V Braziliji na istem vlaku tudi Grčija in Nemčija

Morda bi med morebitnim obiskom Brazilije 2014 zamenjal ploščo celo kakšen evroskeptik.

Objavljeno
03. julij 2014 16.36
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Med številnimi evropskimi navijači in celo v taborih nekaterih reprezentanc kroži teorija, da je tokrat vse pripravljeno za veliki finale med Brazilijo in Argentino, ter da Svetovna nogometna zveza že ve, zakaj na južnoameriških tleh ne more zmagati izbrana vrsta iz Evrope. Podobno menijo ljubitelji zgodovinske statistike, češ, saj v prestižnem merjenju moči med Evropo in Južno Ameriko še nobena celina na »lestvici« ni vodila za več kot eno zmago. Po slavju Urugvaja na premiernem mundialu leta 1930 je nato Italija preobrnila »izid« na 1:2, naslednji zasuk je sledil po brazilskem uspehu leta 1962 (4:3 v zmagah), Evropa je spet prevzela vodstvo z 10:9 v zmagah šele nazadnje v Južni Afriki, ko je Španija »ubranila« italijansko zmago iz Nemčije 2006. Zaradi tega »mora« na brazilskih tleh zmagati južnoameriška selekcija, Brazilija in Argentina pa bosta v finalu določili, katera je boljša, pravijo privrženci teorije zarote.

Bolj realno je, da so na vseh prvenstvih zmagale tedaj najboljše ekipe in težko bi za katerokoli rekli, da ni zasluženo osvojila naslova prvaka. Realno je tudi dejstvo, da uživajo v Braziliji strahovito podporo vse reprezentance, ki ne prihajajo iz Evrope. Kar malce nenavadno je (bilo) poslušati koncerte žvižgov, namenjenih evropskim reprezentancam v dvobojih z vseameriškimi, afriškimi in celo azijskimi tekmeci. V drugem polčasu tekme Portugalske in Gane so Brazilci obrnili hrbet celo nekdanji »matici« in Cristianu Ronaldu ...

Nekateri se ne navzven ne obremenjujejo z navijači. »Ne verjamem, da nas Brazilci ne marajo. Morda pa bodo za nas v petek proti Nemčiji,« je po tekmi z Nigerijo razmišljal Didier Deschamps. Bolj zgovorni so bili prizori s tekem Grčije s Slonokoščeno obalo in Kostariko ali z dvoboja med Nemčijo in Alžirijo. Grki so na obeh tekmah zabili gol v sodnikovem dodatku in obakrat so čustveno pošiljali gledalce na tribuni v ... Zanimivo bi bilo slišati tudi besede Mesuta Özila in Jeroma Boatenga, ki sta jih namenila domačim navijačem v Porto Alegreju, ko je Özil zabil Alžircem gol v 120. minuti tekme. Prizori z Youtuba povedo več kot tisoč besed.

Na svetovnem prvenstvu v nogometu se je zgodilo, kar se ne more v politiki ali gospodarstvu – da so bili Grki in Nemci na istem vlaku. Evropejci med mundialom v Braziliji ne bi mogli dobiti lepšega vabila za enoten nastop tudi pri usodnejših tematikah, kot je nogomet. Evropska unija namreč predstavlja največje gospodarstvo na svetu le enotna in združena. Morda bi med morebitnim obiskom Brazilije 2014 zamenjal ploščo celo kakšen evroskeptik.

Glavno vprašanje pred današnjim dnem torej ni, kdo bo svetovni prvak – Južnoameričan, seveda –, pač pa, kdo je v očeh brazilskih navijačev bolj evropski, Nemčija ali Francija.