Skupina G: trojček Müllerja in črn dan za Portugalsko

Nemška nogometna reprezentanca je za začetek s kar 4:0 premagala Portugalsko, ki je večino tekme odigrala z 10 možmi.

Objavljeno
16. junij 2014 15.59
Posodobljeno
16. junij 2014 17.00
SOCCER-WORLD/M13-GER-POR
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Salvador - Na nogometnem SP v Braziliji veliki evropski derbi ni upravičil visokih pričakovanj o vrhunski nogometni poslastici. V uvodni tekmi skupine G je Nemčija s kar 4:0 (3:0) premagala Portugalsko. Ob tem je s trojčkom golov zablestel Thomas Müller, prvi portugalski zvezdnik Cristiano Ronaldo pa ni imel pravih možnosti, da svoje moštvo izvleče iz težav, ki so se kar vrstile na tekmi dveh nogometnih velikanov.

Prvi ključen trenutek na tekmi je napočil že v 10. minuti, ko je srbski sodnik Milorad Mažić strogo ocenil prekršek Joaa Pereire nad Mariem Götzejem in pokazal na belo točko. Enajstmetrovko je zanesljivo izvedel Müller. Vodstvo je v 31. minuti povečal Mats Hummels, ki je bil najvišji v skoku po podaji iz kota, le nekaj minut za tem pa je že sledil nov pretres za portugalsko vrsto: Pepe je dobil rdeči karton zaradi udarca Müllerja v glavo. Polčas se je sicer končal z novim golom Müllerja za vodstvo 3:0.

Portugalska je tedaj že bila razbita, zato drugi polčas ni ponudil presežkov. Za nameček so jo pretresale še poškodbe: že v prvem polčasu je z igrišča odšepal Hugo Almeida, v drugem pa so na nosilih odnesli Fabia Coentraa, ki je staknil poškodbo dimelj. Müller je nato v 78. minuti zabill še zadnji žebelj v portugalsko krsto.

VIDEO: VRHUNCI TEKME

Portugalci aktivnejši, elf pa z visokim vodstvom

Ronaldo je kljub poškodbi kolena zaigral v prvi postavi, pri »elfu« se je po poškodbi rame v vrata vrnil Manuel Neuer, selektor Joachim Löw je v začetno enajsterico uvrstil tudi Mesuta Özila, ki se prav tako še vrača po poškodbi.

Prva priložnost se je po protinapadu ponudila Portugalski, nemški obrambi je pobegnil Hugo Almeida, a premalo nevarno streljal, da bi presenetil Manuela Neuerja. V 6. minuti je prvič poskusil Ronaldo, ki je imel tik za tem še nevarnejšo priložnost: ko je žogo izgubil Philipp Lahm, so imeli Portugalci prosto pot do zadetka, tudi zvezdnik Reala z leve strani pa ni bil dovolj učinkovit za Neuerja. Takoj za tem je bilo nevarno tudi pred portugalskimi vrati: v nesporazumu v obrambi je Patricio zapustil vrata, Sami Khedira pa je ustrelil proti praznemu golu, a zgrešil.

Tekma je v 10. minuti že dobila povsem drugačen pridih: Mario Götze je v boju z Joaom Pereiro padel v kazenskem prostoru, srbski sodnik Milorad Mažić pa je pokazal na belo točko. Strel z 11 metrov je zanesljivo izvedel Thomas Müller in Nemčijo popeljal v vodstvo. Nemčija je tako v zgodovini svetovnih prvenstev že 60. zadela prvi gol na tekmi in v tem pogledu presegla Brazilijo (59).

Po pričakovanjih so ritem igre po zaostanku narekovali Portugalci. V 25. minuti je bil blizu zadetka Nani, ki je lepo sprejel dolgo podajo in ustrelil tik nad prečko. Sledile so nove težave za portugalsko moštvo: ob naletu z Matsom Hummelsom se je poškodoval Almeida in odšepal z igrišča, zamenjal ga je Eder.

V 31. minuti je znova nevarno zapretila Nemčija. Mesut Özil je v protinapadu pripeljal žogo pred gol in podal do Götzeja, ki pa je zgrešil, a vseeno priboril kot. Pred golom je bil v skoku najvišji Mats Hummels, ki je odlično sprejel žogo Tonija Kroosa, ukanil Pepeja in šokiral portugalsko vrsto z golom za 2:0.

