Skupina H: Belgija slavila z deseterico, Alžirci s točko v izločilne boje

V skupini H je Belgija premagala Južo Korejo z 1:0, Alžirija in Rusija sta se razšli brez zmagovalca (1:1).

Objavljeno
26. junij 2014 20.03
Posodobljeno
26. junij 2014 21.15
FBL-WC-2014-MATCH48-ALG-RUS
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Curitiba/Sao Paulo - S tekmama skupine H so se sklenili predtekmovalni boji na svetovnem prvenstvu, kjer sta zadnji mesti v osmini finala zapolnili Belgijci in Alžirci.

Nogometaši Belgije so si že pred zadnjim krogom zagotovili napredovanje, danes pa so navkljub desterici - v 44. minuti je bil izključen Steven Defour - premagali Južno Korejo z 1:0, edini strelec je bil Jan Vertonghen v 78. minuti.

Na drugi tekmi sta se Alžirija in Rusija razšli brez zmagovalca (1:1). Rusi so povedli že v peti minuti z golom Aleksandra Kokorina, Alžirci pa so izenačili v 60. minuti prek Islama Slimanija, ki je svojo reprezentanco prvič v zgodovini popeljal v osmino finala.

Belgijci se bodo pomerili z Združenimi državami Amerike, Alžirija pa z Nemčijo.

Potek tekme Južna Koreja : Belgija

Prvi polčas

Korejski nogometaši so v boju za napredovanje nujno potrebovali zmago in v tem duhu tudi začeli tekmo, imeli žogo več v svojih nogah (58%) in v deseti minuti prvič sprožili proti vratom Belgije, vendar branilec Young-Gwon Kim ni bil dovolj natančen.

Belgijska reprezentanca je po zadržanem začetku začela nizati priložnosti. Jan Vertonghen je v 18. minuti nenatančno poskusil s prostega strela, osem minut kasneje je bil neuspešen Kevin Mirallas, še najlepšo priložnost za vodstvo pa je v 25. minuti zapravil Dries Mertens, ki se je po odbitem strelu povsem sam znašel pred južnokorejskim golom, a žogo poslal visoko prek vrat.

Južnokorejci bi neučinkovitost svojih nasprotnikov lahko kaznovali v 30. minuti, ko je v kazenskem prostoru najvišje skočil Sung-Yueng Ki, vendar pa je vratar Thibaut Courtois dobro posredoval na golovi črti.

Belgijska reprezentanca se je tik pred koncem prvega polčasa znašla v težavah, saj je ostala z deseterico mož na igrišču. Vezist Steven Defour je z obema nogama štartal na Shina-Wooka Kima in si prislužil rdeči karton, njegovi soigralci pa do konca polčasa niso prejeli gola.

Drugi polčas

V nadaljevanju je prišla do izraza številčna premoč Južne Koreje, ki je v prvih desetih minutah močno pritisnila proti belgijskim vratom, a sta bila Sung-Yueng Ki in Keun-Ho Lee premalo natančna.

Belgijci so se v prvih petnajstih minutah dobro branili, nato pa so osvežili moči. Na igriše sta prišla Divock Oigi in Nacer Chadli, na klop pa sta odšla Dries Mertens in Adnan Januzaj. To je Belgijcem vlilo novih moči in so si pripravili dve priložnosti, v 68. minuti je po podaji iz kota sprožil Marouane Fellaini, dve minuti kasneje pa še Jan Vertonghen z razdalje, a je ostalo pri izidu 0:0.

Desterica Belgijcev se v drugem polčasu ni le dostojno branila, temveč je v 78. minuti dosegla tudi vodilni gol. Rezervist Oigi je udaril z roba kazenskega prostora, vratar Kim je žogo odbil, pri njej pa je bil prvi Vertonghen in je zadel iz neposredne bližine.

V belgijski reprezentanci so v 88. minuti na igrišče poslali še zvezdnika Edena Hazarda, ki je že po dveh minutah prodrl po desni strani in meril v daljši kot, veselje pa mu je preprečil južnokorejski vratar.

