točki, ki pa se je zdela po 36. minuti precej oddaljena.

Po odmoru so bili Avstralci prisiljeni vse sile usmeriti v napad, a še vedno niso znali ogreti zdolgočasenega Reine. So pa kajpak v obrambi pustili nekaj lukenj, ki so jih prekaljeni tekmeci iskali s protinapadi. In obrestovalo se jim je v 69. minuti, ko je bil kreator zmagovite akcije vnovič Iniesta, ki je odlično zaposlil Chelseajevega ostrostrelca Fernanda Torresa. Ta je natančno meril v desni spodnji kot vrat Mathewa Ryana, ki je bil nemočen, Torres pa se je veselil svojega prvega gola na svetovnih prvenstvih po Nemčiji 2006.

A to še ni bilo vse, kar so del Bosquejevi fantje pripravili za konec. Kar so zapravili v uvodnih dveh obračunih, so nadoknadili tokrat, ko pa jim ni več pomagalo. Ob sedmem strelu padlih svetovnih prvakov izpred štirih let na tekmi je moral Ryan še tretjič po žogo v mrežo, po podaji Cesca Fabregasa se je najbolje znašel Manchestrov zvezni igralec Juan Mata. Avstralci so, zanimivo, še na tretji tekmi zapored prejeli tri gole, res pa je, da so v obeh prejšnjih poskusih tudi zatresli nasprotnikovo mrežo. Tokrat ne.

 

NIZOZEMSKA : ČILE 2:0 (0:0)

Strelca: 1:0 - Leroy Fer (77.), 2:0 - Memphis Depay (90+2.).

Nizozemska (4-3-1-2): Jasper Cillessen, Daley Blind, Daryl Janmaat, Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Nigel de Jong, Dirk Kuyt (od 89. Terence Kongolo), Georginio Wijnaldum, Wesley Sneijder (od 75. Leroy Fer), Arjen Robben, Jeremain Lens (od 69. Memphis Depay).

Čile (3-4-1-2): Claudio Bravo, Gary Medel, Gato Silva (od 70. Jorge Valdivia), Gonzalo Jara, Mauricio Isla, Felipe Gutierrez (od 46. Jean Beausejour), Eugenio Mena, Marcelo Diaz, Charles Aranguiz, Alexis Sanchez, Eduardo Vargas (od 81. Mauricio Pinilla).

AVSTRALIJA : ŠPANIJA 0:3 (0:1)

Strelci: 0:1 - David Villa (36.), 0:2 - Fernando Torres (69.), 0:3 - Juan Mata (82.).

Avstralija (4-3-3): Mathew Ryan, Alex Wilkinson, Ryan McGowan, Jason Davidson, Matthew Spiranović, Matt McKay, Mile Jedinak, Oliver Bozanić (od 72. Mark Bresciano), Adam Taggart (od 46. Ben Halloran), Tommy Oar (od 61. James Troisi), Matthew Leckie.

Španija (4-2-3-1): Pepe Reina, Raul Albiol, Sergio Ramos, Juanfran, Jordi Alba, Koke, Santi Cazorla (od 68. Cesc Fabregas), Xabi Alonso (od 83. David Silva), David Villa (od 57. Juan Mata), Andres Iniesta, Fernando Torres.

 

Končni vrstni red skupine B

Nizozemska 3 3 0 0 10 : 3 9
Čile 3 2 0 1 5 : 3 6
_____________________________________

Španija 3 1 0 2 4 : 7 3
Avstralija 3 0 0 3 3 : 9 0