Nogometno SP: huda nizozemska klofuta branilcem naslova Špancem

V ponovitvi finala s prejšnjega SP Španci prvi zadeli z bele točke, nato pa Nizozemci do vrha napolnili njihovo mrežo (5:1).

Objavljeno
13. junij 2014 16.12
Posodobljeno
13. junij 2014 20.00
FBL-WC-2014-MATCH03-ESP-NED
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Salvador - Bržkone ga ni bilo junaka, ki bi upal napovedati, da bodo branilci naslova nogometnih svetovnih prvakov Španci mundial v Braziliji začeli s šokantnim porazom z 1:5. Ne glede na to, da je na drugi strani - tako kot v finalu pred štirimi leti v Južni Afriki - stala prav tako strogo nabrušena Nizozemska, pa tako luknjaste španske obrambe in tudi neprepoznavnega čuvaja mreže Ikerja Casillasa zlepa ne vidiš vsak dan.

Izbranci selektorja Vicenteja del Bosqueja so celo prvi vodili, z bele točke je zadel Xabi Alonso, odtlej pa so terensko premoč na igrišču prepustili oranžnim, ki so se izkazali z izjemno učinkovitim napadom in s po dvema goloma prvih zvezdnikov, Robina van Persieja in Arjena Robbna, povsem pristrigli peruti furiji, ki se lahko tolaži zgolj s tem, da je tudi na prejšnjem šampionatu, na katerem se je naposled veselila prestižne krone, prvo tekmo (proti Švici) izgubila. Je pa v Južni Afriki na celem turnirju prejela zgolj dva gola, tokrat že v prvem dvoboju kar pet.

Špancem ni niti najmanj pomagalo, da so stali na žogi in jo imeli kar 64-odstotno v svoji posesti, če pa so le štirikrat sprožili na vrata Jasperja Cillessena, ki ga iz igre niti niso premagali. Nizozemci so prežali na hitre protinapade, ki so bili pravo orožje za tekmečevo luknjasto obrambo, v kateri je bil še posebej neprepoznaven najizkušenejši mož Sergio Ramos. Poleg petih golov je četa selektorja Louisa van Gaala zatresla še prečko, zasedba v (tokrat) belih dresih je bila torej nemočna kot le redko kdaj. Zanimivo: v zadnjih 50 letih sploh ni nikoli prejela toliko golov, pet ali več žog je v njeni mreži nazadnje končalo leta 1963, ko jo je Škotska odpravila s 6:2.

PRVI POLČAS

Španski selektor Vicente del Bosque je v napadu novincu na velikih tekmovanjih Diegu Costi dal prednost pred Davidom Villo, ki se po mundialu poslavlja od reprezentančnega dresa, in tudi najizkušenejšim napadalcem Fernandom Torresom. Zvezdnik madridskega Atletica Costa je bil glavni osmoljenec finala minule lige prvakov, saj je moral zavoljo poškodbe z igrišča že po devetih minutah, vendar pa je do mundiala povsem okreval in tudi našel mesto v začetni enajsterici.

Na drugi strani je nizozemski selektor Louis van Gaal v obrambo postavil štiri mlade fante, stare 24 let ali manj, ki so si še v zadnji sezoni kruh služili v domačem prvoligaškem tekmovanju (bodisi pri Feyenoordu ali Ajaxu), edini nekoliko izkušenejši branilec je bil član Aston Ville Ron Vlaar.

Že v osmi minuti je bila na preizkušnji španska obramba, ki je klecnila, njeno negotovost je popravil čuvaj mreže in kapetan furije Iker Casillas. Robin van Persie je namreč odlično zaposlil Wesleyja Sneijderja, ki se je znašel iz oči v oči s španskim vratarjem, ki pa je iztegnil desno roko in hladnokrvno ustavil njegov spodbuden poskus. To je bil za Nizozemce signal, da je tudi v tekmečevi obrambi najti luknje.

A prva se je zatresla mreža oranžnih. V 27. minuti se je v kazenskem prostoru znašel Costa, ki ga je od zadaj podrl Stefan de Vrij (za kar si ni prislužil rumenega kartona), italijanski sodnik Nicola Rizzoli pa je - s precej ostrim kriterijem - pokazal na belo točko. Nizozemci so zmajevali z glavo, a spremeniti niso mogli ničesar. Žogo si je na belo točko nastavil Xabi Alonso, sprožil v vratarjevo desno, Jasper Cillessen se je vrgel v pravo smer in bil blizu obrambi, a žoga je naposled končala za njegovim hrbtom. Aktualni svetovni prvaki so bili v vodstvu.

Po golu so Španci stopili na žogo, saj so jo imeli več kot dvetretjinsko v svoji lasti (69 %), kar je skladno z njihovo filozofijo z zadnjih velikih tekmovanj, da pač ne moreš prejeti gola, če držiš žogo v svoji posesti. V napadu niso bili pretirano agilni z izjemo Davida Silve, ki je v 43. minuti skušal z lobom ukaniti Cillessena, ki pa je njegovo namero prečital, iztegnil roki v zrak in izbil žogo v kot.

Špansko neučinkovitost pa je tik pred odhodom na odmor znal kaznovati z naskokom najučinkovitejši nizozemski reprezentant, napadalec Manchester Uniteda in kapetan oranžnih Robin van Persie. Ostra podaja Daleyja Blinda z leve strani je imela oči, Robin pa ni nič pomišljal, v teku je pantersko skočil in žogo poslal prek presenečenega Casillasa, ki je akcijo le nemočno opazoval, prav tako kot izigrani španski branilci, ki so se le gledali med seboj, kdo je bil krivec za van Persiejev gol. Manchestrov zvezdnik je postal prvi Nizozemec, ki se je med strelce vpisal na treh zaporednih svetovnih prvenstvih.

