Skupina D: Suarez mesec dni po operaciji angleški krvnik

Urugvaj v dvoboju ranjenih levov z 2:1 odpravil Anglijo. Dvakrat uspešen Luis Suarez, pri poražencih pa Wayne Rooney.

Objavljeno
19. junij 2014 20.31
Posodobljeno
19. junij 2014 20.31
FBL-WC-2014-MATCH23-URU-ENG
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Sao Paulo - Po zmagi nad Anglijo (2:1) v drugem kolu skupine D nogometnega svetovnega prvenstva v Braziliji se v Urugvaju sprašujejo, kako bi se razpletel uvodni obračun s Kostariko (1:3), če bi že na njem lahko nastopil prvi zvezdnik Luis Suarez. Napadalec Liverpoola in prvi strelec angleškega prvoligaškega tekmovanja v pretekli sezoni namreč v soboto še ni bil nared za vstop v igro, v tokratnem derbiju ranjenih levov pač - in prav on je poskrbel, da so izbranci selektorja Oscarja Tabareza (tokrat je naredil v začetni enajsterici kar pet sprememb v primerjavi s prejšnjo tekmo) v žep pospravili prve tri točke na mundialu. Angleži ostajajo na ničli in bodo morda lahko že po jutrišnjem drugem dvoboju skupine D med Italijo in Kostariko pozabili na napredovanje v izločilne boje. Tako kot včeraj Španci ...

Suarez je dvakrat - po enkrat v vsakem polčasu - matiral tekmečevega čuvaja mreže Joa Harta, častni gol Wayna Rooneyja, njegov sploh prvi na svetovnih prvenstvih, pa je za četo selektorja Roya Hodgsona, lahko kaj slaba uteha. Nič ji ne pomaga kar 62-odstotna posest žoge, prav tako ne osem strelov na gol niti kar dvajset prostih strelov, če pa so Angleži vpisali še tretji zaporedni poraz na svetovnih prvenstvih.

PRVI POLČAS

Živahen začetek z obeh strani je potrjeval, da so zasedbi tokrat zanimale le tri točke. Po uvodnem ogrevanju je bilo prvič vroče pred urugvajskimi vrati v deseti minuti, ko je prosti strel izvajal Manchestrov zvezdnik Wayne Rooney, ki je sprožil bombo, ki pa je zletela za las mimo vrat. Čuvaj mreže Fernando Muslera je nevaren poskus lahko le pospremil s pogledom in si oddahnil, da strel ni bil še nekoliko natančnejši.

Urugvaj je hitro vrnil udarec. V 15. minuti je po napaki angleške obrambe, ki je slabo izbijala žogo, ta prišla na nogo Cristianu Rodriguezu, ki ni okleval niti za trenutek, temveč usekal iz prve, vendar le za las prek prečke. Toda izbranci selektorja Oscarja Tabareza še niso rekli zadnje. V 25. minuti je s prostega strela podal prvi as Luis Suarez, vendar pa je Martin Caceres skočil v prazno, žogo mu je namreč izpred glave snel čuvaj angleške mreže Joe Hart.

Le dve minuti pozneje je iz prekinitve, tokrat iz kota, žogo v igro vnovič poslal Liverpoolov ostrostrelec, do nje se je dokopal Edinson Cavani (s tribun je dvoboj spremljal tudi njegov soigralec pri PSG Zlatan Ibrahimović), ki pa je ustrelil v višave. Urugvajci so bili vse nevarnejši v napadu in so povsem nevtralizirali rahlo začetno angleško pobudo. A tudi Otočani so imeli svoje priložnosti ...

Tudi oni so namreč prežali na prekinitve in iz prostega strela dejansko tudi skoraj zadeli. V kazenski prostor je podal kapetan Steven Gerrard, žoga je našla glavo Rooneyja, ki pa je iz neposredne bližine namesto mreže čudežno zatresel zgolj prečko. Za zvezdnika, ki je po porazu z Italijo samovoljno treniral z rezervno postavo Anglije, ostaja gol na svetovnih prvenstvih še naprej uročen, saj se doslej - zanimivo - še nikdar ni vpisal med strelce.

Neučinkovitost se je izbrancem Roya Hodgsona hitro maščevala. V glavni vlogi pa kajpak povratnik po poškodbi Luis Suarez, ki je moral uvodno tekmo s Kostariko izpustiti, saj po operaciji kolena še ni bil nared, tokrat pa je bil znova pod lupo svetovne javnosti, kar ga je še dodatno podžgalo. V 39. minuti je lepo sprejel mojstrsko podajo Edinsona Cavanija in z glavo matiral tudi otoškega čuvaja mreže Joa Harta, pri čemer je bil njegov čuvaj Phil Jagielka v skoku nekoliko prekratek.

