Skupina G: rekorder Klose priboril točko Nemčiji

V skupini G sta se Nemčija in Gana razšli z neodločenim izidom 2:2, Miroslav Klose se je po golih izenačil z Ronaldom.

Objavljeno
21. junij 2014 13.38
Posodobljeno
21. junij 2014 20.15
FBL-WC-2014-MATCH29-GER-GHA
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Fortaleza - Reprezentanci Nemčije in Gane sta se v drugem krogu svetovnega prvenstva razšli brez zmagovalca (2:2).

Nogometaši v prvem polčasu niso dosegli gola, igra pa se je razživela v nadaljevanju. Mario Götze je v 51. minuti izkoristil predložek Thomasa Müllerja in zadel za vodstvo Nemčije, ki pa ni trajalo dolgo.

Le tri minute kasneje je Andre Ayew v kazenskem prostoru preskočil rezervista Shkodrana Mustafija in izenačil na 1:1, Asamoah Gyan pa je v 63. minuti poskrbel za preobrat (2:1).

Nemški selektor Joachim Löw je v 69. minuti naredil ključno potezo in na igrišče poslal vetarana Miroslava Kloseja.

Ta je zadel že po dveh minutah na igrišču in se s petnajstimi goli na svetovnih prvenstvih na vrhu lestvice najboljših strelcev izenačil z Brazilcem Ronaldom, hkrati pa je postal šele tretji nogometaš z golom na vsaj štirih svetovnih prvenstvih (Pele, Uwe Seeler).

Tekma se je končala brez zmagovalca (2:2).

Prvi polčas

Začetna pobuda je bila na strani afriške reprezentance. Ta je v sedmi minuti izpeljala akcijo po desni strani igrišča, Christian Atsu je v osrčju kazenskega prostora našel Asamoaha Gyana, ta pa je pod pritiskom Pera Mertesackerja - Nemec je igral 100. reprezentančno tekmo - žogo poslal daleč mimo vrat.

Nemci so prvič nevarneje zapretili v enajsti minuti. Junak s prve tekme Thomas Müller je s peto zaposlil Tonija Kroosa, njegov poskus z enajstih metrov pa je blokiral John Boye.

V 13. minuti so Ganci ogreli dlani nemškeg čuvaja mreže Manuela Neuerja, potem ko je s približno 25 metrov poskusil Atsu, a je bil Neuer dobro postavljen in je žogo odbil v avt.

V nadaljevanju sta obe reprezentanci zapravili po eno polpriložnost. Pri Gani je v 20. minuti z razdalje sprožil Kevin Prince Boateng, ki je žogo poslal daleč mimo desne vratnice. Minuto kasneje je Mesut Özil z desne strani napadalne polovice zaposlil Thomasa Müllerja, ta pa ob Boyeju ni dobro zadel žoge in priložnost je splavala po vodi.

Izmed obeh vratarjev je imel v prvem polčasu več dela Nemec Manuel Neuer, ki je moral med 32. in 33. minuto dvakrat posredovati. Najprej je odbil močan strel Sulleyja Muntarija z razdalje, nato pa je pravočasno zaprl kot prodirajočemu Gyanu in priboril žogo svoji reprezentanci.

Moštvi v prvem polčasu nista dosegli gola, na odmor sta odšli z izidom 0:0. V prvih 45 minutah so imeli Nemci žogo več v svojih nogah (55%), pri strelih pa so bili podjetnejši Ganci (8:5).

 

Drugi polčas

Nemški selektor Joachim Löw je ob polčasu naredil menjavo in namesto desnega bočnega branilca Jeroma Boatenga na igrišče poslal Shkodrana Mustafija.

»Elf« je spodbudno začel drugi polčas in povedel v šesti minuti nadaljevanja. Thomas Müller je v protinapadu stekel po desni strani in podal v sredino, kjer je Mario Götze udardil z glavo, žoga pa se mu je od kolena odbila v mrežo.

Veselje Nemcev ni trajalo dolgo, vsega tri minute. Po predložku z desne strani se je v kazenskem prostoru najboljše znašel Andre Ayew, ki je preskočil rezervista Mustafija in žogo poslal v daljši kot.

Še preden so si Nemci dobro opomogli od prejetega gola, že so se znašli v zaostanku. Asamoah Gyan se je v 63. minuti izognil prepovedanemu položaju, stekel po desni strani in z diagonalnim strelom premagal Manuela Neuerja za vodstvo z 2:1.

V nemški reprezentanci so se po drugem prejetem golu odločili za dvojno menjavo, z igrišča so v 69. minuti poslali Maria Götzeja in Samija Khediro, nanj pa sta pritekla Miroslav Klose in Bastian Schweinsteiger. To se je Nemcem nemudoma obrestovalo, saj je veteran Klose v 71. minuti dobro posredoval ob udarcu iz kota in izenačil na 2:2, s čimer se je s petnajstimi goli na vrhu najboljših strelcev svetovnih prvenstvev izenačil z Brazilcem Ronaldom.

Nemška reprezentanca je imela v 84. minuto odlično priložnost za novo vodstvo. Toni Kroos je z globinsko podajo zaposlil Müllerja, čigar strel pa je v zadnjem trenutku blokiral Kwadwo Asamoah.

Svoji priložnosti je imela tudi Gana. Jordan Ayew je v 88. minuti izsilil obrambo Manuela Neuerja, minuto kasneje pa je bil neuspešen še Gyan. Tekma se je končala z neodločenim izidom 2:2.

 

Skupina G, drugi krog

Nemčija - Gana 2:2 (0:0)

(Götze 51., Klose 71.; A. Ayew 54., Gyan 63.)

 

Začetni postavi

Nemčija: Neuer, Boateng (46./Mustafi), Mertesacker, Hummels, Höwedes, Khedira (69./Schweinsteiger), Lahm, Kroos, Özil, Müller, Götze (69./Klose).

Gana: Dauda, Afful, Boye, Mensah, Adomah, Rabiu, Muntari, Atsu (72./Wakaso), Boateng (52./J. Ayew), A. Ayew, Gyan.

-------------------------------------------------------------------------

Nedelja

ZDA - Portugalska (24)

 

Lestvica

1. Nemčija 2 1 1 0 6:2 4 točke

2. ZDA 1 1 0 0 2:1 3

3. Gana 2 0 1 1 3:4 1

4. Portugalska 1 0 0 1 0:4 0