A se Portugalci še niso vdali. Takoj je sledil nevaren prodor Nanija po desni strani, a ko je želel podati Ronaldu na drugo stran, so žogo so medtem že prestregli nemški branilci. Proti golu je v precejšnji zmedi nenevarno udaril tudi Fabio Coentrao, lepo priložnost pa je imel po strelu iz kota tudi Eder, a udaril čez gol.

V 38. minuti pa že nov šok za Portugalsko. Pepe je izgubil živce in Müllerja po provokacijah udaril z glavo, sodnik pa mu je pokazal rdeči karton. Branilec Reala iz Madrida bo tako počival tudi na naslednji tekmi proti ZDA. Nemci so z igralcem več zagospodarili na igrišču in v sodnikovem podaljšku prvega polčasa dosegli še tretji zadetek. Bruno Alves ni dobro posredoval ob strelu Müllerja, ki je z levico premagal Patricia za 3:0.

Drugi polčas brez naboja

V drugem polčasu je Portugalsko čakalo še dolgih 45 minut na igrišču Arene Fonte Nova, ki očitno ni po godu moštvom z Iberskega polotoka - na njem je hud poraz v prvem krogu doživela že Španija proti Nizozemski. Tekma je že bila odločena, zato po pričkovanjih ni ponudila presežkov. V 51. minuti je stoodstotno priložnost zapravil Özil, pomagati mu je skušal Müller, a poslal žogo čez gol.

Löw je v 63. minuti opravil prvo menjavo, Özila je zamenjal Schürrle, kaj hitro pa je moral novo menjavo zaradi poškodbe opraviti tudi portugalski strateg Paulo Bento. Coentrao se je stegnil za žogo in obležal v bolečinah. Držal se je za dimlje in vprašanje je, če bo sploh še lahko zaigral na prvenstvu. Na igrišču ga je zamenjal mladi Andre Almeida.

Drugo veliko priložnost Nemcev v drugem polčasu je v 69. minuti zapravil Götze, potem ko je Schürrle izigral portugalsko obrambo in ušel po desni strani. Nogometaš Bayerna je predolgo čakal, izid pa je ostal nespremenjen. Nerodna poškodba se je za tem primerila še Hummelsu, ki je v boju z Ederjem lovil žogo in nerodno padel. Z bolečinami v kolenu so mu pomagali z zelenice, priložnost pa je dobil Shkodran Mustafi.

V 75. minuti so Portugalci dosegli dno: najprej je z lepim strelom od daleč poskusil Nani, odbitek pa je skušal v mrežo pospraviti Eder, a ga je v kazenskem prostoru pokosil eden od nemških branilcev. Toda za razliko od prejšnjih strogih potez, se sodnik ni odločil za strel z 11 metrov. To je močno razhudilo Portugalce, še zlasti Ronalda, ki je glasno protestiral pri Mažiću, a brez uspeha.

Za nameček je sledila še nova nemška akcija in še četrti gol. Andre Almeida je slabo pazil na Schürrleja, ki je streljal proti Patriciu, odbito žogo pa je nato v gol pospravil Müller in zapisal trojček golov na uvodni tekmi. Prvega junaka elfa je nekaj minut za tem na igrišču zamenjal Lukas Podolski. Pred zaključkom že zdavnaj odločenega srečanja, je bil s prostega strela nevaren Ronaldo, a Neuer je močan strel ubranil.

SKUPINA G

Nemčija - Portugalska 4:0 (3:0) - V ŽIVO

Stadion Arena Fonte Nova, gledalcev 48.500, sodniki: Mažić, Ristić in Djurdjević (vsi Srbija).

Strelci: 1:0 Müller (11./11 m), 2:0 Hummels (32.), 3:0 Müller (45.), 4:0 Müller (78.).

Nemčija: Neuer, Boateng, Mertesacker, Hummels (od 72. Mustafi), Höwedes, Kroos, Lahm, Khedira, Müller (od 82. Podolski), Özil (od 62. Schürrle), Götze.

Portugalska: Patricio, Pereira, Alves, Pepe, Coentrao (od 65. A. Almeida), Meireles, Veloso (od 46. Costa), Moutinho, Nani, H. Almeida (od 28. Eder), Ronaldo.

Rumen karton: Pereira.

Rdeč karton: Pepe (37.).

 

Gana - ZDA (00.00)

SKUPINA F

Iran - Nigerija (21.00)