Nogometno SP: hiter avtogol in veliki Messi ukradla sanje BiH

Argentinci so pričakovano sneli skalp debitantki na svetovnih prvenstvih BiH (2:1), odločilni gol je prispeval Lionel Messi.

Objavljeno
15. junij 2014 23.00
Posodobljeno
15. junij 2014 23.00
FBL-WC-2014-MATCH11-ARG-BIH
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Rio de Janeiro - Nogometaši Bosne in Hercegovine so zgodovinski ognjeni krst na nogometnih svetovnih prvenstvih končali s pričakovanim porazom proti glavnemu favoritu skupine F in enemu glavnih kandidatov za preboj vsaj v polfinale Argentini (1:2), vendar pa z igro niso razočarali. Resda so se izbranci selektorja Safeta Sušića, med njimi ni bilo poškodovanega Sejada Salihovića, ki pa bo za prihodnja dva dvoboja z Nigerijo in Iranom bržkone že nared, uvodoma na igrišče pognali v hudem krču, ko pa so se sprostili, so imeli favorizirani tekmeci z njimi precej opraviti.

Vprašanje je, kako bi bilo, če ne bi že v tretji minuti lastnega vratarja zelo nespretno ukanil najmlajši mož na igrišču Sead Kolašinac, ki je gavčem podaril hiter gol, svoje soigralce pa spravil v neroden položaj, saj so morali vse sile usmeriti v napad in na ta račun razredčiti obrambo. Kaznoval jih je kdo drug kot prvi zvezdnik Lionel Messi, ki je izjemen ples z žogo na robu kazenskega prostora kronal z golom za 2:0, častni zadetek - prvega bosanskega doslej v obračunih z Argentino - pa je prispeval rezervist Vedad Ibišević. Po koncu dvoboja so bili zadovoljni v obeh taborih: argentinski selektor Alejandro Sabella s točkovno bero, bosanski Safet Sušić pa z igro, ki ga navdaja z optimizmom pred dosti pomembnejšim nadaljevanjem prvenstva.

AVTOGOL SEADA KOLAŠINCA SI OGLEJTE TUKAJ.

GOL LIONELA MESSIJA SI OGLEJTE TUKAJ.

GOL VEDADA IBIŠEVIĆA SI OGLEJTE TUKAJ.

PRVI POLČAS

Takšnega začetka ognjenega krsta izbrane vrste BiH na svetovnih prvenstvih si selektor Safet Sušić ni predstavljal niti v najhujši nočni mori. Mreža se je zatresla že v tretji minuti, ko je po prostem strelu prvega asa Lionela Messija in z glavo rahlo preusmerjeni žogi Marcosa Roja nespretno reagiral mladi Schalkejev branilec Sead Kolašinac (prvič je dres z državnim grbom oblekel novembra lani prav v obračunu z Argentino), ki je žogo poslal za hrbet šokiranega vratarja Asmirja Begovića.

Zanimivo, to je bil že tretji avtogol na brazilskem mundialu, statistika pa pravi tudi, da je Kolašinac, ki je bil tedaj najmlajši mož na igrišču, saj bo v petek praznoval šele 21. rojstni dan, novi lastnik najhitrejšega avtogola doslej na svetovnih prvenstvih, saj ga je dosegel že v 128 sekundi dvoboja - prejšnji rekorder Carlos Gamarra je pred osmimi leti svojega čuvaja mreže v paragavajski reprezentanci matiral po 166 sekundah.

Bošnjaki so potrebovali kar nekaj minut, da so se po razumljivem začetnem krču ob debiju med svetovno elito otresli še zgodnjega šoka ob argentinskem golu, gavči pa so stopili na žogo in umirili ritem igre. Sušićeva četa je počasi vzpostavila ravnotežje na terenu, omembe vrednih priložnosti pa si po hitrem golu zasedbi nista priigrali.

Medtem ko je prve pol ure argentinski vratar Sergio Romero bolj ali manj počival, saj mu ni bilo treba resneje posredovati, si je Begović v 32. minuti vendarle nekoliko ogrel dlani, potem ko je z razdalje poskusil Javier Mascherano. Tako kot prvi zvezdnik v vrsti selektorja Alejandra Sabelle Lionel Messi je bil tudi vodilni as reprezentance BiH Edin Džeko odlično pokrit, kljub temu si je v 33. minuti dobro nastavil žogo, a sprožil visoko na tribune.

Bolj ko se je prvi polčas bližal koncu, bolj enakovredno so se novinci na mundialih kosali s favoriziranim tekmecem. V 41. minuti se je tako po podaji s kota priložnost ponudila Senadu Luliću, ki je poskusil z glavo in precej namučila Romera, ki je žogo izbil v kot. Bošnjaki so torej še naprej zaman čakali na sploh prvi gol v dosedanjih dvobojih z Argentinci.

