Brazilija v šoku in joku: Nemci s sedmimi goli v finale!

Takšnega poraza nogometna Brazilija ne pomni. Elf je že po pol ure vodil s 5:0, častni gol v zadnji minuti dosegel Oscar.

Objavljeno
08. julij 2014 13.32
Posodobljeno
08. julij 2014 21.00
FBL-WC-2014-MATCH61-BRA-GER
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Belo Horizonte - Prvi polfinale letošnjega svetovnega prvenstva je pretresel nogometno zgodovino. Petkratni šampioni, gostitelji tokratnega mundiala Brazilci, so šokirani in nemočni spremljali šov Nemcev, ki so zadevali kot za stavo in naposled sedemkrat spravili na kolena Julia Cesarja, častni gol za ublažitev težkega poraza (1:7) pa je šele v zadnji minuti prispeval Oscar. Četa selektorja Luiza Felipeja Scolarija se za katastrofalno predstavo mačke z mišjo ni mogla izgovarjati niti na odsotnost dveh ključnih igralcev: kapetana Thiaga Silve, ki ni smel igrati zavoljo rumenih kartonov, in prvega napadalnega aduta, poškodovanega Neymarja. Zdaj gostiteljem preostane sobotni obračun za tretje mesto, medtem ko bo elf finalnega tekmeca dobil po sredinem še enem evropsko-južnoameriškem dvoboju Nizozemske in Argentine.

Nemci so se tako Braziliji maščevali za finalni poraz izpred dvanajstih let na prvenstvu na Japonskem in v Južni Koreji (na katerem je nastopala tudi Katančeva četa), tedaj je zmagovalca z dvema goloma odločil Ronaldo, ki pa ni več na vrhu večne lestvice najboljših strelcev v zgodovini mundialov. Danes je namreč enega od zadetkov prispeval tudi na Poljskem rojeni veteran Miroslav Klose, ki je tako na svojem zadnjem reprezentančnem tekmovanju vpisal že svoj 16. gol na prvenstvih, Ronaldo pa ostaja pri petnajstih.

Vsega je bilo konec že po pol ure igre, ko so izbranci selektorja Joachima Löwa vodili že s 5:0, v razmaku osmih minut so kar petkrat pospravili prah iz tekmečeve mreže. Vsak drugi strel na vrata so pretvorili v gol, gostitelji pa so vse bolj poklapani zgolj spremljali njihove strelske vaje. Po odmoru je Brazilija prevzela pobudo, vse sile usmerila v napad in na račun razredčene obrambe najprej prejela še dva gola, nato pa prek Oscarja v zadnji minuti tudi dosegla častnega, ki pa ni mogel omiliti popolnega razočaranja in potokov solz domačih navijačev.

PRVI POLČAS

Nemški selektor Joachim Löw je utišal številne »selektorje« iz novinarskih vrst, ki so v začetno enajsterico uvrščali Lukasa Podolskega, s tem, da je vnovič že od prve minute priložnost dobil veteran Miroslav Klose, ki je močan predvsem ob prekinitvah. Na drugi strani je moral Luiz Felipe Scolari poiskati alternativo za kaznovanega kapetana Thiaga Silvo in poškodovanega napadalnega asa Neymarja, tako sta že uvodoma na igrišče pritekla Bayernov branilec Dante in zvezni igralec Šahtarja Bernard.

Da je nesrečni Barcelonin mladenič resnično v srcih ne le navijačev, temveč tudi brazilskih reprezentantov, sta dokazala vratar Julio Cesar in strelec odločilnega četrtfinalnega gola proti Kolumbiji David Luiz, ki sta ob vznesenem petju himne v rokah držala Neymarjev dres z desetico na hrbtu.

Živahni začetek dvoboja je obetal tudi gole. In na prvega dejansko ni bilo treba čakati dolgo. Glasne tribune štadiona v Belo Horizonteju so popolnoma onemele že v enajsti minuti, ko so Nemci prvič pokazali zobe s prekinitve. Toni Kroos je poslal žogo iz kota, tam je brazilska obramba nerazumljivo pozabila na prvega tekmečevega strelca Thomasa Müllerja, ki mu - povsem osamljenemu - ni bilo težko žoge z notranjo stranjo  noge pospraviti v mrežo. Za Bayernovega asa je bil to že peti gol na prvenstvu, na razpredelnici strelskih kraljev je bil pred njim le še Kolumbijec James Rodriguez, ki pa je svoje na tem prvenstvu že opravil.

