Skupina C: Grčija šokirala »slone« in se pridružila Kolumbiji

V skupini C je prvo mesto z zmago s 4:1 nad Japonsko potrdila Kolumbija, Grčija z 2:1 prek Slonokoščene obale.

Objavljeno
24. junij 2014 15.19
Posodobljeno
24. junij 2014 21.30
SOCCER-WORLD/M21-COL-CIV
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Fortaleza - Kakšen razplet tudi v skupini C, ki pred zadnjimi tekmami skupinskega dela ni napovedovala presenečenj. Z dvema zmagama je imela osmino finala že zagotovljeno Kolumbija, ki je prvo mesto nocoj še potrdila z zmago nad Japonsko s 4:1, drugo mesto pa je že bilo pripisano Slonokoščeni obali, ki je imela po dveh tekmah tri točke, Grčija in Japonska pa le po eno.

A zgodila se je senzacija, kakršne so sposobni le Grki, ki jih očitno res nikdar ne gre odpisati. Po zelo neprepričljivih dveh predstavah, na katerih sploh niso dosegli zadetka, so se proti »Slonom« prikazali v povsem drugačni luči. Favorizirani afriški ekpi so vsilili svojo igro, narekovali ritem in bili dejansko boljši nasprotnik. Po vodstvu, ki ga je v prvem polčasu zagotovil Andreas Samaris, je zvezdnikom Slonokoščene obale uspelo izenačiti z golom Wilfrieda Bonyja, točka pa bi Afričane že vodila v drugi del.

Toda v sodnikovem podaljšku je sledil nov preobrat: v kazenskem prostoru je padel Giorgios Samaras in priboril enajstmetrovko, ki jo je uspešno izvedel kar sam, Grčija pa je, očitno kot ena redkih evropskih reprezentanc, napredovala v osmino finala.

Kolumbija se bo v osmini finala pomerila z Urugvajem, Grčija pa s Kostariko.

Grčija zasenčila »slone«

Uvodne minute tekme v Fortalezi niso bile posebej razburljive. Grki so si pripravili konkretnejše akcije, že po 24 minutah morali menjati dva igralca zaradi poškodb. Igro sta morala zapustiti Panagiotis Kone in vratar Orestis Karnezis. V 33. minuti je najprej Hristos Holebas z roba kazenskega prostora zadel prečko, minuto pozneje pa je prosti strel Georgiosa Karagunisa obranil Boubacar Barry. Ta je klonil v 42. minuti. Ismael Tiote je slabo podal nazaj proti soigralcu, žogo je prestregel Giorgios Samaras, jo podal proti rezervistu Andreasu Samarisu, ki je potegnil v kazenski prostor in ob razredčeni obrambi brez težav ukanil vratarja Slonokoščene obale.

Grki sobili podjetnejši tudi v drugem polčasu. V 54. minuti je proti kazenskemu prostoru lepo prodrl Lazaros Christodulopulos, a na koncu za malo zgrešil cilj. Štiri minute pozneje je z roba kazenskega prostora sprožil še Dimitrios Salpingidis, Barry pa je bil na mestu. V 69. minuti Karagunis pa je od daleč zatresel prečko, medtem ko »sloni« praktično niti enkrat niso resno ogrozili vrat Grkov.

Le malo nad prečko je s prostega strela meril še Christodulopulos, v 74. minuti pa so iz prve resne akcije zadeli afriški nogometaši. Salomon Kalou je podal na rob kazenskega prostora do Gervinha, ta je žogo oddal na desno stran do Wilfrieda Bonyja, ki je žogo z dobrih desetih metrov poslal v mrežo. Vasilis Torosidis je v 80. minuti znova zatresel okvir vrat Slonokoščene obale, v prvi minuti sodniškega dodatka pa je Giovanni Sio v kazenskem prostoru storil prekršek nad Samarasom, taisti igralec pa je nato uspešno izvedel najstrožjo kazen za uvrstitev med najboljših 16.

Kolumbija potrdila prvo mesto

Četudi brez prvega zvezdnika Radamela Falcaa je Kolumbija po skupinskem delu ena najbolj prepričljivih reprezentanc na prvenstvu. na zadnji tekmi skupinskega dela je dosegla še tretjo zmago in tako potrdila prvo mesto v skupini. Na svojem petem SP so se prvič po letu 1990 uvrstili v drugi del.

