Rezervist Götze za argentinsko tragedijo in četrti naslov elfa

Zmagovalca 20. SP v nogometu je v 113. minuti razburljivega finala z Argentino odločil nemški rezervist Mario Götze.

Objavljeno
13. julij 2014 12.39
Posodobljeno
13. julij 2014 20.00
FBL-WC-2014-MATCH64-GER-ARG
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Rio de Janeiro - Nogometaši Nemčije so še četrtič doslej svetovni prvaki! V finalu jubilejnega dvajsetega mundiala v Braziliji so namreč z 1:0 odpravili Argentino, na zmagovito potezo večera pa so morali čakati vse do sredine drugega podaljška oziroma do 113. minute, ko je po akciji dveh rezervistov zadel 22-letni Bayernov zvezni igralec Mario Götze. Tako se je elf na svetovni tron zavihtel prvič po dolgih 24 letih, nazadnje je bil namreč uspešen v Italiji, ko je v finalu, zanimivo, ravno tako spodrezal peruti gavčem.

Nemci so ključ do uspeha našli v tem, da so povsem onemogočili tekmečevo prvo violino, virtuoza z žogo Lionela Messija, ki je bil večji del tekme neopazen. Izbrana vrsta selektorja Joachima Löwa bi sicer lahko vse dvome o zmagovalcu rešila že tik pred koncem prvega polčasa, ko je branilec Benedikt Höwedes po podaji s kota že ukanil čuvaja mreže Sergia Romera, a zadel zgolj vratnico. Nemčija je bila več pri žogi, Argentina pa nevarnejša pri priložnostih, a kaj, ko niti en strel ni našel cilja, vnovič pa je bil suveren tudi vratar Manuel Neuer.

Še tretjič zapored je torej zmagovalni pokal pristal v evropskih rokah. Obe prejšnji dobitnici, Španija in Italija, sta letos v Braziliji izpadli že po rednem delu prvenstva. Finalni obračun je obetal tudi dvoboj Thomasa Müllerja in Lea Messija za strelsko krono, a sta oba ostala pri prejšnjem izkupičku petih oziroma štirih golov, premoč pa priznala letečemu Kolumbijcu Jamesu Rodriguezu, ki je zadel šestkrat, pa čeravno je moral pospraviti kovčke že po četrtfinalu.

V malem finalu je že v soboto Nizozemska s 3:0 odpravila domačine Brazilce, ki so ključ gostiteljev predali Rusiji. Ta bo namreč svetovno nogometno elito gostila čez štiri leta ... Še drugi zaporedni finale svetovnih prvenstev pa je odločil podaljšek, pred štirimi leti v Južni Afriki so Španci spravili na kolena Nizozemce v 116. minuti po golu Andresa Inieste.

 

PREBERITE ŠE:

Oba tabora navdihuje Pep Guardiola

Manuel in Sergio odprla vrata finala

Messi proti Nemcem in Brazilcem

Argentina ima premalo messijev

Ko Maradona uživa v obrambnih okopih

Nič več sproščenega druženja z domačimi

 

PRVI POLČAS

Podobno kot nizozemski selektor Louis van Gaal v malem finalu z Brazilijo, ko je moral tik pred zdajci opraviti nenadejano menjavo v začetni enajsterici, poškodovanega zvezdnika Wesleyja Sneijderja je namreč nadomestil Jonathan de Guzman, se je moral tudi strokovnjak na nemški klopi Joachim Löw pet pred dvanajsto poslužiti prisilne menjave, saj se je na ogrevanju pred tekmo, kot so zapisali na spletni strani prvenstva, poškodoval Sami Khedira, eden od polfinalnih strelcev proti gostiteljem Brazilcem. Namesto njega je priložnost v zvezni vrsti dobil Christoph Kramer, ki je šele petič oblekel dres z državnim grbom.

Dvoboj se je začel živahno, očitno je bilo, da tekmeca ne bosta zgolj branila začetnega izida. V deveti minuti bi bilo lahko vroče v nemškem kazenskem prostoru, saj je prvi argentinski zvezdnik Lionel Messi prehitel čuvaja Matsa Hummelsa, vendar pa njegova vzvratna podaja ni našla noge koga od njegovih soigralcev. A to ni bilo še nič v primerjavi s priložnostjo, ki se je gavčem ponudila v 21. minuti.