Na tribunah je bilo potočenih že nekaj solzic, a le dvanajst minut pozneje je bil šok še dvakrat večji. Znova je bil v ugodnem položaju Müller, a se je raje nesebično odločil za podajo prekaljenemu Kloseju, ki je usekal prvič, a je Julio Cesar njegov poskus še odbil, v drugo pa je bil nemočen. Laziev napadalni »fosil« je zadel drugič na prvenstvu in si končno pokoril tudi vso konkurenco na večni lestvici strelcev na dosedanjih svetovnih prvenstvih. Zdaj je Klose v svojo statistiko vpisal že 16 zadetkov, enega več kot nekdanji brazilski mojster Ronaldo.

Gostitelji prvenstva so bili v zares nezavidljivem položaju, sploh ker niso mogli računati na svojega edinega serijskega strelca na tem mundialu. A kdo bi si mislil, da ni bilo to še nič v primerjavi s pogledom na semafor komaj sedem minut pozneje. Nemci so namreč po pol ure igre vodili že z neverjetnih 5:0 (!), prvi navijači so že zapuščali štadion. Scolarijeva četa je bila kot povsem razglašena vojska, ki jo je pokosil domala vsak izstrelek z nasprotne strani. Elf je osemkrat usekal na domača vrata in kar petkrat zadel! Statistika, ki ji v polfinalih na svetovnih prvenstvih ni para.

Najprej je bil v dveh zaporednih napadih v zgolj dobri minuti razmaka uspešen Toni Kroos, ki pred tem v Braziliji še ni zadel, tokrat pa je deloval kot rutinirani ostrostrelec. Najprej je v 25. minuti Müller rahlo spremenil strel žoge, Kroos je silovito sprožil, čuvaj brazilske mreže je še posredoval, vendar je bil poskus premočan, da bi ga ukrotil. Že minuto pozneje je šel Julio Cesar še enkrat na kolena, Sami Khedira je dobro zaposlil Bayernovega zveznega igralca, ki mu ni bilo težko zatresti prazne mreže.

A niti to še ni bilo vse, Brazilci so prejemali eno klofuto za drugo, že peto na tekmi jim je prisolil Khedira, ki je po lepi dvojni podaji z Mesutom Özilom še oplemenitil že tako zelo udobno nemško vodstvo. Česa takega niti najbolj zvesti domači navijači niso pomnili, Brazilija si je najhujši poraz doslej privoščila že davnega leta 1920, ko jo je v pokalu Amerike s kar 6:0 izprašil Urugvaj. Löwovi fantje so imeli še debelo uro časa, da bi šli še dlje, kajti domača ekipa je bila razglašena in nemočna kot le redko kdaj. Več kot očitno je bilo, da se ji je odsotnost obeh manjkajočih asov še kako poznala.

Da so nogometni privrženci v prvih 45 minutah res videli igro mačke z mišjo, zgovorno pričajo tudi statistični podatki, predvsem tisti o razmerju strelov v okvir vrat - kar 9:1 v nemško korist. Zanimivo pa je, da so bili več pri žogi ponižani gostitelji (53 %). Pred današnjim obračunom se je enkrat samkrat na svetovnih prvenstvih zgodilo, da je bilo po pol ure igre na semaforju velikih 5:0. To se je posrečilo Jugoslaviji na mundialu leta 1974 v Nemčiji, ki je proti Zairu petič prav tako zadela v 30. minuti, naposled pa zmagala s kar 9:0 (enega od golov je prispeval tudi Brane Oblak). Najvišja nemška zmaga na svetovnih prvenstvih sega v leto 2002, ko je Savdsko Arabijo ugnala z 8:0, a se je tedaj v prve pol ure mreža poražencev zatresla le dvakrat. Še to: na tisti tekmi je Klose vpisal hat-trick.

