Skupina D: Kostaričani po Urugvaju šokirali še azzurre

Nogometaši Kostarike so se že prebili med 16 najboljših na mundialu, za zmago z 1:0 nad Italijo je zadel Bryan Ruiz.

Objavljeno
20. junij 2014 12.42
Posodobljeno
20. junij 2014 17.00
FBL-WC-2014-MATCH24-ITA-CRC
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Recife - Nogometaši Kostarike so najprijetnejše presenečenje uvodnega dela svetovnega prvenstva v Braziliji. Pred začetkom mundiala so veljali za popolne avtsajderje v izjemno zahtevni skupini D, vendar pa so s taktično dovršeno in izjemno disciplinirano igro najprej na kolena spravili Urugvaj, danes pa z 1:0 še Italijo. S tem so si že zagotovili nastop v izločilnih bojih, po drugi strani pa so domov poslali Anglijo, ki je po padlih branilcih naslova Špancih postala druga evropska velesila, ki se ni znala prebiti skozi skupinski del prvenstva. Zdaj izbrance selektorja Jorgeja Luisa Pinta čaka še obračun z Otočani, drugi dvoboj med Urugvajci in Italijani, ki imajo zdaj oboji po tri točke, pa bo odločil, kdo bo iz skupine D še napredoval v osmino finala.

Edini gol na tekmi je tik pred odhodom na odmor zabil napadalec nizozemskega PSV Bryan Ruiz, ki je žogo po odboju od prečke poslal za hrbet nemočnega čuvaja italijanske mreže Gianluigija Buffona, ki je tokrat - za razliko od derbija z Anglijo - vendarle dobil priložnost po poškodbi. Svetovni prvaki izpred osmih let so predvsem v drugem polčasu vse sile usmerili v napad, imeli žogo skoraj dvotretjinsko v svoji posesti, a so bili njihovi trije streli na gol mlahavi in daleč od cilja. Zdaj bodo morali azzurri kožo reševati v obračunu z neugodnimi Urugvajci, v katerem potrebujejo vsaj točko, medtem ko morajo Luis Suarez in soigralci nujno zmagati.

»Ljudje v domovini so si zaslužili to zmago. Zanje je! Dvoboj je bil takšen, kot sem pričakoval. Nadzorovali smo potek in na kolena spravili nogometnega velikana,« je takoj po tekmi strnil vtise selektor Kostarike Jorge Luis Pinto.

PRVI POLČAS

Italijanski selektor Cesare Prandelli ni želel ničesar prepustiti naključju in je v začetno enajsterico, kljub tveganju, uvrstil tudi starosto izbrane vrste, prekaljenega vratarja Gigija Buffona. Juventusov veteran je bil prvič na preizkušnji že v sedmi minuti, ko je po podaji s kota pred vrati najvišje skočil Celso Borges, a meril nekoliko prek prečke. Tudi drugi nogometaš v vrstah azzurrov, ki je bil vprašljiv še tik pred dvobojem, Buffonov klubski kolega, branilec Andrea Barzagli, je našel mesto v začetni postavi.

Tudi sicer so bili v uvodnih minutah nekoliko živahnejši Kostaričani, ki so povsem omrtvičili tekmečevo igro, sami pa prežali na priložnosti predvsem iz prekinitev. V 16. minuti je bilo vnovič vroče po kotu Christiana Bolañosa, a je Buffon žogo še pravočasno odbil, Claudio Marchisio pa jo odpeljal iz nevarne cone. Italijani so začeli zadržano, izbranci selektorja Jorgeja Luisa Pinta so bili v rahli terenski premoči.

Azzurri brez pretiranih tendenc po napadalni igri nikakor niso upravičili vloge favoritov, tekmeci so bili navsezadnje tudi več pri žogi (53 %). Kostariškemu vratarju Keylorju Navasu v prvi polovici prvega polčasa sploh ni bilo treba ogreti dlani, v 27. minuti je sicer poskusil v Braziliji rojeni zvezni igralec PSG Thiago Motta, a z razdalje usekal precej mimo gola.

V 31. minuti pa so zobe vendarle pokazali tudi svetovni prvaki izpred osmih let. Kreator igre Andrea Pirlo je lepo našel prvega napadalnega asa Maria Balotellija, ki je prispeval odločilni gol v derbiju z Anglijo, tokrat pa je poskusil Navasa ukaniti z lobom, vendar pa njegov poskus ni našel tarče. Je bilo pa to vendarle znamenje, da so nameravali Italijani v zadnjem delu prvega polčasa pritisniti na plin.

In res, že v 33. minuti se je Milanov zvezdnik znova znašel v lepi priložnosti, njegov poskus je tekmečev čuvaj mreže odbil in nato še pravočasno žogo tudi ujel. Azzurri so brez težav vzpostavili ravnotežje, vendar pa v 37. minuti pustili luknjo v obrambi, kar je skušal izkoristiti Bolanos, a je Buffon z nekaj naprezanja njegov poskus vendarle ukrotil. Igra se je dokončno razživela.

