Tulipani z bronom pozdravili moralnega mačka po polfinalu

Po uspešnem mundialu Louisa van Gaala z Nizozemsko so pričkovanja v Manchester Unitedu zdaj toliko višja.

Objavljeno
13. julij 2014 09.25
Posodobljeno
13. julij 2014 10.00
FBL-WC-2014-MATCH63-BRA-NED
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Brasilia - Tolažilno nagrado, ki so jo tako obupno iskali brazilski nogometaši, so sinoči na predzadnjem obračunu letošnjega mundiala osvojili Nizozemci. Vrsta Louisa van Gaala je z bronasto kolajno vsaj delno zacelila rane po bolečem porazu v polfinalu proti Argentini po strelih z 11 metrov. »Tulipani« so tretje mesto osvojili prvič.

Korak k zmagi so storili že v začetnih minutah prvega polčasa. Najprej je sporno dosojeno enajstmetrovko uspešno izvedel kapetan Robin van Persie, po napaki Brazilcev je v 17. minuti zadel še Daley Blind, piko na i je povsem ob koncu tekme postavil Georginio Wijnaldum.

»To je bilo lepo zadoščenje. Potem ko smo izgubili v polfinalu, smo se vrnili in končali na tretjem mestu. Želeli smo pustiti dober vtis,« se je veselil strelec zadnjega gola. Nizozemci so bili s hitrimi napadi velika uganka za počasno brazilsko obrambo, nekaj napak je storil tudi alžirski sodnik Djamel Haimoudi. Čeprav je napačno dosodil 11-metrovko ob prekršku Thiaga Silve, jo je slednji še dobro odnesel brez rdečega kartona.

»Takšen zaključek je lep. Z njim smo povsem pozdravili moralnega mačka, ki smo ga imeli po izgubljenem polfinalu. Ponosen sem, da smo tako končali prvenstvo, vse pohvale soigralcem. Zares je užitek delati z njimi. Mislim, da smo si na tem prvenstvu zaslužili več,« je dejal eden najvidnejših v nizozemski vrsti Arjen Robben, ki pa je takoj po tekmi še enkrat ocenil, da tekma za 3. mesto nepotrebna.

»Mislim, da gre tukaj le za komercialne interese krovne nogometne zveze. Na SP gre samo za zmago. Ko izgubiš polfinale, si želiš le še domov. Seveda smo profesionalci, nastopimo na tekmi in seveda si spet želimo zmago. Na koncu se je izšlo dobro, osvojili smo tretje mesto, ki ga pred prvenstvom ni pričakoval nihče. Mnogi so bili mnenja, da se bomo poslovili že po predtekmovanju,« je dejal in obene tudi stopil v bran Braziliji. »Še vedno so odlična ekipa. Ne gre spregledati, da so izgubili proti tokrat res fantastičnim Nemcem, po drugi strani jim je šlo na tej tekmi res vse narobe. Tega ne želiš nobeni ekipi. Te tekme se bodo še dolgo spominjali in to boli.«

Van Gaala že čakajo na Old Traffordu

Zadovoljen je bil tudi nizozemski selektor Louis van Gaal, ki je ocenil, da je tokrat vodil najboljšo reprezentanco doslej. »Tukaj smo dosegli več kot dva gola na tekmo, na celem turnirju smo prejeli le štiri. Tudi danes ni bilo lahko, Brazilci so imeli dan odmora več od nas, a zelo dobro smo začeli. Sodniških napak na tekmi je bilo preveč,« je po tekmi ocenil Nizozemec, ki je bil na mundialu tudi edini trener, ki je dal priložnost prav vsem 23 igralcem. Kot zadnji jo je v končnici tekme za tretje mesto dobil še vratar Michel Vorm. Sploh prvič v zgodovini SP je na enem turnirju zaigralo vseh 23 nogometašev.

Van Gaal se zdaj poslavlja kot nizozemski selektor (nasledil ga bo Guus Hiddink) in začenja službovanje v Manchester Unitedu. Potem ko je na mundialu navdušil z nekaj drznimi manevri (denimo menjava vratarja Tima Krula za enajstmetrovke proti Kostariki) so pričakovanja na Old Traffordu toliko višja. Toda preudarni Nizozemec je opozoril, da moštva ne more za vedno čudežno rešiti pred porazi. »To mi ni uspelo ne v Ajaxu, Barceloni in Bayernu. Porazi so pač del športa. Upam le, da bom lahko delal, kot najbolje znam. Ali bo to zadovoljilo navijače, bomo še videli, vsekakor pa upam, da bomo uspešni,« je dejal.

Toda novi trener očitno navijačem rdečih vragov vliva veliko upanja. Manchester United je namreč kljub porazni lanski sezoni v rekordnem času že prodal 55.000 sezonskih vstopnic, je poročal Daily Mail.