Skupina G: Nemčija z golom Müllerja potrdila prvo mesto, napredovale tudi ZDA

Reprezentanca Nemčije je v tretjem krogu skupine G z 1:0 premagala ZDA, Portugalska je porazila Gano z 2:1.

Objavljeno
26. junij 2014 15.17
Posodobljeno
26. junij 2014 17.15
FBL-WC-2014-MATCH46-POR-GHA
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Recife/Brasilia - Reprezentance skupine G so danes sklenile svoje predtekmovalne nastope, v osmino finala sta se prebili reprezentanci Nemčije in ZDA.

Prav ti sta danes igrali v deževnem Recifeju. Gledalci pa so edini gol videli v 55. minuti, ko je v polno zadel Thomas Müller, za nemškega reprezentanta je to že četrti gol na letošnjem prvenstvu.

Na preostali tekmi sta v Brasilii igrali Portugalska in Gana. Uspešnejša je bila Portugalska, ki je zmagala z 2:1, kar pa ni bilo dovolj za napredovanje, saj ima slabšo razliko v golih kot Američani.

Potek tekme Nemčija : ZDA

Prvi polčas

V začetnih minutah je igra potekala po ritmih nemške reprezentance. Ta je v tretji minuti izpeljala napad po desni strani, po katerem je sledil predložek v kazenski prostor, tam je Thomas Müller neuspešno poskusil s »škarjami«, nato pa je bil neuspešen še Lukas Podolski.

Varovanci Joachima Löwa so bili v prvih petnajstih minutah gospodarji na igrišču, imeli večjo posest žoge (65%) in sprožili tri strele proti nasprotnikovim vratom, vendar pa je ameriška obramba uspešno ustavljala njihove poskuse.

Med 20. in 22. minuto sta si moštvi pripravili po eno priložnost. Najprej je Thomas Müller prešibko streljal z dvajsetih metrov in vratarju Timu Howardu ni bilo težko ujeti žoge, na drugi strani pa je Graham Zusi z razdalje sprožil močan strel, žoga pa je zletela čez gol.

V zaključku prvega polčasa so Nemci znova pokazali več. Vratar Tim Howard je imel nemalo dela in je v 30. minuti ustavil poskus Tonija Kroosa, pet minut kasneje pa še strel Mesuta Özila.

Prvi polčas se je končal z začetnim izidom. Statistični podatki so bili na strani Nemcev, ki so imeli žogo več v svojih nogah (62%) in sprožili več strelov (6:2).

Drugi polčas

Nemški selektor Joachim Löw je ob polčasu naredil menjavo in namesto Lukasa Podolskega na igrišče poslal Miroslava Kloseja.

Nemški rezervist je v prvih desetih minutah zapravil dve priložnosti za vodstvo, nato pa se je »elfu« v 55. minuti obrestovala ofenziva. Branilec Per Mertesacker je s strelom izsilil obrambo Tima Howarda, ki je žogo odbil na nogo Thomasu Müllerju, ta pa je z roba kazenskega prostora natančno meril v levi spodnji kot.

Nemci so v močnem nalivu nadzorovali potek tekme, imeli 61-odstotno posest nad žogo in sprožili občutno več strelov (11:2). V 76. minuti so opravili še drugo menjavo in namesto Bastiana Schweinsteigerja priložnost ponudili Mariu Götzeju.

Zaključek drugega polčasa ni ponudil veliko atraktivne igre. Pobudo so imeli Nemci, ki pa navkljub številnim napadom niso dosegli drugega gola. Zadnja beseda je pripadla Američanom, ki so v 93. minuti dvakrat nevarno napadli. Sprva je Alejandro Bedoya sprožil s približno enajstih metrov, vendar je njegov strel blokiral Philipp Lahm, nato pa je Clint Dempsey z glavo meril prek vrat.

Tekma se je končala z zmago Nemčije z 1:0, iz skupine G pa je poleg nje napredovala še reprezentanca Združenih držav Amerike.

------------------------------------------------------------------------------------------

Potek tekme Portugalska : Gana

Prvi polčas

Portugalski nogometaši so imeli v prvih minutah več od igre in že v šesti minti zadeli okvir ganskih vrat. Zapretil je prvi zvezdnik Cristiano Ronaldo, ki je sprožil z desne strani kazenskega prostora, žoga pa je zadela prečko in se odbila nazaj v polje.