Tedaj so si sicer dobro organizirani Nemci privoščili hud spodrsljaj v obrambi, žogo dobesedno podarili Gonzalu Higuainu, ki je povsem nepokrit in sam utekel pred Manuela Neuerja, sprožil pa tako klavrno, da je njegov strel zletel precej mimo leve vratnice. Njegovi soigralci, predvsem motor Javier Mascherano, so se ob zapravljeni priložnosti, kakršnih na tako pomembnih obračunih pač ne smeš zamuditi, zgolj prijeli za glavo.

Nekaj minut pozneje je Higuain vendarle naravnal merilne naprave na nogi in zatresel tekmečevo mrežo, vendar pa iz globokega prepovedanega položaja, tako da se je veselil zaman. Igra se je razživela, Löw pa je bil po pol ure igre v škripcih. Udarec v glavo, ki ga je pred tem dobil Kramer, je bil tako hud, da je moral nesrečnež predčasno z igrišča, zamenjal pa ga je napadalec Chelseaja Andre Schürrle, ki je na tem mundialu že trikrat matiral tekmečeve vratarje, vselej kot adut s klopi.

In prav on se je le nekaj minut po prihodu na igrišče znašel v nevarni priložnosti, a je njegovo namero dobro prečital argentinski vratar Sergio Romero in strel ubranil. Na drugi strani je v 40. minuti zapretil sicer odlično pokriti Barcelonin virtuoz Messi, a se tudi iz njegovega poskusa ni izcimilo nič. Igra se je razživela, tik pred odhodom na odmor je žoga iskala glavo nemškega veterana poljskih korenin Miroslava Kloseja, ki pa je bil prekratek. Še v nevarnejši akciji pa je bil elf že v sodnikovem dodatku prvega polčasa, ko je po strelu s kota z glavo poskusil branilec Benedikt Höwedes, a namesto mreže zatresel le vratnico.

Prvih 45 minut je torej ponudilo nogomet, vreden finala svetovnega prvenstva, obenem pa dalo jasno vedeti, da bodo tokrat seveda odločale malenkosti. Statistika je bila sicer na strani evropskega predstavnika, ki je bil precej več pri žogi (kar 63 %) in je tudi trikrat sprožil v okvir nasprotnikovih vrat, medtem ko je moral Neuer dlani ogreti enkrat samkrat. Nemci so pokazali tudi precej bolj trdo in čvrsto igro, za katero so si prislužili tudi dva rumena kartona, kaznovana sta bila Bastian Schweinsteiger in Höwedes.

DRUGI POLČAS

Drugi polčas se je začel po taktih Argentine, že v drugi minuti pa je Lucas Biglia čudovito zaposlil Lea Messija, ki se je otepel čuvajev in odlično sprožil, vendar pa le za kanček premalo natančno. Njegov strel za las mimo desne vratnice je Neuer pospremil zgolj z zaprepadenim pogledom. Če bi argentinski as usekal v okvir vrat, bi moral nemški čuvaj mreže na kolena. To je bil obet živahnega in podjetnega nadaljevanja.

Argentinski selektor (v poslavljanju) Alejandro Sabella se je ob polčasu odločil za prvo menjavo, s katero je želel osvežiti napad, saj je na teren namesto Ezequiela Lavezzija poslal člana angleškega prvaka Manchester Cityja Sergia Agüera. Gavči so zaostrili igro in si v razmaku dveh minut prislužili dva rumena kartona, najprej je italijanski sodnik Nicola Rizzoli sankcioniral prekršek Javierja Mascherana, takoj za tem še Agüera.

V 78. minuti je Sabella poskrbel za nov svež veter v napadu, v igro je namreč poslal prekaljenega člana Interja Rodriga Palacia, ki je vskočil namesto Higuaina, ki ga je pred tem s kolenom v zgornji del telesa brutalno zadel Neuer. Pa vendar so v končnici rednega dela več podjetnosti in razigranosti v napadalnih akcijah pokazali Nemci. Vroče je bilo v 82. minuti, ko je Thomas Müller podal nazaj, utekel je Toni Kroos, a je bil njegov strel premalo natančen za spremembo izida.

