Številka 2 bo glavni na tekmi številka 1

Nicola Rizzoli: Italijan je lani sodil finale lige prvakov. Argentini v Braziliji sodil dve tekmi, Nemčiji nobene.

Objavljeno
13. julij 2014 09.53
G. N., šport
G. N., šport
Argentina bo svetovna prvakinja. Tako bi lahko sodili po izboru glavnega sodnika nocojšnjega finala. Zadnje dejanje bo vodil 42-letni Italijan Nicola Rizzoli, ki je na 20. mundialu Argentini sodil dve tekmi in obe so Južnoameričani dobili – proti Nigeriji s 3:2 in Belgiji z 1:0.

Belgijski selektor Marc Wilmots ni bil posebej navdušen nad Italijanovo pravico. »Ne želim biti cmerav, ampak zaznal sem, da nikoli ni sodil prekrška v škodo Argentine. Vedno, kadar se je kaj dogajalo z Messijem, je dosodil prekršek. Messi je storil tri prekrške in jo odnesel brez kartona, mi enega in takoj smo prejeli rumeni karton,« je bila ena od redkih kritik na Italijanov račun.

Rizzolijev izbor je nekoliko presenetljiv glede na nastop evropske ekipe v finalu. Favorit št. 1 v primeru južnoameriško-evropskega finala je bil vendarle Uzbekistanec Ravšan Irmatov, še posebej, ker so pri Svetovni nogometni zvezi doslej vedno upoštevali tudi zemljepisni faktor. Azijec namreč še ni sodil finalne tekme. FIFA je bila pri izbiri tudi pragmatična. Irmatovova šibka točka so bili namreč pomočniki, ki niso bili na njegovi ravni.

Odločitev, da bo arhitekt iz Bologne nocoj prvi dirigent orkestra na Maracani, bi kritiki lahko komentirali tudi z oceno, da ta izbira sodi v kategorijo »italijanskih poslov«. Prvi mož sodniškega komiteja pri FIFA je švicarski Italijan Massimo Busacca, toda vsi drugi argumenti govorijo v Rizzolijev prid. Na lestvici najboljših sodnikov zaostaja le za Angležem Howardom Webbom, ki je imel največ privržencev, da bi spet sodil finale in postal prvi sodnik z dvema finaloma na SP. Webbove avtoritete pa ni mogoče kar tako prekositi, zaradi česar Rizzoli ne bo imel lahke naloge. Čeprav se ponaša s trojčkom: trikrat zapored je bil izbran za najboljšega sodnika v Italiji.

Po Sergiu Gonellu (Argentina : Nizozemska 3:1 leta 1978) in Pierluigiju Collini (Brazilija : Nemčija 2:0 leta 2002) bo Rizzoli tretji Italijan v finalu SP. »O tem sem sanjal. Prelepo, ampak težko je opisati, kaj mi pomeni soditi finale 20. svetovnega prvenstva. Lahko bi ga posvetil sebi, svojemu 20-letnemu trdemu delu. Začel sem s 16 leti. Zasluga ni samo moja, ampak od vseh, ki so me kaj naučili in me spodbujali na tej poti. Predstavljal bom Italijo in želim biti eden od najboljših na igrišču,« je ob svojem izboru povedal Rizzoli, ki je 20. mundial začel s spektakularno tekmo, v kateri je Nizozemska premagala Španijo s 5:1.

»Izbrali smo najboljšega,« je dejal Jim Boyce, član arbitražnega komiteja pri FIFA. Drugi kandidati so bili še Irmatov, Webb, Portugalec Pedro Proença in Šved Jonas Eriksson.

Rizzolijev slog sojenja je tehnično dovršen, če bi uporabili igralsko označbo. »Najpomembnejše za sodnika je, da taktično čuti igro in jo prebira. Nikoli se ne sme znajti v položaju, da je presenečen. Mora biti tehnično podkovan, hiter in odločen,« je izpostavil nekaj obrtnih podrobnosti, ki ločijo najboljše od dobrih in slabih. »Ob tem mora še uživati,« je še dodal in opozoril na podrobnost, ki jo nogometni navdušenci prevečkrat pozabljajo. »Moštvo, ki izgubi prvo tekmo na SP, še vedno lahko igra v finalu in je svetovni prvak. Sodniku napaka na prvi tekmi ni dovoljena. Finale je zanj izgubljen.« Pred mundialom je Rizzoli na vprašanje, ali se vidi v finalu SP, odgovoril domoljubno. »Jaz v finalu? Raje bi videl Italijo.« Zdaj bo azzurre zastopal le on. »Nogomet v Italiji ni mrtev. Prepričan pa sem, da so vsi v Italiji ponosno na to, da bom sodil finalno tekmo,« je še povedal Rizzoli, nad katerim pa tudi Nemci ne bi smeli preveč tarnati. Zadnjemu Bayernovemu zmagoslavju v ligi prvakov je dirigiral prav Rizzoli.