Prvi polčas ni v celoti zadovoljil nogometnih sladokuscev, nobeden od tekmecev ni bil v premoči, Španci so držali žogo, Nizozemci pa skušali najti luknje v njihovi obrambi s protinapadi. Resda pa branilci naslova že na prejšnjem svetovnem prvenstvu v Južni Afriki uvodoma niso blesteli, saj so morali premoč priznati Švicarjem, mesec dni pozneje pa so postali prva izbrana vrsta na svetovnem prestolu, ki je do končne zmage prišla kljub izgubljeni prvi tekmi.

DRUGI POLČAS

Nizozemci so dobili pred odmorom vsaj dvakratno potrdilo, da je tekmečeva obramba tokrat luknjasta kot zlepa ne. Nov dokaz je bila akcija v 53. minuti, ki so jo van Gaalovi izbranci kronali z golom. Spet je bil med podajalci Blind, v kazenskem prostoru se je do žoge dokopal Bayernov as Arjen Robben, ki se je pošalil in iz igre vrgel Sergia Ramosa in Gerarda Piqueta, nato pa s strelom po sredini vrat matiral še Casillasa, svojega nekdanjega soigralca pri Realu. To je bil njegov četrti gol na svetovnih prvenstvih.

Zanimivo: španski čuvaj mreže in kapetan je v Brazilijo prišel z neverjetno dediščino iz Južne Afrike, kjer dolgih 433 minut ni bil premagan, danes pa je moral dvakrat po žogo v mrežo v razmaku zgolj devetih minut. Pa bi lahko le nekaj trenutkov pozneje še tretjič, a je poskus van Persieja z desnico (morda iz prepovedanega položaja, ki pa ga sodniki niso zaznali) zaustavila prečka. Nizozemci so bili v popolnem naletu.

Še tretjič so izbranci Vicenteja del Bosqueja pokleknili v 65. minuti, ko je po prostem strelu Wesleyja Sneijderja (odigral je jubilejno stoto tekmo v dresu z državnim grbom) žoga preletela vse, tik ob drugi vratnici pa jo je v mrežo le pospravil branilec Stefan de Vrij s svojim prvim golom v majici z državnim grbom, s čimer se je oddolžil za napako v prvem polčasu, na račun katere so Španci dosegli vodilni gol. Ob tem sta Bruno Martins Indi in van Persie podrla tekmečevega vratarja, vendar pa Rizzoli igre ni prekinil. Branilci naslova izpred štirih let so bili na kolenih.

Pa ne le to, že v 72. minuti so bili potolčeni kot že dolgo ne. Casillas, ki tokrat res ni imel svojega dne, je skušal reševati žogo, ki so mu jo vrnili njegovi soigralci, a to storil tako nespretno, da mu jo je snel strelec uvodnega gola oranžnih van Persie in jo nato še porinil v mrežo. Navijači furije so bili poklapani, nizozemski privrženci, ki so močno prevladovali na tribunah, pa so imeli za kaj rajati.

V 79. minuti je van Gaal z igrišča potegnil strelca dveh golov van Persieja in ga zamenal z Jeremainom Lensom, kar pa oranžnim ni pristriglo peruti. Prav nasprotno: kljub visokemu vodstvu so bili še lačni golov - in obrestovalo se jim je že minuto pozneje. Še drugič je svoj šov v nasprotnikovem kazenskem prostoru uprizoril Robben, ki se je po preigravanju znebil dveh čuvajev in iz igre vrgel še povsem razglašenega Casillasa, mreža svetovnih prvakov se je zatresla še petič. Španska barka je bila potopljena.

Nekoliko se je španski kapetan odkupil z dvema zaporednima obrambama v 87. minuti, ko sta se drug za drugim v čudovitih priložnostih znašla rezervist Georginio Wijnaldum in Robben, a je Casillas oba lepa poskusa obranil. Naposled so Španci, da bi se izognili še večji katastrofi, že komaj čakali, da je sodnik Rizzoli po štirih minutah dodatka vendarle odpiskal konec dvoboja, ki ga bodo skušali čimprej pozabiti in se kar najbolje pripraviti na sredin obračun z izbrano vrsto Čila.

ŠPANIJA : NIZOZEMSKA 1:5 (1:1)

Strelci: 1:0 - Xabi Alonso (27, 11-m), 1:1 - Robin van Persie (44), 1:2 - Arjen Robben (53), 1:3 - Stefan de Vrij (65), 1:4 - Robin van Persie (72), 1:5 - Arjen Robben (80).

ŠPANIJA (4-3-3): Iker Casillas (kapetan), Sergio Ramos, Gerard Pique, Cesar Azpilicueta, Jordi Alba, Xabi Alonso (od 62. Pedro Rodriguez), Sergio Busquets, Xavi Hernandez, Diego Costa (od 62. Fernando Torres), Andres Iniesta, David Silva (od 78. Cesc Fabregas).

NIZOZEMSKA (5-3-2): Jasper Cillessen, Daley Blind, Daryl Janmaat, Ron Vlaar, Stefan de Vrij (od 77. Joel Veltman), Bruno Martins Indi, Nigel de Jong, Jonathan de Guzman (od 62. Georginio Wijnaldum), Wesley Sneijder, Arjen Robben, Robin van Persie (kapetan, od 79. Jeremain Lens).