Tabarezu se je torej tveganje s prvim strelcem angleškega prvoligaškega plesa v minuli sezoni obrestovalo, Hodgsonove besede, da so se njegovi fantje na treningih pripravljali predvsem na Suareza, pa so obvisele v zraku. Na glavni odmor so torej s prednostjo odšli Urugvajci, ki so bili le pri zadetkih in strelih na gol (3:2) boljši, v vseh ostalih statističnih parametrih, tudi posesti žoge (60:40), kotih (5:3) in prostih strelih (13:6), pa so prevladovali Angleži.

Še to: Suarez se je veselil že jubilejnega štiridesetega gola v majici z državnim grbom, povprečno za en zadetek potrebuje natanko dve tekmi. Urugvaj je doslej na svetovnih prvenstvih dobil oba dvoboja, v katerih se je zvezdniški napadalec vpisal med strelce: proti Mehiki (1:0) in Južni Koreji (2:1), obakrat na prejšnjem prvenstvu v Južni Afriki, pravzaprav je vse tri gole prispeval on.

DRUGI POLČAS

Kdor je mislil, da se bodo Urugvajci po vodstvu v nadaljevanju potegnili v obrambo, se je pošteno uštel. Tudi prve minute drugega polčasa so bile namreč njihove. Vnovič je bilo vroče iz prekinitve, razigrani Suarez je namreč iz kota streljal neposredno na vrata in skorajda presenetil tudi rahlo osuplega Harta, ki se je moral pošteno potruditi, da je ohranil mrežo nedotaknjeno.

V 52. minuti se je pred angleškim čuvajem mreže sam znašel še Cavani, usekal mimo njega, a tudi mimo vratnice. Na drugi strani je vnovič zapretil Rooney, a je mreža zanj še enkrat več ostala zakleta. Neoviran je namreč nastreljal Muslero, ki je žogo odbil in moštvo rešil iz kočljivega položaja. Angleži so s tem potrdili, da še niso vrgli puške v koruzo.

V 60. minuti je angleški najstnik Raheem Sterling, seveda nenamerno, s kolenom grdo trčil v glavo Alvara Pereire in ga nokavtiral. Nesrečni Urugvajec je za nekaj trenutkov nepremično obležal na igrišču, nato pa bliskovito skočil na noge in za nameček še prepričal selektorja, da ga ni zamenjal, čeravno je reprezentančna zdravniška služba zahtevala drugače.

Angleška vztrajnost se je vendarle izplačala. Pletli so obroč okrog Muslerovih vrat in obrestovalo se jim je v 75. minuti. V desetem poskusu na svetovnih prvenstvih so se noge končno odvezale tudi Waynu Rooneyju, ki je sprejel lepo podajo Glena Johnsona in brez težav vendarle zatresel prazno mrežo. To je bil že njegov štirideseti gol v reprezentančnem dresu, a krstni na preizkušnjah teh ravni.

Izenačujoči gol je dal Otočanom krila, že v naslednjem napadu je namreč Muslerove reflekse preizkusil še Daniel Sturridge, a je čuvaj mreže njegovo namero odlično prečital. Hodgsonova četa je napadala, Tabarezova pa zadela. In to kdo drug kot Suarez, ki ni dal niti za trenutek vedeti, da je moral pred nedavnim pod nož. V 85. minuti so mu tekmeci kar sami podali žogo, popeljal jo je v bližino gola in sprožil pravo bombo, ob kateri je bil tudi vratar Hart povsem nemočen. Suarez : Rooney 2:1, Urugvaj : Anglija 2:1. V končnici se rezultat ni več spremenil, čeravno so Angleži jurišali na vso moč. A brez uspeha.

URUGVAJ : ANGLIJA 2:1 (1:0)

Strelca: 1:0 - Luis Suarez (39.), 1:1 - Wayne Rooney (75.), 2:1 - Luis Suarez (85.).

Urugvaj (4-3-1-2): Fernando Muslera, Martin Caceres, Jose Gimenez, Diego Godin (kapetan), Alvaro Pereira, Egidio Arevalo, Alvaro Gonzalez, Cristian Rodriguez, Nicolas Lodeiro, Luis Suarez, Edinson Cavani.

Anglija (4-2-3-1): Joe Hart, Gary Cahill, Phil Jagielka, Glen Johnson, Leighton Baines, Jordan Henderson, Danny Welbeck, Wayne Rooney, Raheem Sterling, Steven Gerrard (kapetan), Daniel Sturridge.