Skupina D: Kostaričani šokirali Urugvaj

Nogometaši Kostarike so pripravili veliko presenečenje in na tekmi skupine D premagali Urugvaj s 3:1.

Objavljeno
14. junij 2014 19.14
Posodobljeno
14. junij 2014 20.15
FBL-WC-2014-MATCH07-URU-CRC
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Fortaleza - Reprezentanca Kostarike je pripravila senzacijo in na svoji prvi tekmi skupine D premagala favorizirani Urugvaj s 3:1.

Južnoameričani, četrti z zadnjega svetovnega prvenstva, so po prvem polčasu vodili z 1:0, potem ko je Edinson Cavani v 24. minuti zadel z bele točke.

Urugvajski nogometaši so nato slabo začeli drugi polčas, za kar so bili kaznovani. Najprej je v 54. minuti zadel Joel Campbell, le tri minute kasneje pa je bil z glavo uspešen še Oscar Duarte.

Urugvaj si ni opomogel od šoka in je bil preostanek tekme le bleda senca izjemne reprezentance, ki se je v Južni Afriki prebila med najboljša štiri moštva.

To je v 84. minuti izkoristil še rezervist Marco Urena in postavil končni izid 3:1, Urugvaj pa je po izključitvi Maxija Pereire tekmo končal z deseterico.

Cavani uspešno zadel z enajstih metrov

Urugvaj je imel v prvih minutah terensko premoč (53:47), vendar pa so kot prvi zapretili Kostaričani. Ti so imeli v deseti minuti na voljo prvi udarec iz kota, po katerem je Diego Lugano v svojem kazenskem prostoru igral z roko, vendar je to storil pod prekrškom Oscarja Duarteja, zato je žoga pripadla Urugvaju.

Ta je pet minut kasneje povedel prek Diega Godina, a gol ni obveljal, saj je bil urugvajski reprezentant v času podaje Edinsona Cavanija v prepovedanem položaju. Prav Cavani se je v 16. minuti znašel v dobrem položaju za strel, potem ko je Michael Umana zgrešil žogo v svojem kazenskem prostoru, a je enako storil tudi Cavani in ostalo je pri izidu 0:0.

Urugvajska reprezentanca je nadaljevala z napadi in si v 25. minuti priborila enajstmetrovko. Kapetan Kostarike Bryan Ruiz je v svojem kazenskem prostoru držal Diega Logana in ga spravil na tla, glavni sodnik Felix Brych pa je pokazal na belo točko. Odgovornost je prevzel Edinson Cavani, ki je sprožil v desno, vratar Keylor Navas je izbral pravo smer, vendar strela ni mogel ustaviti.

Kostarika je na prejeti gol odgovorila z napadalno igro in si pripravila dve priložnosti, najprej je v 27. minuti z razdalje nenatančno poskusil Joel Campbell, štiri minute kasneje pa je z desne strani kazenskega prostora udaril še Giancarlo Gonzales, čigar strel se je odbil od Logana in končal tik ob desni vratnici.

Zadnja priložnost prvega polčasa je pripadla Urugvaju. Napadalec Diego Forlan je močno sprožil z leve strani, žoga se je odbila od nasprotnika in preletela vratarja Navasa, ki pa je stekel proti golovi črti in s sijajno obrambo žogo poslal čez prečko. Prvi polčas se je tako končal z minimalnim vodstvom Urugvaja.

Campbell in Duarte kaznovala ležerno igro Urugvaja

Nogometaši Urugvaja so drugi polčas začeli nekoliko zadržano, kar so Kostaričani znali izkoristiti. Najprej je v 50. minuti nevarno poskusil Oscar Duarte, njegov strel pa je ustavil dobro postavljeni Muslera. Ta pa je bil nemočen štiri minute kasneje, ko je Joel Campbell sprejel žogo na enajstih metrih in jo z močnim strelom poslal v mrežo.

Še preden so si nogometaši Urugvaja opomogli od šoka, že je sledil nov šok. Kostaričani so imeli v 57. minuti na voljo prosti strel, po katerem je žogo na levi desni vratnici pričakal Oscar Duarte in z glavo dosegel vodilni gol, ki je bil hkrati njegov prvi v dresu z reprezentančnim grbom.

Potem ko so Kostaričani poskrbeli za preobrat, so povsem zagospodarili na igrišču in nizali priložnosti. Eno izmed teh je imel srelec Campbell, ki je v 64. minuti udaril z razdalje, žoga pa je za le nekaj centimetrov zgrešila desno vratnico.

Rezervist Urena dokončal senzacijo

Urugvaj se po zaostanku nikakor ni spravil na noge, pomagali mu niso niti rezervisti Nicolas Lodeiro, Alvaro Gonzales in Abel Hernandez.

Če urugvajski rezervisti niso bili uspešni, pa so svojo nalogo povsem drugače opravili kostariški. Tako je Marco Urena dobil priložnost v 83. minuti in se manj kot 60 sekund kasneje vpisal med strelce. Z globinsko podajo ga je zaposlil Cambell, Urena pa je med tekom po desni strani kazenskega prostora pravočasno opazil, da se mu približuje vratar Muslera, mimo katerega je poslal žogo za vodstvo s 3:1.

Urugvaj je v sodniškem podaljšku ostal z deseterico na igrišču, potem ko je Maxi Pereira grobo ustavil Joela Campbella, nekaj minut kasneje pa so Kostaričani slavili veliko zmago.

 

Skupina D, prvi krog

Urugvaj - Kostarika 1:3 (1:0)

(Cavani 24./11-m; Campbell 54., Duarte 57., Urena 84.)

Urugvaj: Muslera, Lugano, Godin, Gargano (60./Gonzales), Rodriguez (76./Hernandez), Forlan (60./Lodeiro), Stuani, Pereira, Arevalo, Cavani, Caceres.

Kostarika: Navas, Gonzalez, Umana, Borges, Duarte, Bolanos (89./Barantes), Campbell, Ruiz (83./Urena), Diaz, Gamboa, Tejeda (74./Cubero).

-----------------------------------------------------

Anglija: Italija 1:2 (1:1)

(Marchisio 35., Balotelli 50.; Sturridge 37.)


Lestvica

1. Kostarika 1 1 0 0 3:1 3 točke

2. Italija 1 1 0 0 2:1 3

3. Anglija 1 0 0 1 1:2 0

4. Urugvaj 1 0 0 1 1:3 0