Japonci so pred tekmo tudi še imeli teoretične možnosti za napredovanje. Za nadaljevanje so morali zmagati, obe tem pa bi morala izgubiti še Slonokoščena obala. Tako so začeli podjetno, a vodstvo z 1:0 na tekmi so si priigrali Kolumbijci. Japonski branilec Jasajuki Kono je v kazenskem prostoru podrl Adriana Ramosa in portugalski sodnik je pokazal na najstrožjo kazen. Priložnost je dobil Juan Cuadrado, ki jo je tudi izkoristil ter z bele točke premagal vratarja Eidžija Kavašimo in po treh podajah vpisal prvenec na prvenstvu.

Japonci pa se niso predali. Ko je že kazalo na kolumbijsko vodstvo ob polčasu, je mojstrsko posredoval Šindži Okazaki, ki je v izdihljajih prvega polčasa, v drugi minuti sodnikovega dodatka, izenačil na 1:1. Okazaki je po podaji Keisukeja Honde v kazenski prostor z glavo preusmeril žogo ter matiral nemočnega kolumbijskega vratarja Davida Ospino.

V drugem polčasu pa so Kolumbijci lepo pokazali, zakaj so najmočnejša ekipa skupine C. V 55. minuti je napadalec Porta Jackson Martinez po podaji Jamesa Rodrigueza z diagonalnim strelom premagal Kavašimo za še drugo kolumbijsko vodstvo na tekmi. Do konca tekme so Kolumbijci še dodobra napolnili japonsko mrežo, Martinez je bil uspešen v 82. minuti, Rodriguez pa v sodniškem dodatku tik pred koncem.

Kolumbija je ob tem obeležila še poseben zgodovinski trenutek: v 84. minuti je v igro vstopil 43-letni vratar Faryd Mondragon in tako postal najstarejši nogometaš, ki je zaigral v zgodovini svetovnih prvenstev. Prejšnji starostni rekord je držal Kamerunec Roger Milla z 42 leti in 39 dnevi.

 

SKUPINA C

Grčija - Slonokoščena obala 2:1 (1:0)

Stadion Castelao, gledalcev 40.000, sodniki: Vera, Lescano in Romero (vsi Ekvador).

Strelci: 1:0 Samaris (42.), 1:1 Bony (74.), 2:1 Samaras (90./11-m.).

Grčija: Karnezis (od 24. Glikos), Torosidis, Manolas, Papastatopulos, Holebas, Karagunis (od 78. Gekas), Kone (od 12. Samaris), Maniatis, Christodulopulos, Samaras, Salpingidis.

Slonokoščena obala: Barry, Aurier, Kolo Toure, Bamba, Boka, Serey Die, Tiote (od 61. Bony), Kalou, Yaya Toure, Gervinho (od 83. Sio), Drogba (od 79. Diomande).

Rumeni kartoni: Drogba, Kalou, Serey Die.

Rdeč karton: /.

 

Japonska - Kolumbija 1:4 (1:1)

Stadion: Arena Pantanal, gledalcev: 35.000, sodniki: Proenca, Miranda, Trigo (vsi Portugalska).

Strelci: 0:1 Cuadrado (17.), 1:1 Okazaki (45.), 1:2 Martinez (55.), 1:3 Martinez (82.), 1:4 Rodriguez (90.).

Japonska: Kavašima, Učida, Jošida, Kono, Nagatomo, Hasebe, Aojama (od 62. Jamaguči), Okazaki (od 69. Kakitani), Honda, Kagava (od 85. Kijotake), Okubo.

Kolumbija: Ospin (od 85. Mondragon), Arias, Armero, Cuadrado (od 46. Carbonero), Guarin, Mejia, Balanta, Ramos, Quintero (od 46. Rodriguez), Martinez, Valde.

Rumena kartona: Kono; Guarin.

Rdeč karton: /..

 

Lestvica:

1. Kolumbija 3 3 0 0 9:2 9

2. Grčija 3 1 1 1 2:4 4

3. Slonokoščena obala 3 1 0 2 4:5 3

4. Japonska 3 0 1 2 2:6 1