Skupina H: Belgija z »rezervistoma« strla odpor puščavskih lisic

V skupini H je favorizirana Belgija prišla do pričakovane, a težko priborjene zmage nad Alžirijo z 2:1 (0:1).

Objavljeno
17. junij 2014 15.11
Posodobljeno
17. junij 2014 17.00
BRAZIL-WORLDCUP/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Belo Horizonte - Na prvi tekmi skupine H se je reprezentanca Belgije dolgo mučila z Alžirijo, a naposled le upravičila vlogo favorita in zmagala z 2:1 (0:1).

Alžirci so sicer prvi polčas zaključili z vodstvom, potem ko je bil z 11 metrov uspešen Sofian Feghouli, a dobra reakcija selektorja Marca Wilmotsa v drugem polčasu je Belgiji pomagala do preobrata. V igro je namreč poslal Marouaneja Fellainija in Driesa Mertensa, ki sta bila strelca izenačujočega in zmagovitega zadetka.

Mlado, a zelo obetavno belgijsko moštvo v Braziliji velja za skritega favorita. Tako naj bi se Belgijci sprehodili skozi skupino H v izločilne boje, a začetek ni bil tako suveren kot so mnogi pričakovali. Alžirska vrsta se je odlično branila in tudi navdušila svoje navijače s prvim golom po SP 1986.

Konec alžirske suše

Belgija je v dvoboju veljala za favorita, a se je po zaspanem začetku tekme v visokih temperaturah, znašla v zaostanku. Potem ko je s strelom od daleč dlani vratarja Raisa M'Bolhija ogrel Axel Witsel, se je odlična priložnost ponudila Alžircem. V protinapadu je Jan Vertonghen podrl Sofiana Feghoulija in sodnik je upravičeno pokazal na belo točko. Feghouli je rutinirano premagal vratarja Atletica Madrida Thibauta Courtoisa in poskrbel za vodstvo z 1:0. To je bil sploh prvi gol za Alžirijo na SP po zelo dolgi suši: nazadnje je leta 1986 proti Severni Irski zadel Djamel Zidane, odtlej pa so bili puščavski lisjaki kar 506 minut brez zadetka.

Belgijci so po golu strnili vrste in bolj pritiskali proti alžirskim vratom. V 34. minuti je z razdalje znova poskušal Witsel, a se je izkazal M'Bolhi, nekaj minut za tem je s prostega strela poskusil Vertonghen, žoga je zletela čez gol. Alžirci so se dobro branili, belgijska vrsta pa do konca polčasa ni imela več prave ideje za rešitev in izenačenje.

Fellaini izenačil

Wilmotsova vrsta je bila toliko nevarnejša v drugem polčasu, ko je namesto Nacerja Chadlija, ki je razočaral v prvem delu, vstopil Dries Mertens. Menjava je takoj poživila igro, nogometaš Napolija je takoj poskrbel za dve lepi priložnosti. Alžirci so vztrajali s trdno obrambo in hkrati prežali na napake tekmeca. Privoščil si jo je Vincent Kompany, Feghouli pa bi kmalu podvojil vodstvo. Belgijski selektor je za tem opravil še drugo menjavo: namesto Romela Lukakuja je v igro poslal mladega napadalca Divocka Origija. Ta je imel v 67. minuti tudi odlično priložnost za izenačenje, ko se je sam znašel pred vratarjem, ki pa je vpisal še eno lepo obrambo.

Belgijski pritisk se je naposled le obrestoval. V 70. minuti je Kevin De Bruyne poslal lep predložek pred gol, najvišji v skoku pa je bil Marouane Fellaini, ki je v igro vstopil pet minut pred tem namesto Dembeleja. Nogometaš Manchester Uniteda je z glavo poslal žogo v mrežo in poskrbel za izenačenje. To je Belgijce še dvignilo, Alžirci praktično niso imeli več priložnosti. Deset minut po izenačujočem golu so Wilmotsovi udarili znova. V protinapadu je Eden Hazard prodiral po levi strani, Origi je zamotil branilce, Mertens pa sprejel žogo na drugi strani in z močnim strelom matiral M'Bolhija. Slednji se je moral nato še pošteno potruditi ob novi lepi priložnosti Fellainija v 84. minuti. V zaključni minutah so Alžirci skušali izenačiti, a je izid ostal nespremenjen.

Danes bo ob 21. uri že na sporedu tudi prva tekma drugega kroga, ko se bosta v skupini A pomerili Brazilija in Mehika. Zadnji današanji par (ob polnoči) pa Rusija - Južna Koreja.

SKUPINA H, 1. krog:

Belgija - Alžirija 2:1 (0:1)

Stadion Mineirao, gledalcev 55.000, sodniki: Rodriquez, Torrentera in Quintero (vsi Mehika).

Strelci: 0:1 Feghouli (25., 11-m), 1:1 Fellaini (69.), 2:1 Mertens (80.).

Belgija: Courtois, Alderweireld, Kompany, Vertonghen, Van Buyten, Witsel, Dembele (od 65. Fellaini), Chadli (od 46. Mertens), De Bruyne, Hazard, Lukaku (od 58. Origi).

Alžirija: M'bolhi, Bougherra, Ghoulam, Halliche, Feghouli, Medjani, Bentaleb, Hillel Soudani (od 66. Slimani), Taider, Mahrez (od 72. Lacen), Mostefa.

Rumeni kartoni: Vertonghen; Bentaleb.

Rdeč karton: /.

Rusija - Južna Koreja (00.00)

Izidi in spored:

Torek, 17. junij:

Belgija - Alžirija 2:1 (0:1)

Rusija - Južna Koreja

Nedelja, 22. junij:

Belgija - Rusija (18.00)

Južna Koreja - Alžirija (21.00)

Četrtek, 26. junij:

Južna Koreja - Belgija (22.00)

Alžirija - Rusija (22.00)