Sveti Luis se je Angležem oddolžil za zmerljivke

Urugvaj spet živ: po porazu s Kostariko padla Anglija. Luis Suarez izkoristil darilo angleškega kapetana.

Objavljeno
20. junij 2014 07.54
G. N., šport
G. N., šport
São Paulo – Anglijo, če ne bo čudeža, od vrnitve v domovino loči le še ena tekma. V svoji drugi tekmi v skupini D je še drugič izgubila – še drugič z 1:2. Boljši je bil Urugvaj, ki ga je po uvodnem porazu s Kostariko med žive vrnil pozdravljeni Luis Suarez. Najboljši strelec in igralec angleškega prvenstva v zadnji sezoni je zabil oba gola. Zmagovitega v 85. minuti.

Kolektivni fanatizem Urugvajcev, sreča in Suarezovo mojstrstvo so bili odločilni za novo razočaranje v taboru Anglije, ki vendarle še ni odpisana. Znova všečni Otočani so dali vse od sebe, poskusili so vse, kar so zmogli, prek Wayna Rooneyja, ki je dosegel svoj prvi gol na svetovnih prvenstvih, nadomestili uvodni zaostanek, a na koncu ostali brez nagrade za pogumno igro. Neodločen izid ne bi bil nepravičen, toda nogomet za izumitelje sodobnega nogometa ostaja igra, ki jim prinaša več gorja kot veselja. In tudi neverjetne zgodbe. Odločilni trenutek v 85. minuti sta zrežirala igralca Liverpoola, kapetan Anglije Steven Gerrard in Suarez. Gerrard je dolgo urugvajsko podajo v globino z glavo (bil je prenizek, da bi žogo suvereno odbil) podaljšal in jo spremenil v prvovrstno asistenco, ki jo tako izurjeni strelec, kot je Suarez, ni mogel izpustiti iz nog. Stekel je v dvoboj iz oči v oči z Joejem Hartom in ga rahlo z leve strani premagal še drugič na tekmi, tokrat s projektilom v višini rame.

»Večkrat sem sanjal o tem in zato zdaj neizmerno uživam. Na vse kritike, ki so jim v zadnjih letih slišal v Angliji in so me zelo prizadele, sem jim odgovoril z goli. Zdaj imajo, kar so hoteli. Zmago smo potrebovali, ampak zdaj se bo treba spočiti in pripraviti za tekmo z Italijo,« je dejal prvi zvezdnik tekme, ki je ob odhodu z igrišča objel fizioterapevta Walterja Ferreiro. On je namreč skrbel zanj po operaciji levega kolena. Dvoboj si bo zelo dobro zapomnil tudi angleški selektor Roy Hodgson. »Drugi gol je bil posledica obrambne napake,« je dejal veteran med trenerji, ki je izgubil tudi taktični dvoboj z urugvajskim vrstnikom Oscarjem Tabarezom. Hodgson se že spogleduje s predčasno vrnitvijo v domovino in kritikami, ki ga bodo najbrž poslale v nogometni pokoj. »V Brazilijo smo prišli z veliki upi, a jih nismo znali spremeniti v uspešno zgodbo. To me zelo zelo žalosti,« je dejal 66-letni strokovnjak, ki je po odstopu Fabia Capella postal angleški selektor 1. maja leta 2012.

Že v prvem polčasu so Urugvajci tako rekoč edino priložnost spremenili v gol. Edinson Cavani je prefinjeno podal za angleško obrambno vrsto, Suarez pa je z zvrhano mero občutka spremenil predložek v vodstvo s strelom z glavo. »Opravili smo imeniten posel. Vsi smo bili junaki. Trdo smo delali od prve do zadnje minute in to nam je prineslo zmago,« je ocenil Cavani, zvezdnik Paris St. Germaina.

Anglija je bila večji del dvoboja podjetnejša in bolj napadalna. Urugvaj pa se je tekme lotil veliko bolj taktično premeteno in čakal na obrambne napake tekmecev. Suarezova vrnitev po operaciji meniskusa je vrnila samozavest v moštvo, ki ga je ob podpori več desettisoč rojakov na stadionu Corinthiansa do zmage vodila fanatična bojevitost. Za Urugvajce ni bilo izgubljenih žog in po vzoru mehiškega vratarja Guillerma Ochoe so dobili tudi svetnika. Naslovnico časnika El País je po tekmi okrasila Suarezova fotografija z naslovom Sveti Luis, kralj golov.