Španski mediji: Ne le poraz, temveč zgodovinska katastrofa

V španski reprezentanci veliko skrbi in razočaranja, »tulipani« se veselijo in razmišljajo o Avstraliji.

Objavljeno
14. junij 2014 10.27
Posodobljeno
14. junij 2014 10.27
Brazil Soccer WCup Spain Netherlands
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Sao Paulo - Sinočnji poraz španske nogometne reprezentance na SP proti Nizozemski z 1:5 je bil presenetljiv in boleč, a tudi zaslužen. Hkrati je bil to najvišji poraz branilca naslova na prvi tekmi naslednjega mundiala na dosedanjih svetovnih prvenstvih.

Temu primerno je bilo kajpak vzdušje v španski ekipi po prvi temi. Vratar in kapetan Iker Casillas je prevzel odgovornost za »najhujši večer v karieri«, potem ko je tudi sam naredil napako pri enem od golov odličnega Robina van Persieja, ki je na koncu prvega polčasa izenačil po dvomljivi 11-metrovki Špancev - uspešno jo je izvedel Xabi Alonso, nato pa svoj šov nadaljeval v drugem polčasu, ko mu je z dvema goloma na pomoč pritekel še Arjen Robben.

»Nismo se dobro odzvali na drugi van Persiejev gol. Bili so evforični in nas povsem potolkli,« je po tekmi priznal selektor Vicente del Bosque. »V drugem polčasu smo vse naredili narobe, to je bil pravi debakl,« je dodal vezist Xavi.

Še posebej potrt je bil Casillas, ki je bil le bleda senca finala SP 2010, ko je prav proti Nizozemski zaklenil svoja vrata in bil ključni junak naslovov tudi na evropskih prvenstvih 2008 in 2012. »Morate nam oprostiti za takšno predstavo na splošno in tudi mojo konkretno. Nisem bil dovolj dober,« se je posul s pepelom.

Španski mediji so poraz danes označili za »sramoto« in »katastrofo«. Večina od njih je s prstom pokazala prav na Casillasa. »To ni le poraz, to je zgodovinska katastrofa,« so zapisali pri Marci. Ob povprečnih prestavah Sergia Ramosa, Gerarda Piqueja, Andresa Inieste in Xavija zdaj mnogi že ugibajo o koncu španske ere na vrhu velikih tekmovanj.

Najbolj kritični so bili pri dnevniku AS: »Izgubili smo čarobnost. Ekipa, ki od leta 2008 ni nikoli prejela več kot en gol, je bila tokrat povsem ponižana. Kako je mogoče, da prvak po vodstvu z 1:0 povsem razpade. Vicente, nekateri igralci so v Brazilijo prišli na počitnice in te je treba takoj poslati domov.«

»Fenomenalna Arjen Robben in Robin van Persie sta igrala briljantno, bodoči trener Manchester Uniteda Louis van Gaal pa nam je odčital taktično lekcijo. V tekmi smo prejeli več golov kot na zadnjih dveh velikih tekmovanjih skupaj, vratar Iker Casillas pa je doživel najtežji večer v karieri,« pa je zapisal novinar Marce.

Pred naslednjo tekmo proti Čilu, ki je uvodoma s 3:1 premagal Avstralijo, čaka selektorja težko delo. Po hudem udarcu mora spet dvigniti ekipo in jih motivirati za nadaljevanje, so se strinjali španski mediji.

Največja zmaga tulipanov

Visoka zmaga »tulipanov« je šokirala nogometni svet, pa tudi varovance selektorja Luisa van Gaala. »Zadeli bi lahko pet, ah saj jih je bilo pet ... No lahko bi padlo, šest, sedem, osem golov,« si je Špance privoščil Van Persie in še dejal, da je bila to ena najboljših tekem nizozemske reprezentance v zgodovini.

Nizozemce zdaj v sredo čaka Avstralija, zvezdnik Manchester Uniteda pa je od soigralcev zahteval, da hitro pozabijo to veliko zmago. »Premagali smo najboljšo ekipo na svetu zadnjih šestih let. Ta zmaga je za nas velik kompliment, močno smo si jo želeli in tudi zelo dobro igrali, da smo si jo zaslužili. Lahko uživamo v tem uspehu, a ne dolgo, čaka nas že priprava ma Avstralijo,« je dejal junak dneva.