Končnica prvega dela je bila povsem po kostariških notah, v 42. minuti se je v lepi priložnosti znašel Oscar Duarte, ki je na tem prvenstvu že zadel. S hrbtom obrnjen proti Buffonu je skočil in z glavo poslal žogo prek vratarja, vendar pa tudi nekoliko prek prečke. Le hip pozneje kočljiva odločitev čilenskega delilca pravice Enriqueja Ossesa, ko je Giorgio Chiellini v kazenskem prostoru zrušil prvega napadalnega aduta tekmecev Joela Campbella, a je sodnikova piščal ostala nema. Marsikateri drugi delilec pravice, tudi na tem prvenstvu, bi se verjetno odločil drugače.

Vendar pa izbrancem Pinta, ki je reagiral zelo energično, to ni spodrezalo kril, temveč jih je še nabrusilo, da so v 44. minuti vendarle zatresli italijansko mrežo. Junior Diaz je podal, kapetan Bryan Ruiz ustrelil, žoga pa se je od prečke odbila v gol. Ni bila potrebna niti pomoč nove tehnologije, saj je bilo že na daleč jasno, da je žoga precej prečkala golovo črto. Napadalec PSV iz Eindhovna se je tako veselil svojega že 14. gola v majici z državnim grbom. Ob polčasu so bili torej Kostaričani že v izločilnih bojih, vendar pa tudi Italijani še niso rekli zadnje.

DRUGI POLČAS

Prandellijevi fantje so takoj po odmoru pokazali, da bodo v nadaljevanju vendarle premaknili v višjo prestavo. Najprej je z velike razdalje natančno, tik pod prečko, meril Torinov branilec Matteo Darmian, ki seveda še čaka na prvenec v reprezentančnem dresu, tokrat mu ga je s konicami prstov preprečil vratar Navas, ki je odlično spremljal akcijo. Kmalu zatem je moral še enkrat v ogenj, ko je odbil mojstrski poskus Pirla iz prostega strela.

Prandelli je kajpak želel nekoliko prevetriti napadalne vrste, zato je najprej v igro kot aduta s klopi poslal prekaljenega Antonia Cassana, nato pa še mlado moč, skoraj desetletje mlajšega Lorenza Insigneja. Začetni italijanski nalet so Kostaričani preživeli brez prask in že po petnajstih minutah vzpostavili ravnotežje na terenu, azzurri pa so počasi začeli izgubljati živce in se posluževati vse več prekrškov.

Favorizirani evropski predstavnik je bil v napadu povsem mlahav, zato selektorju ni preostalo drugega, kot da je v ogenj poslal še enega napadalca - namesto Marchisia je priložnost dobil igralec Torina Alessio Cerci. Na drugi strani je želel Pinto nekoliko osvežiti sredino igrišča, zato je Yeltsina Tejedo nadomestil s Josejem Miguelom Cuberom. V 74. minuti pa je odpočil še junaka zmage nad Urugvajem Campbella, na teren je s klopi vskočil član ruskega Kubana Marco Ureña.

Italijanom se je poznalo, da Pirlo, od katerega je odvisna igra azzurrov, tokrat ni bil pravi in je pokazal povsem drugačen obraz kot pred dnevi proti Otočanom. Kostariški selektor Pinto ni želel, da bi se njegovi fantje v končnici preveč povlekli v obrambo, saj bi se jim to lahko hitro maščevalo, zato je tik pred koncem priložnost ponudil še enemu napadalcu Randallu Brenesu.

Našim zahodnim sosedom je zmanjkovalo časa, pa tudi idej pri kreaciji napada, Navas je bil že cel polčas domala brez dela. V 90. minuti je žoga s kota našla rezervista Cassana, ki je bil dobro postavljen vrati, a je žogo slabo zadel in jo poslal daleč mimo vratnice. Poskusi azzurrov so bili jalovi in obupni, zdelo se je, da so se igralci sprijaznili z zares nenadejanim porazom. Tik pred koncem je desnico preizkusil še kostariški adut s klopi Brenes, a njegov poskus ni našel cilja. Kljub vsemu se je njegova zasedba veselila zlata vrednih točkih, s katerimi si je že zagotovila preboj v osmino finala.

ITALIJA : KOSTARIKA 0:1 (0:1)

Strelec: 0:1 - Bryan Ruiz (44.).

Italija (4-1-4-1): Gianluigi Buffon (kapetan), Giorgio Chiellini, Andrea Barzagli, Ignazio Abate, Matteo Darmian, Daniele De Rossi, Claudio Marchisio (od 70. Alessio Cerci), Thiago Motta (od 46. Antonio Cassano), Antonio Candreva (od 57. Lorenzo Insigne), Andrea Pirlo, Mario Balotelli.

Kostarika (5-4-1): Keylor Navas, Geancarlo Gonzalez, Junior Diaz, Cristian Gamboa, Michael Umana, Oscar Duarte, Yeltsin Tejeda (od 68. Jose Cubero), Christian Bolaños, Bryan Ruiz (kapetan; od 81. Randall Brenes), Celso Borges, Joel Campbell (od 74. Marco Ureña).