Uvodni dan prvenstva v znamenju protestov in poplav

Prvi dan svetovnega prvenstva nista zaznamovali le otvoritvena slovesnost in tekma Brazilije in Hrvaške.

Objavljeno
13. junij 2014 16.28
BRAZIL-WORLDCUP/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Belo Horizonte/Sao Paulo - Včerajšnji prvi dan svetovnega prvenstva je bil v znamenju otvoritvene slovesnosti in zmage gostiteljice Brazilije nad Hrvaško, isti dan pa so se zgodili tudi nekateri negativni dogodki.

Tako je policija v Belo Horizonteju obračunala s protestniki, ki so izrazili svoje nestrinjanje s pretiranim zapravljanjem vlade za svetovno prvenstvo.

Približno 200 protestnikov se je zneslo nad izložbami in inventarjem trgovin in bank v mestu, nato pa se je spopadla s policisti, ki so za umiritev razmer uporabili tudi tovornjake in helikopterje.

Jezni protestniki so prevrnili eno od policijskih vozil ter razbili okna stavbe v osrednjem poslovnem okrožju. Med opravljanjem svojega dela je poškodbe staknil fotograf britanske tiskovne agencije Reuters, ko je vanj priletel kamen, ki ga je vrgel eden od protestnikov. Policija je aretirala štiri protestnike.

Brazilska policija se je s protestniki spopadla tudi v Sao Paulu, kjer so bili pripadniki varnostnih sil prisiljeni za umiritev jeznih protestnikov, ki so korali proti Areni Corinthians, kjer se je odvijala slovesnost ob začetku mundiala, uporabiti solzivec in gumijaste izstrelke.

Poplave terjale 13 žrtev

Včeraj so predele severno od Sao Paula prizadele hude poplave, v katerih je življenje izgubilo 13 ljudi. Poplave so prizadele več kot pol milijona ljudi v 150 krajih v državi, brazilske oblasti pa skrbi, da bi lahko poplavne vode prizadele tudi tamkajšnjo prestolnico Curitibo, kjer bosta prihodnji teden odigrani tekmi predtekmovanja svetovnega prvenstva, in sicer med Iranom in Nigerijo ter Hondurasom in Ekvadorjem.

Preminil legendarni madžarski vratar Grosics

V 89. letu starosti je umrl legendarni madžarski vratar Gyula Grosics, član slovite madžarske ekipe, ki je v začetku petdesetih let prejšnjega stoletja prevladovala v svetovnem nogometu.

Izjemni vratar, ki so ga zaradi nošenja črne športne opreme klicali Črni panter, je med letoma 1947 in 1962 vknjižil 86 nastopov za Madžarsko, igral na treh svetovnih prvenstvih (1954, 1958, 1962) in leta 1952 osvojil naslov olimpijskega prvaka.