Nogometno SP: azzurri tudi brez Buffona premočni za Angleže

VIDEO: v drugem evropskem derbiju za Italijo zadela Claudio Marchisio in Mario Balotelli, za Anglijo pa Daniel Sturridge.

Objavljeno
14. junij 2014 23.06
Posodobljeno
14. junij 2014 23.30
FBL-WC-2014-MATCH08-ENG-ITA
M. Ž., J. P., Delo.si
M. Ž., J. P., Delo.si

Manaus - Po senzacionalni zmagi Kostarike nad Urugvajem v uvodnem dvoboju skupine D svetovnega prvenstva v Braziliji so bile oči evropskih nogometnih privržencev uprte v polnočni derbi Italije in Anglije, ki se je - podobno kot v četrtfinalu zadnjega evropskega prvenstva - razpletel po željah azzurrov, ki so zmagali z 2:1 (1:1). In to kljub velikemu hendikepu v golu, saj selektor Cesare Prandelli med vratnicami ni mogel računati na z naskokom najučinkovitejšega igralca, Juventusovega veterana Gianluigija Buffona.

Tekma se je razživela v drugi polovici prvega polčasa, ko je otoškega čuvaja mreže Joeja Harta najprej ukanil Claudio Marchisio, a je le dve minuti pozneje v enaki meri vrnil Daniel Sturridge. Odločitev v zmagovalcu je padla takoj po glavnem odmoru, v osrednji vlogi pa kdo drug kot zvezdnik Mario Balotelli, ki je Harta še drugič poslal na hrbet in Italiji zagotovil dragoceni prvi šop treh točk. Zmaga naših zahodnih sosedov bi bila lahko še višja, če ne bi v zadnjih izdihljajih dvoboja kapetan Andrea Pirlo namesto mreže zatresel le prečke.

GOL CLAUDIA MARCHISIA SI LAHKO OGLEDATE TUKAJ.

GOL DANIELA STURRIDGEA SI LAHKO OGLEDATE TUKAJ.

GOL MARIA BALOTELLIJA SI LAHKO OGLEDATE TUKAJ.

PRVI POLČAS

Le dan po prvem velikem evropskem derbiju, v katerem so Nizozemci ponižali branilce naslova Špance (5:1), sta se pomerila še dva giganta s stare celine: Anglija in Italija. Za kako izenačeni izbrani vrsti gre, zgovorno potrjuje podatek, da sta kvalifikacije končali z enako bero točk, za nameček sta tudi sosedi na svetovni jakostni lestvici (azzurri so deveti, Otočani tik za njimi).

Obračun se je začel živahno, prvi pa so se po igrišču razleteli Angleži in hitro ogreli dlani čuvaja mreže francoskega državnega prvaka PSG Salvatoreja Siriguja, ki je zamenjal poškodovanega Gigija Buffona. Zanimivo: na zadnjih petih tekmah, na katerih mreže zahodnih sosedov ni čuvala Juventusova vratarska ikona, niso Italijani niti enkrat zmagali. Buffon je tudi edini iz četverice azzurrov, ki so dres z državnim grbom nosili že na SP leta 2006, ki uvodoma ni stopil na teren, so pa zato priložnost dobili kapetan Andrea Pirlo, Andrea Barzagli in Daniele De Rossi.

V četrti minuti je prvi nevarno zapretil Raheem Sterling, a se začetni izid ni spremenil. Še bolj vroče pred italijanskimi vrati je bilo v 24. minuti, ko je Danny Welbeck podal s strani, Barzagli pa je ravno toliko spremenil smer žogi, da je tik pred golom Daniel Sturridge zaplaval v prazno. Izbranci Cesareja Prandellija so v prvi polovici prvega polčasa stali na žogi, četa Roya Hodgsona pa je bila dosti agilnejša v napadu.

Kdor je pričakoval izenačen dvoboj brez pretiranega tveganja, je imel prav. Predvsem azzurri, ki so se v prijateljskem dvoboju tik pred mundialom osmešili z zgolj remijem proti Luksemburgu, niso v prve pol ure pokazali nič nevarnejšega, tudi sicer je bilo priložnosti na obeh straneh malo. Prvo izdelano akcijo so Italijani zmogli šele v 34. minuti, ko je Matteo Darmian z lepo podajo iskal Maria Balotellija, toda neuspešno.

Je pa prva priložnost dala krila našim sosedom, ki so že v naslednji akciji prešli v vodstvo. Marco Verratti je zunaj kazenskega prostora našel Juventusovega zveznega igralca Claudia Marchisia, ki je sprožil močno in natančno, Joe Hart je bil brez moči. Azzurri so se tako domala iz nič znašli v vodstvu, Marchisio je vpisal četrti gol v reprezentančnem dresu, prvega na svetovnih prvenstvih.

A na angleški odgovor ni bilo treba čakati dolgo, pravzaprav zgolj dve minuti. Akcijo je dobro zasnoval zvezdnik Wayne Rooney, ki je ostro podal tik pred gol, tam pa se je ob pravem času na pravem mestu - ob drugi vratnici - znašel Daniel Sturridge, ki je matiral povsem nemočnega Siriguja. Za Liverpoolovega napadalca je bil to peti gol v izbrani vrsti. Izid je bil izenačen, moštvi sta morali vnovič od začetka.

