Wilmots spet odličen prerok

Z drugo zmago in golom v 88. minuti proti Rusiji je Belgija že napredovala v osmino finala.

Objavljeno
23. junij 2014 09.35
TOPSHOTS-FBL-WC-2014-MATCH31-BEL-RUS
G. N., šport
G. N., šport
Rio de Janeiro – Belgija si je na sloviti Maracani priigrala osmino finala. Prizorišče finalne tekme je bilo za favoritinjo iz ozadja srečno, saj je rezervist Divock Origi zmagovalni gol zabil v 88. minuti. Rusija se bo v tretjem kolu reševala z Alžirijo, ki je sinoči s kar 4:2 (3:0) premagala Južno Korejo.

Na Maracani je bilo samo vzdušje južnoameriško, tekma pa je bila precej povprečna in je le v valovih ponudila razburljivo, vendar precej enakovredno bitko. V njej je svojo odlično formo spet razkril tudi belgijski vratar Thibaut Courtois. Komaj 22-letni vratar je v svoji članski karieri stotič ohranil mrežo nedotaknjeno.

Dvoboj je bil na vrhuncu v zaključnem delu, v katerem so Belgijci odločneje stisnili Ruse. Kevin Mirallas (tudi rezervist) je v 84. minuti po prostem strelu z 20 metrov zadel vratnico. Stvari je v svoje noge prevzel najmočnejši belgijski adut Eden Hazard, ki je po prodoru po levi strani z imenitno asistenco s kotne črte »zadel« rezervista Origija, da je z osmih metrov zabil žogo pod prečko vratarja Igorja Akinfejeva.

Belgijski selektor Marc Wilmots je bil spet odličen prerok, potem ko je v igro poslal komaj 19-letnega napadalca Lilla. Wilmots, tudi strelec pri zmagi Belgije nad Rusijo s 3:2 na SP v Južni Koreji in na Japonskem, je v drugi tekmi spet povlekel asa iz rokava, saj sta tudi proti Alžiriji za zasuk zadela rezervista.

»Ni bilo lahko, toda nikoli se ne vdamo,« je žarel selektor, ki je skupaj s fanti nagradil kralja Filipa za njegovo spodbujanje s tribun. »Zdaj si bomo nekoliko dali duška, potem pa se bomo hitro vrnili k trdemu delu,« je nekoč odlični igralec dal vedeti, da odlično pozna utrip igralcev, ki jim kakšna urica sproščenosti več ne bo škodovala.

»Zelo sem zadovoljen z moštveno igro. Toda to ne šteje, izgubili smo po solidni tekmi. Oboji smo si želeli zmagati, žal pa je zmagala Belgija,« je povedal Fabio Capello, ki je komentiral še nekaj podrobnosti. »V prvem polčasu smo bili boljši, zapravili imenitno priložnost in sprožili veliko strelov. Imeli smo premoč, a je tudi res, da ko so Belgijci šli v napad, so postali zelo nevarni. Amapak Maracana je videla, da ima Rusija moštvo, ki igra,« je Italijan s pozitivno držo sklenil komentar.