V vrstah Argentincev, ki jih je s tribun Maracane bodrilo vsaj 50.000 privržencev, je bil povsem neopazen Messi, ki je bil oblegan z vseh strani. V 88. minuti so se gledalci poklonili velikemu Miroslavu Kloseju, ki je šel predčasno na klop in s tem tudi v neizbrisno reprezentančno zgodovino, v katero se je vpisal z rekordom po številu doseženih golov na svetovnih prvenstvih. Dosegel jih je 16 in s tem v kozji rog ugnal tudi Brazilca Ronalda. Danes ga je zamenjal Mario Götze, ki pa se v prvem napadalnem poskusu ni proslavil.

Tudi po 90 minutah se mreži torej nista zatresli, še vedno pa se je statistika nagibala na stran Nemcev, ki so bili več pri žogi (58 %), tudi pri strelih v okvir vrat so bili konkretnejši (4:2). Gledalci so torej videli še sedmi finale, ki ga ni bilo konec po rednem delu, nazadnje se je to zgodilo pred štirimi leti v Južni Afriki, ko je v evropskem obračunu Španija z golom Andresa Inieste v 116. minuti odpravila Nizozemsko.

PRVI PODALJŠEK

Igralcem je pojenjala sapa, ritem igre je ostro padel, podaje pa so bile vse manj natančne. Argentinci, ki so si že v rednem delu priigrali več priložnosti, so bili prvi nevarni tudi v podaljšku. Po hudi napaki Hummelsa je podajo Marcosa Roja sprejel rezervist Palacio, ki se je znašel iz oči v oči z Neuerjem, vendar pa je žogo neposrečeno zadel z golenico, zato je njegov poskus kajpak zgrešil cilj.

Vse bolj je dišalo po strelih z bele točke, ki so medsebojni obračun teh dveh reprezentanc odločili že v četrtfinalu mundiala pred osmimi leti. Tedaj je elf pred domačimi navijači zmagal s 4:2, izkazal se je čuvaj mreže Jens Lehmann z dvema uspešnima obrambama. Tokrat po prvih 15 minutah podaljška spremembe rezultata ni bilo, saj so bile noge že zelo težke, priložnosti pa skoraj nič.

DRUGI PODALJŠEK

Izgledalo je, kot da sta moštvi le še čakali na izvajanje strelov z bele točke. Za nameček se je v četi Joachima Löwa, ki je imel še eno možnost menjave, poškodoval Schweinsteiger, ki jo je skupil v zračnem dvoboju in z igrišča odšel s povsem okrvavljenim obrazom, a se tudi vrnil po hitrem postopku. To je dalo Nemcem krila - in obrestovalo se jim je le minuto pozneje.

V akciji sta se znašla dva rezervista. Lepo je potegnil Schürrle, ki je podal pred gol osamljenemu Mariu Götzeju, ta pa je s strelom mimo vratarja Romera v 113. minuti vendarle zatresel argentinsko mrežo. Mladi zvezni igralec, ki se v minuli klubski sezoni v majici Bayerna ni naigral, je torej v hipu postal prvi junak elfa. Poklapani tekmeci so sicer v preostalem prgišču minut še skušali na silo izenačiti, a se jim ni izšlo. Tudi prosti strel Messija je letel nekam tja med reflektorje in rajanje nemških (in brazilskih) navijačev na Maracani se je lahko začelo ...

 

NEMČIJA : ARGENTINA 1:0 (0:0; 0:0, 0:0)

Strelec: 1:0 - Mario Götze (113.).

Nemčija (4-1-2-3): Manuel Neuer, Philipp Lahm, Mats Hummels, Jerome Boateng, Benedikt Höwedes, Toni Kroos, Bastian Schweinsteiger, Christoph Kramer (od 31. Andre Schürrle), Miroslav Klose (od 88. Mario Götze), Thomas Müller, Mesut Özil (od 120. Per Mertesacker).

Argentina (4-2-3-1): Sergio Romero, Pablo Zabaleta, Ezequiel Garay, Marcos Rojo, Martin Demichelis, Lionel Messi, Lucas Biglia, Ezequiel Lavezzi (od 46. Sergio Agüero), Enzo Perez (od 86. Fernando Gago), Javier Mascherano, Gonzalo Higuain (od 78. Rodrigo Palacio).