Čeprav je imela izbrana vrsta BiH dosti manj žogo v svoji posesti (le 44-odstotno), je večkrat ustrelila v okvir tekmečevih vrat (razmerje 4:3) in si priigrala več kotov (3:1), vendar pa je bila v prvem polčasu v napadu precej mlačna. Tudi sicer skoraj 75.000 (povečini argentinskih) navijačev na Maracani ni spremljalo nogometne poslastice, več so kajpak pričakovali od nadaljevanja.

DRUGI POLČAS

Kljub vodstvu se je prvi, že ob glavnem odmoru, za prevetritev enajsterice na igrišču odločil argentinski selektor Sabella. Napad je okrepil eden ključnih igralcev, Napolijev as Gonzalo Higuain, ki je dobil priložnost namesto Maxija Rodrigueza, podobno kot že v nedavnem dvoboju s Slovenci pa je nekaj minutaže dobil eden redkih fantov z izbrani vrsti Argentine, ki si je doslej kruh služil v domačem prvenstvu v dresu moštva Boca Juniors, Fernando Gago, ki je nadomestil Huga Campagnara.

V 59. minuti je ena redkih žog zletela v konico napada gavčev proti malo opaznemu Messiju, a je bila zanj prehitra. Že minuto pozneje pa se je nevarna akcija končala s povsem nenevarnim poskusom Sergia Agüera, Begović je žogo brez težav zadržal v naročju. Vodeče moštvo je igralo brez pretiranega navdiha in domiselnosti, a razmeroma zlahka držalo ugoden rezultat.

In potem je, kot že tudi v generalki proti Slovencem in kot že ničkolikokrat doslej, na sceno stopil nogometni bog Leo Messi. V svojem slogu se je poigral s tekmečevo obrambo, vrgel iz igro svoje čuvaje in natanko z roba kazenskega prostora sprožil nadvse natančno, žoga pa se je od vratnice odkotalila v gol. Za Barceloninega superzvezdnika je bil to 39. zadetek v dresu z državnim grbom, Argentina pa je vendarle lahko nekoliko lažje zadihala.

Selektorju BiH Sušiću ni preostalo drugega, kot da je v zgolj petih minutah opravil vse tri menjave, predvsem pa precej osvežil napadalne vrste, s klopi je pritekel tudi ob Džeku še drugi klasični napadalec v moštvu Vedad Ibišević, dosedanji član Stuttgarta. S tem je želel selektor nekoliko razbremeniti prvega zvezdnika Edina Džeka, ki z redkimi izjemami v celotnem dvoboju ni dobival uporabnih žog.

In menjava se je obrestovala. Novinci na svetovnih prvenstvih so izkoristili nekoliko ležernejšo igro Argentincev, ki so z mislimi že šteli točke. Podaja kreatorja igre Miralema Pjanića je našla prav rezervista Ibiševića, ki je usekal z leve strani, Romero pa je posredoval tako nespretno, da se je žoga skozi njegove noge počasi skotalila v mrežo. Veselje na delu tribun, na katerem so bili bošnjaški navijači, je bilo kajpak nepopisno. Zanimivo: to je bil šele prvi zadetek BiH v medsebojnih obračunih z Argentinci.

Ob koncu druge minute sodnikovega dodatka bi Messi lahko dokončno odločil zmagovalca, a je zadel mrežo zgolj z zunanje strani, zato se je ob kislem nasmešku upravičeno prijel za glavo. Vendar pa se Argentincem njegova neučinkovitost ni maščevala, zadržali so vodstvo do konca in se pričakovano veselili prvega šopa treh točk, do katerega pa še zdaleč niso prišli z levo roko. Dokaz? Dva od pomembnih statističnih parametrov, razmerje strelov na gol (10:5) in kotov (6:2), sta bila izdatno na strani poražene ekipe.

ARGENTINA : BIH 2:1 (1:0)

Strelci: 1:0 - Sead Kolašinac (3., avtogol), 2:0 - Lionel Messi (65.), 2:1 - Vedad Ibišević (85.).

Argentina (4-1-2-3): Sergio Romero, Pablo Zabaleta, Ezequiel Garay, Federico Fernandez, Marcos Rojo, Hugo Campagnaro (od 46. Fernando Gago), Angel Di Maria, Javier Mascherano, Lionel Messi (kapetan), Maxi Rodriguez (od 46. Gonzalo Higuain), Sergio Agüero (od 87. Lucas Biglia).

BiH (4-2-3-1): Asmir Begović, Emir Spahić (kapetan), Mensur Mujdža (od 69. Vedad Ibišević), Sead Kolašinac, Ermin Bičakčić, Izet Hajrović (od 71. Edin Višća), Miralem Pjanić, Senad Lulić, Zvjezdan Misimović (od 74. Haris Medunjanin), Muhamed Bešić, Edin Džeko.