Skupina F: Argentina z Messijevo pomočjo strla iranski odpor

Reprezentanca Argentine je z 1:0 premagala Iran in napredovala v osmino finala.

Objavljeno
21. junij 2014 13.05
Posodobljeno
21. junij 2014 17.15
SOCCER-WORLD/M27-ARG-IRN
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Belo Horizonte - Nogometaši Argentine so na tekmi z Iranom upravičili vlogo favoritov in napredovali v osmino finala, to pa so storili težje od pričakovanj, saj so zmagali z 1:0.

Favorizirani Argentinci so tekmo začeli v formaciji 4-3-3 in bili v prvem polčasu občutno boljši od Irana, imeli so večjo posest nad žogo (75%) in sprožili več strelov (11:3), vendar se izid ni spremenil.

V drugem polčasu je Iran prikazal dobro igro in nekajkrat nevarno ogrozil nasprotnikova vrata - najbližje je bil Ashkan Dejagah v 63. minuti - kar pa ni bilo dovolj za točko. Argentinci so zmagovito akcijo izpeljali v 91. minuti, ko je Lionel Messi z roba kazenskega prostora neubranljivo zadel v desni kot za zmago z 1:0.

Na drugi tekmi skupine F se bosta pomerili Nigerija ter Bosna in Hercegovina (24).

Prvi polčas

Argentina je tekmo začela v formaciji 4-3-3 in močnimi napadalnimi aduti Lionelom Messijem, Sergiem Agüerom in Gonzalom Higuainom. Južnoameričani so imeli v prvih 15. minutah pobudo na igrišču in žogo več v svojih nogah (81 %), vendar niso našli poti mimo iranske obrambe.

Prvo priložnost na tekmi so imeli prav Iranci, pri katerih je Jallal Hosseini poskusil z glavo, a je žogo poslal mimo leve vratnice. Argentina je odgovorila s poskusoma Lionela Messija v 11. in Gonzala Higuaina v 13. minuti, vendar je ostalo pri začetnih 0:0.

Argentinci so stopnjevali napade proti iranskim vratom. Angel di Maria je zgrešil v 19. minuti, tri minute kasneje je vratar Alireza Haghighi ustavil strel Sergia Agüera, v 24. minuti pa je bil z glavo nenatančen še argentinski branilec Marcos Rojo. Razmerje strelov v 27. minuti je bilo 6:1 v korist Argentine.

Dvakratni svetovni prvaki so znova zapretili v 33. minuti, ko je Lionel Messi priboril prosti strel, a je napadalec Barcelone s 25 metrov sprožil previsoko. Še lepšo priložnost je imel branilec Ezequiel Garay po treh minutah nadaljevanja, ko mu je s prostega strela podal ravno Messi, žoga pa je po njegovem strelu zletela prek vrat.

Iranski nogometaši bi v 42. minuti skoraj kaznovali argentinsko neučinkovitost. Po podaji iz kota je najvišje skočil Jalal Hosseini, njegov poskus pa je zletel čez prečko.

Prvi polčas se je končal brez golov, statistični podatki pa so bili povsem v prid Argentini - streli 11:3, koti 3:2, posest žoge 75:25 (v %).

 

Drugi polčas

Nogometaši Argentine so v drugem polčasu nadaljevali s pritiskom, vendar tudi prva nevarnejša napada nista prinesla spremembe izida. Branilec Pablo Zabaleta je v 50. minuti meril previsoko z desne strani kazenskega prostora, dve minuti kasneje pa je Sergio Agüero zgrešil predložek z leve strani.

V 53. minuti so Iranci izpeljali nevaren protinapad po desni strani, sledil je predložek v kazenski prostor, kjer je Reza Ghoochannejhad sprožil z glavo, njegov poskus pa je ustavil vratar Sergio Romero.

V 60. minuti je na svoj račun prišel argentinski zvezdnik Lionel Messi, njegov poskus z roba kazenskega prostora pa je zletel mimo desne vratnice.

Iranska reprezentanca je potrpežljivo čakala na svojo priložnost in jo dočakala v 63. minuti. Ashkan Dejagah je pričakal predložek z desne strani in močno sprožil z glavo, vratar Romero pa je s skrajnimi močmi žogo izbil prek vrat.

Sledila sta nova nevarna poskusa Argentine. V 74. minuti je Lionel Messi s prostega strela zadel le stransko mrežo, minuto kasneje pa je Di Maria meril naravnost v iranskega vratarja. V argentinski reprezentanci so v 77. minuti osvežili svoje moštvo in namesto Sergia Agüera in Gonzala Higuaina na igrišče poslali Ezequiela Lavezzija in Rodriga Palacia.

Moštvi sta tudi ob koncu tekme nizali priložnosti. Argentinci so svoji zapravili v 82. in 84. minuti, ko je bil najprej neuspešen Rojo, nato pa še rezervist Palacio. Iran je napadel v 86. minuti prek Reze, ki pa mu je veselje preprečil Romero.

Ko je že vse kazalo na to, da bo Iran osvojil veliko točko, pa je na sceno stopil Lionel Messi. Napadalec je v 91. minuti natančno meril s približno dvajsetih metrov in žogo poslal v desni kot iranskih vrat za vodstvo z 1:0.

To je bil tudi zmagoviti gol argentinske reprezentance, ki je imela na svoji strani vse statistične podatke (streli 19:8, koti 10:6, posest žoge 70%).

 

Skupina F, drugi krog

Argentina - Iran 1:0 (0:0)

(Messi 91.)

 

Začetni postavi

Argentina: Romero, Fernandez, Garay, Zabaleta, Rojo, Gago, Mascherano, Di Maria (93./Biglia), Agüero (77./Lavezzi), Messi, Higuain (77./Palacio).

Iran: A. Haghighi, Haji Safi (88./R. Haghighi), Hosseini, Sadeghi, Nekounam, Shojaei (76./Heydari), Timotian, Montarezi, Ghoochannejad, Dejagah (85./Alireza), Pooladi.

-------------------------------------------------------------------------

Nigerija - Bosna in Hercegovina (24)

 

Lestvica

1. Argentina 2 2 0 0 3:1 6 točk

2. Iran 2 0 1 1 0:1 1

3. Nigerija 1 0 1 0 0:0 1

4. Bosna in Hercegovina 1 0 0 1 1:2 0