Ko je že dišalo po tem, da sta moštvi le še čakali na odmor, so v zadnjih izdihljajih prvega dela Italijani še dvakrat pokazali zobe. Najprej je Balotelli mojstrsko izigral obrambo in tudi čuvaja mreže Harta, njegov poskus pa bi bil uspešen, če ga ne bi z glavo z golove črte odbil Phil Jagielka. A to še ni bilo vse: udaril je še Antonio Candreva, vendar pa namesto gola zadel le vratnico. Glede na videno v prvem delu je bil izid 1:1 kar pravšnji pokazatelj razmerja moči.

Zanimivo: Prandellijeva četa je bila krepko več pri žogi (60 %), vendar pa je v vseh glavnih statističnih kazalcih - strelih na vrata (3:2), prostih strelih (8:4) in kotih (2:1) - malenkostno izstopala Anglija.

DRUGI POLČAS

V začetku drugega dela so se Italijani resneje zagnali v napad in bili kmalu nagrajeni za trud. Podajo Candreve je dobro spremljal Milanov as Mario Balotelli, ki je skočil najvišje in žogo pospravil za hrbet Harta, ki je bil pri tej akciji brez moči. Super Mario je tako vpisal svoj trinajsti gol v članski reprezentančni karieri. Četrti strel azzurrov na tekmečeva vrata in drugič se je mreža zatresla! Zanimivo: Italijani so v zadnjih štirinajstih obračunih na svetovnih prvenstvih vselej vsaj enkrat zadeli, nazadnje se jim to ni posrečilo v dvoboju z gostitelji Francozi daljnjega leta 1998.

Cesare Prandelli je bil prvi, ki je nekoliko osvežil enajsterico na igrišču. Namesto Marca Verrattija je na domačo travo, rojen je namreč v Braziliji, pritekel zvezni igralec PSG Thiago Motta, ki je dvakrat oblekel tudi dres te južnoameriške reprezentance. Otoške vrste je nekoliko prevetril Ross Barkley in hitro preizkusil reflekse Siriguja, ki pa je bil ob njegovem strelu pozoren. Hodgson je v igro poslal še Jacka Wilshera in Adama Lallano, ki je imel prav na dan tekme predvideno poroko, a jo je ob selektorjevem vpoklicu kajpak prestavil.

Pri vodečih Italijanih sta s klopi vskočila še eden glavnih obrazov v dosedanjem prestopnem roku Ciro Immobile, ki je zamenjal Balotellija, in Parmin zvezni igralec Marco Parolo. Angleži so v nadaljevanju jasno prevzeli pobudo, imeli žogo več v svoji posesti in bili tudi nevarnejši v napadu, vendar pa so tekmeci brez pretiranih težav branili ugoden izid. Po izteku rednega dela je glavni sodnik, Nizozemec Bjoern Kuijpers, dvoboj potegnil še za pet minut - pet minut upanja torej za Otočane, ki jim je v napadu začelo zmanjkovati idej.

Čeravno je bil dvoboj borben in na nož, je bil šele v drugi minuti sodnikovega dodatka Sterling prvi, ki si je prislužil rumeni karton. Italijansko zmago bi lahko tik pred koncem, v predzadnji minuti obračuna, oplemenitil še zimzeleni kapetan Andrea Pirlo, ki je odlično izvedel prosti strel, žoga je presenetila Harta, ki se je pognal v napačno smer, vendar pa je Angleže rešila prečka. Toda rešila jih je zgolj še hujšega poraza, saj so bili njihovi napadi za izenačenje klavrni, pomembnih treh točk so se tako veselili Italijani, ki se bodo v drugem kolu v obračunu uvodnih zmagovalcev udarili s Kostariko, medtem ko Otočane čaka dvoboj ranjenih levov z Urugvajem.

Skupina D, prvi krog

Urugvaj - Kostarika 1:3 (1:0)

(Cavani 24./11-m; Campbell 54., Duarte 57., Urena 84.)

Anglija: Italija 1:2 (1:1)

Strelci: 0:1 - Claudio Marchisio (35.), 1:1 - Daniel Sturridge (37.), 1:2 - Mario Balotelli (50.).

Anglija (4-2-3-1): Joe Hart, Glen Johnson, Gary Cahill, Phil Jagielka, Leighton Baines, Steven Gerrard (kapetan), Jordan Henderson (od 73. Jack Wilshere), Wayne Rooney, Raheem Sterling, Danny Welbeck (od 61. Ross Barkley), Daniel Sturridge (od 79. Adam Lallana).

Italija (4-1-4-1): Salvatore Sirigu, Giorgio Chiellini, Matteo Darmian, Antonio Candreva (od 79. Marco Parolo), Claudio Marchisio, Mario Balotelli (od 73. Ciro Immobile), Andrea Barzagli, Daniele De Rossi, Gabriel Paletta, Andrea Pirlo (kapetan), Marco Verratti (od 57. Thiago Motta).

 

Lestvica

1. Kostarika 1 1 0 0 3:1 3 točke

2. Italija 1 1 0 0 2:1 3

3. Anglija 1 0 0 1 1:2 0

4. Urugvaj 1 0 0 1 1:3 0