Belgija je tekmo dobila z 1:0 in potrdila prvo mesto, njena nasprotnica v osmini finala bo reprezentanca ZDA.

----------------------------------------------------------

Potek tekme Alžirija : Rusija

Prvi polčas

Alžirska obramba po prvem sodnikovem žvižgu ni dolgo ustavljala ruskih napadov in je prvič klonila že v peti minuti. Rusi so akcijo začeli na levi strani, Dimitrij Kombarov je v kazenski prostor poslal predložek, tam pa je najvišje skočil Aleksander Kokorin in žogo poslal tik ob levi vratnici.

Rusi so bili tudi po zadetem golu bolj podjetni od Alžircev. Strelec Kokorin je v 19. minuti ponovno poskusil z glavo, vendar tokrat ni bil tako natančen kot v peti minuti. Sedem minut kasneje je Oleg Šatov sprožil s približno 25 metrov, njegov strel pa ni bil dovolj natančen, da bi spremenil rezultat.

Alžirci so v 27. minuti izpeljali enega izmed svojih redkih nevarnih napadov. Vse se je začelo z udarcem iz kota, po katerem je z glavo udaril Djamel Mesbah, njegov strel pa je s parado ustavil Igor Akinfejev.

V zaključku prvega polčasa so bili konkretnejši Alžirci, Yacine Brahimi je v 35. minuti meril naravnost v vratarja Akinfejeva, dve minuti pred iztekom prvih 45 minut pa je z glavo poskusil še Islam Slimani, a je bil ruski vratar znova na pravem mestu, prvi polčas pa se je končal z minimalnim vodstvom Rusije.

Drugi polčas

Nogometaši Rusije v drugem polčasu niso izgubljali časa in so v 47. minuti nevarno ogrozili nasprotnikova vrata. Aleksander Semedov si je izmenjal dvojno podajo s Kokorinom in se sam znašel pred vratarjem M'Bolhijem, ki pa mu je pritekel nasproti in se izkazal z obrambo.

Alžirci so znali kaznovati napako ruske reprezentance in so izenačili v petnajsti minuti nadaljevanja. Yacine Brahimi je izvedel prosti strel in v kazenski prostor poslal uporaben predložek, vratar Akinfejev je zapustil svoja vrata, vendar je bil Islam Slimani višji in je z glavo zadel za 1:1. To je pomenilo, da bi v osmino finala poleg Belgije napredovala še Alžirija.

Afriški predstavniki so se v drugi polovici drugega polčasa posvetili branjenju in pobudo prepustili Rusom, ti pa so nizali neuspešne napade. Varovanci Fabia Capella so streljali s praznimi naboji in se po neodločenem izidu poslovili od nadaljevanja.

 

Skupina H, tretji krog

Južna Koreja - Belgija 0:1 (0:0)

(Vertonghen 78.)

 

Južna Koreja: S. Kim, Yun, Y. G. Kim, Hong, Y. Lee, Ki, Han (46./K. H. Lee), Son (73./D. W. Ji), Koo, C. Y. Lee, S. W. Kim (66/B. K. Kim).

Belgija: Courtois, Vanden Borre, Van Buyten, Lombaerts, Vertonghen, Fellaini, Defour, Dembele, Mertens (60./Origi), Mirallas (88./E. Hazard), Januzaj (60./Januzaj).

-----------------------------------------------------------------

Alžirija - Rusija 1:1 (0:1)

(Slimani 60.; Kokorin 5.)

 

Alžirija: M'Bolhi, Mesbah, Halliche, Belkalem, Mandi, Bentaleb, Medjani, Djabou (76./Ghilas), Brahimi (71./Yebda), Feghouli, Slimani (90./Soudani).

Rusija: Akinfejev, Kozlov, Berezucki, Ignaševič, Kombarov, Faizulin, Glušakov (46./Denisov), Keržakov (81./Kanunnikov), Šatov (67./Dzagojev), Samedov, Kokorin.

 

Lestvica

1. Belgija 3 3 0 0 4:1 9 točk

2. Alžirija 3 1 1 1 6:5 4

3. Rusija 3 0 2 1 2:3 2

4. Južna Koreja 3 0 1 2 3:6 1