Utrinki z mundiala (1.): Neymar bo nared za četrtfinale, Nemci že prejeli premije za četrtfinale

Brazilec Neymar si je na tekmi 1/8 finala proti Čilu poškodoval stegensko mišico, a bo lahko igral na sobotni tekmi.

Objavljeno
01. julij 2014 09.30
Posodobljeno
01. julij 2014 09.53
FBL-WC-2014-MATCH49-BRA-CHI
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Riode Janeiro - V brazilski reprezentanci imajo pred sobotnim četrtfinalnim obračunom s Kolumbijo nekaj preglavic zaradi poškodbe zvezdnika Neymarja, ki pa naj bi bil pravočasno nared.

22-letni Brazilec si je na tekmi osmine finala proti Čilu poškodoval stegensko mišico, a kljub temu uspešno izvedel svojo enajstmetrovko in reprezentanci pomagal do napredovanja.

»Neymarjev nastop na sobotni tekmi ni pod vprašajem. Zaradi udarca v desno koleno in levo stegensko mišico potrebuje terapije, zaradi katerih bo izpustil kakšen trening, vendar bo zagotovo igral v četrtfinalu,« je povedal predstavnik brazilske reprezentance Rodrigo Paiva.

Scolari kritičen do sodnikov in Sancheza

Brazilski selektor Luiz Felipe Scolari je sicer kmalu po tekmi s Čilom poskrbel za nekaj strahu, saj je dejal, da Neymar verjetno ne bo igral proti Kolumbiji: »Ima zateklo stegensko mišico, kar predstavlja velik problem. Na voljo imamo štiri ali pet dni, da ga pripravimo,« je razkril Scolari, čigar slabe napovedi se niso uresničile.

Selektor države gostiteljice je tudi kritiziral sodnike, ker na tekmi s Čilom niso zaščitili Neymarja, hkrati pa okrcal čilenskega zvezdnika Alexisa Sancheza: »Ne razumem, kako lahko igralci grobo štartajo na nasprotnika in si ne prislužijo kartona. Nekateri pravijo, da Neymar hitro pade po tleh, na tekmi s Čilom je to storil trikrat. Alexis Sanchez je utrpel 15 prekrškov, pri čemer je kar 12-krat padel po tleh.«

Brazilija in Kolumbija se bosta v četrtfinalu pomerili v soboto ob 22. uri, zmagovalec tega obračuna pa bo igral z boljšim iz para Nemčija - Francija.

Nemška zveza že izplačala premije za četrtfinale

Nemška nogometna zveza DFB je sporočila, da je svojim reprezentantom, ki so sinoči po podaljšku premagali Alžirijo, že izplačala premije za uvrstitev v četrtfinale - vsak izmed igralcev je prejel po 50.000 evrov.

V kolikor bodo Nemci v petek premagali Francoze, bodo bogatejši še za 50.000 evrov, v primeru uvrstitve v finale bodo prejeli po 150.000 evrov. Če bo Nemčija osvojila naslov prvakov, bo vsak izmed nogometašev skupaj dobil 300.000 evrov, DFB pa bi morala za nagrade skupaj plačati 6,9 milijona evrov. »V tem primeru bomo nagrade izplačali z veseljem,« je dejal predsednik DFB Wolfgang Niersbach.

Denarne nagrade najboljšim namenja tudi Mednarodna nogometna zveza. Vsakemu udeležencu četrtfinala pripada po 10,3 milijona evrov, svetovni prvak pa bo dobil 25,6 milijona evrov.

Francoska policija pridržala 29 oseb po tekmi med Nemčijo in Alžirijo

Francoski policisti so morali ukrepati po sinočnji tekmi med Nemčijo in Alžirijo (2:1) in so pridržali 29 oseb, večinoma zaradi zažiganja kontejnerjev s smetmi in avtomobilov.

»Na celotnem območju Francije je bilo zaradi manjših incidentov po tekmi Alžirija - Nemčija pridržanih 29 oseb. Ni prišlo do izbruha nasilja, kot so nekateri napovedovali. Noč je bila tako razmeroma mirna«, je o dogodkih povedal predstavnik ministrstva za notranje zadeve Pierre-Henry Brandet.

Policija se je na dvoboj Nemčije in Alžirije dobro pripravila, saj je po državi angažirala več kot 25.000 policistov, ki so skrbeli za red in mir. Kljub masovni policijski akciji po vseh večjih mestih pa so po vsej Franciji dokaj mirno sprejeli slovo Alžirije od mundiala, ugotavljajo francoski mediji.