Utrinki z mundiala (1.): Hitzfeld se je poslovil od nogometa, Maradona kritičen do Argentine

Selektor švicarske reprezentance Ottmar Hitzfeld je sklenil svojo trenersko kariero.

Objavljeno
02. julij 2014 09.19
Posodobljeno
02. julij 2014 09.39
FBL-WC-2014-MATCH55-ARG-SUI
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Sao Paulo - Selektor švicarske reprezentance Ottmar Hitzfeld se je po včerajšnjem porazu proti Argentini v osmini finala dokončno poslovil o nogometa.

65-letni Nemec je svojo trenersko pot začel leta 1983 in v svoji bogati karieri med drugim osvojil sedem naslovov nemškega prvaka - pet z Bayernom in dva z Borussio iz Dortmunda - ter dva naslova evropskega klubskega prvaka (Borussia Dortmund 1996/97, Bayern 2000/01), zdaj pa bi se rad posvetil ostalim stvarem.

»Švica si je s svojimi rezultati prislužila priznanje številnih ljudi po svetu in prvenstvo lahko zapustimo z dvignjenimi glavami. Kar pa zadeva mojo prihodnost, upokojil se bom in posvetil bolj mirnemu življenju,« je pojasnil Hitzfeld.

Maradona kritičen do Argentine

Argentinska reprezentanca se je po težko priborjeni zmagi nad Švico (1:0) uvrstila v četrtfinale, s svojo igro pa ni prepričala legendarnega argentinskega nogometaša Diega Armanda Maradone:

»Ekipa ni v stanju, da bi menjala ritem igre, zvezna vrsta dela vse preveč napak, igra premalo tvegano, brez pravih pobud, Messi pa je v napadu osamljen. Nekateri igralci so videti, kot da sploh še niso začeli igrati, ekipa je videti, kot da igra s 40-odstotno jakostjo. Če se ne bomo prebudili, bomo imeli v nadaljevanju še velike težave,« je dejal Maradona.

Na prvenstvu dva prosta dneva

Rio de Janerio - Na svetovnem prvenstvu v Braziliji bodo četrtfinalisti deležni dveh dnevov počitka, tekmovanje se bo nadaljevalo v petek.

V četrtfinale prvenstva so se uvrstili vsi zmagovalci skupin - gostiteljica Brazilija, Kolumbija, Nizozemska, Kostarika, Francija, Nemčija, Argentina in Belgija.

V tem delu tekmovanja bo imela tako največ predstavnikov Evropa (4), sledita Južna Amerika (3) in Srednja Amerika (1), medtem ko sta v osmini finala izpadli zadnji afriški predstavnici Nigerija in Alžirija.

Na listi najboljših strelcev je na prvem mestu Kolumbijec James Rodriguez s petimi goli, enega manj so dosegli Nemec Thomas Müller, Argentinec Lionel Messi in Brazilec Neymar.

Polfinalna para svetovnega prvenstva bosta znana v noči s sobote na nedeljo. Najprej bosta v petek na sporedu prva četrtfinalna obračuna med Francijo in Nemčijo (18) ter Brazilijo in Kolumbijo (22), v soboto pa bosta sledila dvoboja Argentine in Belgije (18) ter Nizozemske in Kostarike (22).

Policija v Riu ujela prekupčevalce vstopnic

Policija je v Riu de Janeiru aretirala tri ljudi, ki so prekupčevali s vstopnicami za ogled svetovnega prvenstva. Policisti so pri treh tujcih - šlo bi naj za dva Američana in Italijanko - v hotelu zasegli 200 vstopnic z vrednostjo po 175 dolarjev, ki naj bi jih prodali po 1170 dolarjev. Policisti so reagirali na anonimni namig, doslej pa so aretirali že ducat nezakonitih trgovcev z dragocenimi papirčki za ogled katere od tekem mundiala. Pregledi na črnem trgu so od začetka prvenstva vse pogostejši.