V Montevideu kot na svetovnem prvenstvu

Ponoči (1.30) prva tekma Katančevih izbrancev na južnoameriški turneji. Prvič tudi novinec Rotman?

Objavljeno
04. junij 2014 10.38
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Montevideo – Nocoj bo začela nastop na svojem »svetovnem prvenstvu« tudi Slovenija. Nočna prijateljska tekma z Urugvajem (1.30) in sobotni spektakel v Argentini bosta slovenskim nogometašem nedvomno ponudila močan okus po brazilskem mundialu. Pred izbranci Srečka Katanca je najmočnejši »paket« dveh tekem doslej in redko ponujena priložnost za boj z najboljšimi na svetu.

Slovenci seveda ne sodijo med avtsajderje, kar je mogoče začutiti tudi med sprehodom po ulicah Montevidea. Mimoidoči dobro vedo, s kom bodo igrali generalko za mundialsko premiero s Kostariko, tudi gospa pri 65 letih se ni zmedla. »Eslovenia? Si, futbol!« Tudi organizatorji, ki so za nocojšnji spektakel na legendarnem štadionu Centenario do včerajšnjega dopoldneva prodali 45.000 od redno izdanih 50.300 vstopnic – druge razdelijo pokroviteljem in klubom –, navijače vabijo poznavalsko: »Nebeški se bodo poslovili od Urugvajcev v tekmi s Slovenijo, ki ima v svojih vrstah tudi Interjevega vratarja Samirja Handanovića in Fiorentininega zvezdnika Josipa Iličića.«

Na igrišču bo šlo seveda predvsem za nogomet in ne za trženje, odločala pa bosta znanje in motiv, ne morebitna zvezdništvo in denar. Slovenski nogometaši bodo tudi nocoj računali na podporo navijačev – srečali smo skupino fantov iz Radovljice in Žirov ter šesterico iz Ljubljane, na Centenariu pa naj bi bila med drugimi tudi Zlatko Zahović in Miran Pavlin –, ključna za bližnjo prihodnost pa bo predvsem njihova predstava na igrišču. Tega se dobro zaveda selektor Srečko Katanec, ki bo že v Montevideu iskal odgovore na številne kadrovske in taktične dileme.

»Manjka nam veliko standardnih reprezentantov in rad bi videl, kako bodo izkoristili priložnost novinci in nekateri, ki so bili doslej v čakalnici. Nihče mi namreč ne jamči, da bom imel septembra v Talinu na voljo popolno reprezentanco,« se zaveda Katanec, ki je v karieri odigral nekaj zgodovinskih tekem, zato ga bo le stežka prevzela veličina štadiona Centenario. »Preizkusili smo ga, fantje so vadili zelo motivirano in zbrano, na to nimam pripomb,« je dodal Katanec, ki je v zadnjih dneh vneto iskal taktično rešitev v zvezni vrsti, s katero bi se lahko zoperstavil atletsko pripravljeni urugvajski enajsterici.

»Pozorno smo si ogledali njihovi tekmi z Avstrijo in Severno Irsko, ki so ju igrali na enak način. Urugvaj ni zaman prišel skoraj do finala mundiala v Južni Afriki, reprezentanca pa se odtlej ni spremenila. Urugvajci v drugem polčasu sleherne tekme dodajo ritem, ne popuščajo, zato se nam obeta 90 minut strahovito močne preizkušnje, ki jo bodo preživeli le najbolj čvrsti in telesno pripravljeni,« je ocenil Srečko Katanec. Razumljivo, zaradi tega bo moral poseči po okrepitvah na sredini igrišča, v modelu igre 4-1-4-1 pa bo Slovenija igrala s tremi v osrčju zvezne vrste. Če bo obveljalo videno na treningih, bo Katanec poslal v ogenj Jasmina Kurtića in Daliborja Stevanovića, tik za njima pa bi lahko dočakal ognjeni krst Rudarjev adut Rajko Rotman kot prosti vezist: »Saj ste videli, da je najmanj enakovredno sledil ritmu na treningih. Bomo videli, kako bo, ko bo šlo zares.«

Pred trinajstimi leti so blesteli v Kopru Recoba, Olivera in Zalayeta, drevi čaka Katančevo Slovenijo še močnejša zasedba, ki bo želela navdušiti rojake – ti so odšteli za vstopnice med 150 in 350 pesov, približno od 5 do 11 evrov – za množičen odhod v Brazilijo. »Pričakujem točno to, da Urugvajci ne bodo popustili. Toda nič hudega. Glede na dejstvo, da Slovenija ne more igrati z dvema napadalcema, želim preizkusiti po eno alternativo v obrambi in zvezni vrsti,« je dodal Katanec, ki bo najbrž poslal v ogenj Šerifovega kapetana Mirala Samardžića, na hudih preizkušnjah pa bodo nocoj tudi vsi štirje bočno-krilni nogometaši, saj četa Oscarja Tabareza igra zelo potrpežljivo in napada predvsem prek odličnih bočnih asov Martina Caceresa in Maxija Pereire.