Utrinki z mundiala (1): FIFA vendarle kaznovala prvega sodnika

Po dveh neupravičeno dosojenih prepovedanih položajih je kovčke pospravil komubijski pomožni sodnik Humberto Clavio.

Objavljeno
21. junij 2014 12.06
Brazil Soccer WCup Mexico Cameroon
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Sao Paulo - Letošnje nogometno svetovno prvenstvo v Braziliji si bodo športni privrženci zapomnili tudi po številnih sodniških spodrsljajih, zaradi katerih je moral doslej odgovarjati le en delilec pravice, pa še ta zgolj pomožni. Kolumbijec Humberto Clavio je moral zaradi napak med dvobojem Mehike in Kameruna (1:0) že odpotovati domov, čeravno je bil sprva delegiran tudi kot pomočnik rojaku Wilmarju Roldanu na jutrišnji tekmi med Južno Korejo in Alžirijo. Sodniški odbor Mednarodne nogometne zveze (FIFA) ga je kaznoval zaradi dveh neupravičeno dosojenih prepovedanih položajev ob nesojenih golih Mehičana Giovanija dos Santosa.

Zavrnjenih 79 tujih navijačev

Brazilska policija je doslej v času prvenstva 79 tujcem preprečila vstop v državo. Zavrnjeni so bili bodisi na seznamih Interpola bodisi so v domovini obravnavani kot nasilni športni navijači ali celo pedofili. Doslej je moralo na brazilski meji obrniti 24 Američanov, 18 Nigerijcev in 15 argentinskih huliganov. Obenem so oblasti pot domov pokazale tudi 85 čilskim privržencem, ki so v sredo vdrli v novinarsko središče ob štadionu Maracana v Riu. Državo morajo zapustiti najpozneje do jutri, sicer jim grozi izgon. V ponedeljek so v Riu aretirali tudi mednarodno iskanega mehiškega preprodajalca mamil, ki si je želel v Fortalezi ogledati nogometno tekmo.

Poostrena varnost v Riu

Po navijaškem izgredu med obračunom Čila in Španije, ko so navijači brez vstopnic nasilno vdrli na štadion Maracana v Riu, so se prireditelji zganili in za vnaprej zagotovili poostreno skrb za varnost na prizoriščih in njihovi okolici. »Število varnostnikov na Maracani bomo povečali za 600,« je poudaril Roberto Alzir, odgovoren za varnost v Riu. V sredinem obračunu Španije in Čila, med katerim so skušali številni privrženci južnoameriškega predstavnika priti na štadion brez ustreznih vstopnic kar prek novinarskega središča, je sicer za varovanje na štadionu skrbelo 3000 policistov in več kot tisoč stevardov, ki so aretirali 87 navijačev.