Skupina G: Brooks s prvencem poskrbel za ameriško maščevanje

Reprezentanca ZDA je na drugi tekmi skupine G premagala Gano z 2:1, junak je bil rezervist John Brooks.

Objavljeno
17. junij 2014 02.11
Posodobljeno
17. junij 2014 02.11
Brazil Soccer WCup Ghana US
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Natal - Nogometaši ZDA so na drugi tekmi skupine G v Natalu premagali Gano in se ji maščevali za izločitev v osmini finala zadnjega svetovnega prvenstva v Južni Afriki.

Američani so sanjsko začeli dvoboj in povedli po vsega 29 sekundah. Akcijo so začeli na levi strani, kjer je Jermaine Jones podal do Clinta Dempseyja, ta je preigral Johna Boya in zadel s pomočjo leve vratnice, njegov gol pa je peti najhitrejši v zgodovini svetovnih prvenstev.

Reprezentanca ZDA je bila po hitrem vodstvu kmalu prisiljena opraviti prvo menjavo, saj je moral napadalec Jozy Altidore zaradi poškodbe stegenske mišice zapustiti igrišče, namesto njega je priložnost dobil Aron Johannsson.

Nogometaši Gane v prvem polčasu niso pokazali veliko, svojo najlepšo priložnost pa so zapravili v 32. minuti, ko se je vratar Tim Howard izkazal ob strelu Asamoaha Gyana.

Ganska ofenziva obrodila sadove, Brooks postal ameriški junak

Ganski nogometaši so v drugem polčasu prikazali bolj napadalen nogomet in si med 55. in 57. minuto pripravili tri priložnosti. Najprej je Sulley Muntari nevarno sprožil z razdalje in žogo poslal tik ob desni vratnici, nato pa je dvakrat poskusil Asamoah Gyan - v 56. minuti je z glavo meril prek vrat, minuto kasneje pa je njegov poskus zletel mimo leve vratnice, vendar jo je Tim Howard vseeno odbil v kot.

Afričanom se je napadalna igra obrestovala v 82. minuti. Takrat je Asamoah Gyan sprejel žogo na levi strani kazenskega prostora in jo s peto poslal do Andreja Ayewa, ta pa je natančno meril v bližnji kot in izenačil rezultat.

A veselje ganskih nogometašev je bilo kratko, saj so Američani v 86. minuti odločili zmagovalca. Graham Zusi je izvedel udarec iz kota z desne strani, v kazenskem prostoru je najvišje skočil rezervist John Brooks in s svojim prvim reprezentančnim golom priboril ZDA vse tri točke.

Klinsmann prepričan v zmago

»Rad bi čestital svoji ekipi za zmago na težki tekmi. Pričakovali smo takšen dvoboj in da se bomo morali boriti vse do zadnjega. Tudi po izenačujočem golu sem bil prepričan, da bomo zmagali. Imel sem občutek, da si bomo imeli še dve ali tri priložnosti ter da bomo morali izkoristiti le eno. To se je tudi uresničilo in prvenstvo smo začeli tako, kot smo si želeli. Zelo smo se morali potruditi in počutimo se odlično, saj smo osvojili tri točke,« je po tekmi povedal ameriški selektor Jürgen Klinsmann.

Reprezentanca Gane bo naslednji dvoboj igrala v soboto proti Nemčiji (21), Američani pa v noči z nedelje na ponedeljek proti Portugalski (24).

 

Skupina G, prvi krog

Gana : ZDA 1:2 (0:1)

(A. Ayew 82.; Dempsey 1., Brooks 86.)

 

Začetni postavi

Gana: Kwarasey, Gyan, Opare, Atsu (77./Adomah), A. Ayew, Muntari, J. Ayew (59./Boateng), Rabiu (70./Essien), Mensah, Asamoah, Boye

ZDA: Howard, Bradley, Besler (46./Brooks), Beasley, Dempsey, Bedoya (77./Zusi), Jones, Beckerman, Altidore (23./Johansson), Cameron, Johnson.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nemčija : Portugalska 4:0 (3:0)

(Müller 11./11 m, 45., 78., Hummels 32.)

 

Lestvica

1. Nemčija 1 1 0 0 4:0 3 točke

2. ZDA 1 1 0 0 2:1 3

3. Gana 1 0 0 1 1:2 0

4. Portugalska 1 0 0 1 0:4 0