Portugalci so imeli v 12. minuti novo priložnost za vodstvo, potem ko so si priborili prosti strel približno 25 metrov od nasprotnikovih vrat. Odgovornost je prevzel Ronaldo, vratar Dauda pa se je izkazal z obrambo.

Ista igralca sta bila v ospredju tudi v 19. minuti. Takrat je portugalski zvezdnik z glavo pričakal podajo Joaa Moutinha in močno udaril proti vratom, kjer pa je Dauda z izjemno obrambo znova ohranil svojo mrežo nedotaknjeno. Le minuto kasneje so imeli svojo priložnost tudi Ganci, Asamoah Gyan je udaril iz neposredne bližine, vendar pa je vratar Beto dobro posredoval z nogama.

V nadaljevanju prvega polčasa se je Gana otresla pritiska in si pripravila nekaj lepih priložnosti, nato pa je njeno igro v 31. minuti presekal avtogol. Miguel Veloso je z leve strani podal v kazenski prostor, kjer je John Boye nerodno zadel žogo, ki je preletela njega in vratarja Daudo, se odbila od prečke in leve vratnice ter končala v mreži.

Portugalci so kmalu po vodstvu še dvakrat nevarno ogrozili vrata Gane, že v 32. minuti je Dauda ustavil strel Ronalda, dve minuti kasneje pa je Ruben Amorim z leve strani zadel stransko mrežo.

Moštvi do konca prvega polčasa nista več dosegli gola, pri čemer je imela Gana v 40. minuti napad za izenačenje, vendar je Christian Atsu žogo poslal mimo leve vratnice portugalskega gola.

Drugi polčas

V drugi polčas so bolje krenili nogometaši Gane, ki so v 57. minuti poravnali izid. Akcijo je začel Kwadwo Asamoah, ki je z leve strani poslal predložek, v kazenskem prostoru pa je dobro skočil Asamoah Gyan in z glavo zadel za 1:1. Zanj je to šesti gol na svetovnih prvenstvih, s čimer je postal najučinkovitejši afriški strelec v tem tekmovanju.

Portugalski nogometaši, ki so bili praktično brez možnosti za napredovanje, so v 80. minuti dosegli svoj drugi gol na tekmi. Po levi strani je prodrl Luis Nani in v kazenski prostor poslal predložek, Silvestre Varela je ravno dovolj oviral vratarja Daudo, ki je žogo boksnil stran od vrat, a le do Cristiana Ronalda, ki je žogo z močnim strelom pospravil v mrežo.

Portugalska je bila v 89. minuti prisiljena menjati vratarja, namesto poškodovanega Beta je med vratnici stopil Eduardo, ki do konca tekme ni prejel gola. Portugalci so zmagali z 2:1, kar pa ni bilo dovolj za napredovanje.

 

Skupina G, tretji krog

ZDA - Nemčija 0:1 (0:0)

(Müller 55.)

 

ZDA: Howard, Johnson, Gonzales, Besler, Beasley, Beckerman, Jones, Davis (59./Bedoya), Bradley, Zusi (84./Yedlin), Dempsey.

Nemčija: Neuer, Boateng, Mertesacker, Hummels, Höwedes, Kroos, Lahm, Schweinsteiger (76./Özil), Özil, Müller, Podolski (46./Klose).

-------------------------------------------------------------------------------------

Portugalska - Gana 2:1 (1:0)

(Boye 31./ag, Ronaldo 80.; Gyan 57.)

 

Portugalska: Beto (89./Eduardo), Amorim, Pepe, Alves, Pereira (61./Varela), Carvalho, Veloso, Moutinho, Ronaldo, Eder (69./Vieirinha), Nani.

Gana: Dauda, Afful, Mensah, Boye, Asamoah, Rabiu (76./Acquah), Badu, Atsu, A. Ayew, Waris (71./J. Ayew), Gyan.

 

Lestvica

1. Nemčija 3 2 1 0 7:2 7 točk

2. ZDA 3 1 1 1 4:4 4

3. Portugalska 3 1 1 1 4:7 4

4. Gana 3 0 1 2 4:6 1