DRUGI POLČAS

Po začetni katastrofi je bil Scolari kajpak prisiljen ob odmoru nekoliko prevetriti poklapano in potolčeno četo, zato sta priložnost dobila zvezna igralca, ki si kruh služita na Otoku - Chelseajev Ramires in Tottenhamov Paulinho. Na drugi strani se je tudi Löw odločil za eno spremembo, namesto Matsa Hummelsa je obrambno vrsto osvežil Per Mertesacker. Domači selektor je v garderobi lahko svojim izbrancem požugal le, naj vse sile usmerijo v napad, saj slabše skorajda že ni moglo biti.

In res, če je bil eden najbolj prepričljivih vratarjev na prvenstvu Manuel Neuer v prvem polčasu povsem brez dela, je moral po odmoru hitro ogreti dlani in sneti nekaj lepih domačih poskusov. V nevarnih akcijah sta se znašla oba rezervista Ramires in Paulinho, pa tudi Oscar, toda rezultat je ostal nespremenjen. Na drugi strani je moral spet v ogenj Julio Cesar, ki je v ustavil odličen strel Müllerja, nato mu je pomagal še eden od branilcev, ki je mrežo ohranil nedotaknjeno po lepem poskusu rezervista Andreja Schürrleja.

A prav on je zapečatil klavrno usodo Brazilcev z golom v 69. minuti. Po podaji z desne Philippa Lahma je namreč Schürrle v kazenskem prostora prehitel Müllerja in žogo preusmeril za Cesarjev hrbet. To je bil šele drugi nemški strel na gol v drugem polčasu, Brazilci so jih sprožili že osem, a kaj, ko ni prav nobeden zadel tarče. Igra je izgubila čar, vendar pa je bil elf odločen, da še ni rekel zadnje. In res, v 79. minuti so tribune utihnile še sedmič.

Za najhujši brazilski poraz v zgodovini je poskrbel Schürrle, ki se je med strelce vpisal še drugič v dvoboju, Julio Cesar pa se je po njegovem natančnem projektilu (žoga se je v gol odbila od prečke) zgolj sesedel in obupan gledal v prazno. Razmerje strelov na vrata 12:8, razmerje golov pa 7:0. Neverjetno, petkratni svetovni prvaki so bili brez volje, o njihovem hudem porazu se bo govorilo in pisalo še dolgo po mundialu.

Rahel obliž na vse domače rane je bil častni gol mladega Chelseajevega zveznega igralca Oscarja v zadnji minuti, potem ko je iz igre vrgel Jeroma Boatenga in rutinirano ukanil še Neuerja. Zanimivo, gostitelji so statistiko v drugem polčasu obrnili celo sebi v prid, kar pa jim ob hudem porazu ni kaj prida pomagalo. Naposled so prevladovali tako v strelih v okvir vrat (13:12) kot v kotih (7:5) in posesti žoge (51 %), le v ključni statistični prvini, golih, so potegnili zelo kratko.

BRAZILIJA : NEMČIJA 1:7 (0:5)

Strelci: 0:1 - Thomas Müller (11.), 0:2 - Miroslav Klose (23.), 0:3 - Toni Kroos (25.), 0:4 - Toni Kroos (26.), 0:5 - Sami Khedira (30.), 0:6 - Andre Schürrle (69.), 0:7 - Andre Schürrle (79.), 1:7 - Oscar (90.).

Brazilija (4-2-3-1): Julio Cesar, Dante, Maicon, David Luiz, Marcelo, Bernard, Fernardinho (od 46. Paulinho), Oscar, Luiz Gustavo, Hulk (od 46. Ramires), Fred (od 69. Willian).

Nemčija (4-3-3): Manuel Neuer, Philipp Lahm, Mats Hummels (od 46. Per Mertesacker), Jerome Boateng, Benedikt Höwedes, Toni Kroos, Bastian Schweinsteiger, Sami Khedira (od 76. Julian Draxler), Miroslav Klose (od 58. Andre Schürrle), Thomas Müller, Mesut Özil.